Διαβάσαμε τις παραπάνω δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά στην εφημερίδα Real της Κυριακής 18/12/2015. Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές θα θέλαμε να κάνουμε μερικές καλόβουλες παρατηρήσεις.

Σχετικά με την εθνολογική σύνθεση της μειονότητας : Καλά τα λέει αλλά το θέμα δεν είναι οι δηλώσεις αλλά το τι κάνει το ελληνικό κράτος (δεκαετίες τώρα). Π.χ. να σας θέσουμε τι κάνουν οι ¨άλλοι¨ για να ενισχύσουν την τουρκόφρονη μερίδα της μειονότητας και να το αντιπαραβάλλουμε με το τι κάνουμε εμείς.

Δημιουργία, ενίσχυση και παρακολούθηση συλλόγων με τον επιθετικό προσδιορισμό ¨τουρκικός¨ή ¨τουρκική¨ στην επωνυμία τους

Εμείς κάνουμε τίποτε τέτοιο; Τόσα χρόνια που έχουν περάσει αμέτρητα χρήματα πόσους αντίστοιχους συλλόγους Πομάκων και Ρωμά βοήθησε να στηθούν το ελληνικό ΥΠΕΞ; Tragik…. 
Η επιτυχία της παρουσίας του όποιου υπαλλήλου του ΥΠΕΞ στην Θράκη πρέπει να κρίνεται από το πόσα βήματα έχει κάνει στην κατεύθυνση δημιουργίας και ενίσχυσης τέτοιων συλλόγων. 
Όλα τα άλλα είναι λόγια…

Ενίσχυση τουρκόφρονων ΜΜΕ έτσι ώστε μέσω της προπαγάνδας να αυξηθεί η τουρκική επιρροή στην μειονότητα.

Εμείς κάνουμε τίποτε τέτοιο;

Άφθονα ΜΑΥΡΑ χρήματα για την πληρωμή ιμάμηδων που υπάγονται στους ψευτομουφτήδες.

Εδώ ομολογουμένως κάναμε κάποια λίγα αντίστοιχα βήματα.

Ενίσχυση σε κύρος των επιφανών τουρκόφρονων. Π.χ. δεν είναι τυχαίο πως όπου πάει π.χ. στην Ξάνθη ο πρόξενος βρίσκεται δίπλα του ο Μέτε. Διότι απλά έτσι υποδεικνύεται στην μειονότητα εκεί ποιος είναι ο εκλεκτός της Τουρκίας και με ποιόν πρέπει να τα έχουν καλά αν χρειαστούν κάτι από την Τουρκία…

Εμείς να ρωτήσουμε κάτι συναφές. Ο νυν διευθυντής του ΥΠΕΞ στην Ξάνθη πόσες φορές έχει συναντήσει τους ανθρώπους που βγαίνουν ΔΗΜΟΣΙΑ και μιλάνε για την πομακική τους ταυτότητα; 
Προσέξτε δεν μιλάμε για ενίσχυση, αλλά για ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ να πάρει η ευχή!

O πρόξενος, ο Μέτε και οι άλλοι τουρκόφρονες πάνε σε γάμους, κηδείες και άλλες τελετές των ¨ανθρώπων¨ τους στην Θράκη. Διότι αντιλαμβάνονται πως ο όποιος συνεργάτης (ακόμη και έμμισθος) είναι πρώτα από όλα άνθρωπος. Και πρέπει να του συμπαραστέκεσαι και στα δύσκολα, έτσι ώστε κι αυτός να νοιώσει ότι μπορεί να στηριχθεί σε σένα και να σου το ανταποδώσει όταν τον χρειαστείς.

Ενώ εσύ επικοινωνείς με τον όποιο μειονοτικό, όταν είσαι στα ζόρια σου. 
Ναι βρε ευλογημένε, αλλά αυτόν από τον οποίο ζητάς κάτι, τον έχεις συναντήσει νωρίτερα; 
Τον ξέρεις προσωπικά; Έχεις αναπτύξει κάποια φιλική σχέση μαζί του; 
Νοιάστηκες ποτέ π.χ. για το πως επιβιώνει οικονομικά ή για το αν έχουν δουλειά τα παιδιά του; 
Πως λοιπόν έχεις το θράσος και μιλάς έτσι; (τυχαίο παράδειγμα)

Στην συνέντευξη αυτή ο κ.Κοτζιάς λέει πως ¨Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας προκύψει οποιαδήποτε καταπίεση μιας μειονότητας μέσα στην μειονότητα¨. 
Πολύ σωστά τα λέει. Μένει να το δούμε αυτό και στην πράξη. 
Δηλαδή π.χ. κάποιος ο οποίος σχεδόν φανερά τα παίρνει ΜΑΥΡΑ από την Τουρκία για να παίζει το ρόλο του μαντρόσκυλου της, θα έχει κάποιο κόστος για αυτό που κάνει; 
Νομιμότητα, αυτό ζητάμε επιτέλους.

Πηγή “Τουρκικά Νέα”