Επίσκεψη φιλίας και εμπιστοσύνης χαρακτηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι του Παρισιού το ταξίδι του Γάλλου προέδρου
Στις 5 το απόγευμα φτάνει ο Γάλλος πρόεδρος στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όπου θα τον υποδεχτεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ στις 17:45 θα τον υποδεχτεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλος, η ατζέντα της επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα, σχετίζεται με την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων σε πολλούς τομείς. Η αναβάθμιση αυτή, -όπως σημειώνεται- που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, θα επικυρωθεί με την υπογραφή μιας Ελληνογαλλικής διακήρυξης, από τον ΦΡ. Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα. Οι βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου, η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα, καθώς και η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.
Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο Προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια Επίσκεψη “φιλίας και εμπιστοσύνης”
“Επίσκεψη φιλίας και εμπιστοσύνης” χαρακτηρίζουν οι διπλωματικοί κύκλοι στο Παρίσι την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα, που φθάνει σήμερα, με την πολυπληθή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει. Η ομιλία του Φρανσουά Ολάντ στη Βουλή, στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, θεωρείται ως η υψίστη πολιτική στιγμή.
Εκτιμάται ότι θα μιλήσει για τον “οδικό χάρτη” που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ότι θα επαναλάβει την υποστήριξή του για την αναδιάρθρωση του χρέους “η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης” όπως δήλωσε στην Ευρωβουλή, αλλά και ότι θα επωφεληθεί της ευκαιρίας για να επαναλάβει και τις δικές του προτάσεις για την ΕΕ και τον εκδημοκρατισμό της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Φρανσουά Ολάντ δίνει ιδιαίτερη σημασία στο εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου, το οποίο ερμηνεύει μάλιστα “ως μήνυμα του ελληνικού λαού για την άρρηκτη σχέση του με την Ένωση και την ευρωζώνη… και αυτό σε μια περίοδο που η ίδια η Ευρώπη κλυδωνίζεται και ενώ ακούγονται υπαινιγμοί, ακόμα και διάσπασής της” δηλώνει διπλωμάτης που κρατά την ανωνυμία.
Ερμηνεύοντας την ψήφο των Ελλήνων με αυτόν τον τρόπο, η Γαλλία στέλνει σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη, για ενίσχυση “της εμπιστοσύνης” που οφείλει πλέον προς τον ελληνικό λαό.
Ενα δεύτερο μήνυμα που η Γαλλία επιδιώκει με αυτό το διήμερο ταξίδι στην Αθήνα, είναι ότι “Ελλάδα δεν είναι μόνο κρίση, αλλά είναι ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες και ικανό για επιτυχή συνεργασία”, υπογράμμισε ο ίδιος διπλωμάτης. Εξ’ου και η θέληση του Γάλλου προέδρου να κινητοποιήσει τους Γάλλους επενδυτές, σημαντικός αριθμός των οποίων τον συνοδεύουν, “ώστε να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την έλξη επενδύσεων”.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι Γάλλοι επενδυτές έχουν σήμερα το πρωί, τις πρώτες επαφές τους με τους Έλληνες επιχειρηματίες και φορείς.
Ανάμεσα στους εκπροσώπους των γαλλικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον Γάλλο πρόεδρο και στοχεύουν σε περαιτέρω συνεργασίες, είναι και ορισμένες διεθνούς εμβέλειας εταιρείες, σε πρωτοποριακούς τομείς όπως : Η γαλλική CAP Digital για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανταγωνιστικότητα, η MINALOGIC ( Ορυκτολογία, micro-nanoélectronique, optique-photonique) που εδρεύει στη Grenoble, η CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) για συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας, και το συγκρότημα “Aerospace cluster” στην Τουλούζη για συνεργασία στην αεροναυπηγική. Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου είναι και η επίσκεψη στην ελληνική καινοτόμο πρωτοβουλία “Corallia”.
O Φρανσουά Ολάντ συνοδεύεται από τρεις βασικούς υπουργούς, τον υπουργό οικονομικών Μισέλ Σαπέν, την υπουργό Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και την υπουργό Πολιτισμού Φλερ Πελερέν.
Η Γαλλία προτίθεται να υποστηρίξει την Ελλάδα με τεχνική βοήθεια σε τρεις τομείς: στο φορολογικό, (εκπαίδευση προσωπικού, ψηφιοποίηση), στη διοίκηση και στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας (για αξιοποίησή της).
Για τους τομείς αυτούς θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ενώ παράλληλα ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν θα συνεργασθεί με τον Έλληνα ομόλογο του, για την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Θέληση του Φρανσουά Ολάντ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ενίσχυση των σχέσεων με τα πανεπιστήμια, με ανταλλαγές, αλλά και προσκλήσεις Ελλήνων σπουδαστών για τρίτο κύκλο και ντοκτορά στη Γαλλία.
Ο πολιτιστικός τομέας και η καλλιτεχνική δημιουργία, διατηρούν μια σημαντική θέση για τον Γάλλο πρόεδρο, εξ’ ου και η επιθυμία του να συναντήσει σήμερα το βράδυ, σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενους.
Συνέντευξη στην Καθημερινή
Λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στην Καθημερινή, στην οποία επισημαίνει την αποφασιστικότητά του να στηρίξει την Αθήνα για να ξεπεράσει οριστικά την κρίση και να βαδίσει στο δρόμο της ανάκαμψης.
“Το πρόγραμμα είναι βεβαρημένο, οι προθεσμίες σύντομες, αλλά είναι καιρός η Ελλάδα να εξέλθει οριστικά από την κρίση. Και θα είμαι εκεί για να τη βοηθήσω, όπως έκανα πάντα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου” σημειώνει και πλέκει το εγκώμιο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το “θάρρος και τη διαύγειά του”.
Κάνει επίσης σαφή ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την υλοποίηση της συμφωνίας που θα οδηγήσει στη “συζήτηση για τον τρόπο εξυπηρέτησης του χρέους”, αποκλείει μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και εξηγεί γιατί η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση των επενδύσεων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι “έχει κανόνες που πρέπει να γίνουν σεβαστοί και είναι εναρμονισμένοι με τη συνοχή και τη σταθερότητα του ευρώ”.
Υπογραμμίζει, επίσης, τη βούλησή του για την ενίσχυση της παρουσίας των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, απευθύνοντάς τους προσκλητήριο να επενδύσουν στη χώρα μας: “Έρχομαι στην Αθήνα προκειμένου να επιδείξω την υποστήριξη της Γαλλίας, αλλά και με ένα μήνυμα που απευθύνεται σε όλους και ιδίως στις γαλλικές εταιρείες: ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα”.
Τέλος, κάνει γνωστό ότι με τον κ. Τσίπρα θα εντοπίσουν συγκεκριμένους τομείς, στους οποίους μπορούν να επενδυθούν γαλλικά κεφάλαια.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Γάλλου προέδρου στην Καθημερινή έχει ως εξής:
– Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσημης επίσκεψής σας, τον Φεβρουάριο του 2013, είχατε επιμείνει στην ανάγκη να εφαρμόσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις εκείνες για τις οποίες είχε δεσμευθεί. Εχετε παρατηρήσει αλλαγές από τότε; Πιστεύετε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μνημόνιο;
– H Ελλάδα και οι εταίροι της υπέγραψαν στις 13 Ιουλίου μια πολύ σημαντική συμφωνία, η οποία σηματοδοτεί τη βούληση να αγκυροβολήσει μόνιμα η Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ, σύμφωνα με τις επιθυμίες του ελληνικού λαού. Αυτή η συμφωνία βασίζεται στην υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη: υπευθυνότητα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης –και χαιρετίζω το θάρρος και τη διαύγεια του Αλέξη Tσίπρα–, αλληλεγγύη από την πλευρά της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα. Το ελληνικό κοινοβούλιο ήθελε να δείξει την αποφασιστικότητά του όσον αφορά την υιοθέτηση αυτών των μεταρρυθμίσεων με μεγάλη πλειοψηφία. Ο στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Τα βήματα είναι γνωστά: ψήφιση των μέτρων, πρώτη αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συζήτηση σχετικά με τον τρόπο εξυπηρέτησης του χρέους. Το πρόγραμμα είναι βεβαρημένο, οι προθεσμίες σύντομες, αλλά είναι καιρός η Ελλάδα να εξέλθει οριστικά από την κρίση. Και θα είμαι εκεί για να τη βοηθήσω, όπως έκανα πάντα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
– Είστε ένας από τους λίγους ηγέτες που έχουν υποστηρίξει την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης με επιμονή. Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι αποκλείεται μια έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη;
– Ναι. Αυτή η συζήτηση ανήκει στο παρελθόν. Και πρέπει να ατενίσουμε το μέλλον με εμπιστοσύνη. Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν είναι επιβλητικές και δύσκολες. Και ο ελληνικός λαός έχει ήδη καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και έδωσε τη συγκατάθεσή του για πολλές θυσίες. Αλλά μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, υπάρχει ανάπτυξη και απασχόληση. Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι απαραίτητη για την Ευρώπη. Θα της φέρει σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Eρχομαι στην Αθήνα προκειμένου να επιδείξω την υποστήριξη της Γαλλίας, αλλά και με ένα μήνυμα που απευθύνεται σε όλους και ιδίως στις γαλλικές εταιρείες: ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα.
– Πιστεύετε ότι η Ευρώπη αλλάζει και ότι το δόγμα της λιτότητας θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια άλλη πολιτική;
– Η Ευρώπη έχει κανόνες. Θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Είναι εναρμονισμένοι με τη συνοχή και τη σταθερότητα του ευρώ. Ομως, η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση των επενδύσεων. Αυτό είναι το νόημα του σχεδίου Γιούνκερ, αυτός είναι ο στόχος των διαρθρωτικών ταμείων. Η Ελλάδα πρέπει να μπορέσει να εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες, οι οποίες της προσφέρονται. Αποφασίστηκε ένα σχέδιο ύψους 35 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί επίσης να δράσει. Ομοίως, η ελληνική νεολαία θα πρέπει να επωφεληθεί κυρίως από τα προγράμματα εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
– Μπορούν οι γαλλικές εταιρείες να βοηθήσουν την Ελλάδα και να επενδύσουν στη χώρα; Αν ναι, με ποιο τρόπο και σε ποιους τομείς;
– Οι γαλλικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα απασχολούν 12.000 εργαζόμενους. Είναι παρούσες σε πολλούς τομείς. Θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους επί τη ευκαιρία της επίσκεψής μου και θα τους ζητήσω να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα. Μια πολλά υποσχόμενη συνάντηση έχει ήδη λάβει χώρα στο Παρίσι μεταξύ του ΣΕΒ και της MEDEF. Οι υπηρεσίες της πρεσβείας μας είναι κινητοποιημένες. Και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, θα λάβουμε με τον Αλέξη Τσίπρα μια πρωτοβουλία για τον εντοπισμό των τομέων στους οποίους η Γαλλία θα μπορούσε να επενδύσει και, πολύ συγκεκριμένα, για να κινηθεί το ενδιαφέρον των Γάλλων επιχειρηματιών.
– Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη, όπως όλη η Ευρώπη, με μια μαζική εισροή προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη λαίλαπα του πολέμου. Ποια μέτρα προτείνετε εσείς;
– Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή εισροή προσφύγων. Απέναντι σε αυτήν τη δραματική κατάσταση, οι αρχές που πρέπει να μας καθοδηγούν είναι επίσης η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη. Υπευθυνότητα, επειδή η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, πρέπει να δημιουργήσουν τις υποδομές για την υποδοχή και την ταυτοποίηση των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη, τα κέντρα «hot spots». Αλληλεγγύη, διότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα μόνη της. Οφείλει να της παρέχει όλα τα απαραίτητα μέσα για την υποστήριξη των προσφύγων, οι οποίοι θα πρέπει να μεταφερθούν σε όλα τα κράτη-μέλη και να συνοδεύουν τους παράνομους μετανάστες. Είναι ο ρόλος των ευρωπαϊκών οργανισμών, του Frontex και του EASO, και η Γαλλία θα παρέχει δεκάδες ειδικούς σε αυτό το πλαίσιο. Η Ευρώπη οφείλει επίσης να βοηθήσει τις χώρες που ήδη υποδέχονται πρόσφυγες στις πύλες της Ευρώπης, σκέφτομαι κυρίως τον Λίβανο και την Ιορδανία, και να οργανώσει τις απαραίτητες συνεργασίες με την Τουρκία επί τη βάσει αμοιβαίων και συγκεκριμένων δεσμεύσεων.