Ολάντ: Αν παραμεριζόταν η Ελλάδα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, θα είχε λήξει το ευρωπαϊκό σχέδιο

Ολάντ: Αν παραμεριζόταν η Ελλάδα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, θα είχε λήξει το ευρωπαϊκό σχέδιο

Ομιλία του Γάλλου Προέδρου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Ονόματα μεγάλων πολιτικών και εξίσου μεγάλων διανοουμένων και καλλιτεχνών, που ανακηρύχθηκαν επίτιμοι διδάκτορες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, επί τη ανακηρύξει και του ιδίου σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας έτσι την σημασία της τιμής με την οποία τον περιέβαλλε το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, είπε οτι αποτελεί σταθερή θέση του, το γεγονός οτι στην πολιτική ζωή και στην διαχείριση των ευθυνών ενός κράτους, “πάντα υπάρχει μια εναλλακτική”, υπογραμμίζοντας οτι δεν πρέπει να υποστηρίζουμε τις θεωρίες ότι πάντα υπάρχει ένας μονόδρομος.

“Το μήνυμα της επιλογής, δεν σημαίνει ότι κρύβουμε την αλήθεια, ότι αρνούμεθα τους περιορισμούς ή ότι αγνοούμε πως ο κόσμος ή η Ευρώπη απαιτεί κάποια πράγματα” είπε ο κ. Ολάντ, προσθέτοντας “όμως απέναντι σε αυτούς τους περιορισμούς -και η Ελλάδα, καθώς ομιλώ ενώπιον του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ξέρει πολύ καλά τι είναι αυτοί οι περιορισμοί- υπάρχουν πάντα πολλοί δρόμοι”.

Αναφέρθηκε σε εκείνους που ισχυρίζονται πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα και καταθέτουν τα όπλα, αλλά και σε εκείνους που επιλέγουν τον δρόμο της θέλησης λαμβάνοντας υπόψη τους την πραγματικότητα και επιτρέποντας να κυριαρχήσει η λογική.

Ως δεύτερη σταθερά των ενεργειών του και της δράσης του, ο κ. Ολάντ ανέφερε την πεποίθηση του ότι η πρόοδος είναι μια μακρά πορεία καί ένα έργο που απαιτεί μεγάλες προσπάθειες επισημαίνοντας ταυτόχρονα οτι η πορεία της προόδου μπορεί να είναι αργή ή να σημειωθούν “στάσεις”, ακόμα και υποχωρήσεις κάποια στιγμή, ωστόσο μακροπρόθεσμα η πρόοδος είναι ο προορισμός μας”.

Χαρακτήρισε την κρίση ταυτόχρονα ως “μοιραία και αναπόφευκτη”, αλλά και ως ευκαιρία, αποσαφηνίζοντας οτι “κρίση σημαίνει πως κάποια στιγμή θα ξαναβρεθούμε στην πορεία της προόδου και αυτός είναι ο λόγος των δεσμεύσεων που έχω αναλάβει”.

Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τους νοσταλγούς του παρελθόντος που πιστεύουν οτι αυτό είναι καλύτερο απο το μέλλον, “μια αντίληψη που διαφθείρει το πνεύμα και μπορεί να οδηγήσει σε λαϊκισμούς”.

“Όταν κατέρρευσε το Τείχος του Βερολίνου, ενώθηκαν οι δύο Γερμανίες και σχεδιάστηκε το ευρώ, το να είσαι Ευρωπαίος ήταν προφανές, ήταν ο κοινός πολιτισμός, η κοινή κουλτούρα, όλοι ήθελαν να είναι Ευρωπαίοι πολίτες και εκείνοι της Ανατολικής Ευρώπης θεωρούσαν ότι υπάρχει μια κοινότητα αξιών και οι Δυτικοί θεωρούσαν οτι ανήκαν στην Ευρώπη γιατί κράτησαν το λάβαρο της ελευθερίας και της δημοκρατίας, και δημιουργήθηκε ένας κοινός χώρος για όλους όσους πολέμησαν στην διάρκεια του 20ου αιώνα” ανέφερε στην συνέχεια ο κ. Ολάντ, προσθέτοντας οτι “όμως σήμερα το να είναι κάποιος Ευρωπαίος δεν είναι αυτονόητο για πολλούς από τους συμπολίτες μας. Το να είσαι Ευρωπαίος σημαίνει είσαι αναγκασμένος να δεχθείς κάποιους κανόνες, κάποιες αρχές, κάποιες αξίες, κάποιους περιορισμούς. Το να είσαι Ευρωπαίος σημαίνει οτι χάνεις κάτι που θεωρείς ότι ανήκει στην κυριαρχία σου, εφαρμόζεις κανόνες που καθόρισαν κάποιοι άλλοι το να είσαι Ευρωπαίος σημαίνει οτι ακολουθείς μια οικονομική πολιτική που δεν είναι αναγκαστικά αυτή που θα εφάρμοζες αν ήσουν μόνος στην χώρα σου”.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε την αναγκαιότητα (εκ νέου) προβολής και προώθησης της ευρωπαϊκής ιδέας που δεν είναι (πλέον) προβεβλημένη όσο στο παρελθόν, υπογραμμίζοντας οτι “γι’ αυτό κατέβαλλα κάθε προσπάθεια, η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, γιατί και η Ελλάδα ήθελε να ανήκει στην Ευρώπη, ακόμα και σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, που πρέπει να δεχθούμε προγράμματα, μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να είναι πλήρες μέλος της Ευρωζώνης”.

Ο κ. Ολάντ είπε οτι δεν επιθυμούσε να διατηρήσει απλώς “ένα εργαλείο”, το ευρώ, αλλά ήξερε ότι αν η Ελλάδα έφευγε απο αυτό το οικοδόμημα, τότε θα τελείωναν τα πάντα για το “ευρωπαϊκό πρότζεκτ” καθώς “επρόκειτο για την Ελλάδα, για μια χώρα που ήθελε να δώσει μάχη για την εθνική της κυριαρχία και γιατί και άλλες χώρες θα γνώριζαν την ίδια τύχη”.

Τόνισε ότι δράση για την Ευρώπη σημαίνει υπεράσπιση σταθερών και ισχυρών αξιών και κατανόηση των λόγων για τους οποίους δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και της εισδοχής της Ελλάδας στη τότε ΕΟΚ και όχι μιας άλλης χώρας.

Υπογράμμισε οτι για μια χώρα που είχε γνωρίσει στέρηση της ελευθερίας, για την Γαλλία το να τείνει χείρα βοηθείας σε αυτήν αποτελούσε το πρώτο της καθήκον “για να της δείξουμε οτι είναι μια χώρα δημοκρατική και ανήκει πλήρως στην Ευρώπη”.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας ανέδειξε ως μείζον το θέμα της αλληλεγγύης, τονίζοντας οτι “οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για τις οποίες δώσαμε μάχη για να μπορούν να απολαμβάνουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους και να έχουν μια ουσιαστική δημοκρατία και οχι επιφανειακή, αυτές τις χώρες που υποδεχθήκαμε στην ΕΕ γιατί ήταν, υποχρεώσή μας, ήταν θέμα αλληλεγγύης, πρέπει να κατανοήσουν οτι απέναντι σε πρόσφυγες ο όρος αλληλεγγύη πρέπει να ισχύει και γι’ αυτούς, ένας όρος που στην Πολωνία κάποτε είχε μεγάλη απήχηση”.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην επίσκεψη του υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου στην Γαλλία, Ζορζ Ζοζέ, το 1937 για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόσθεσε οτι πιστός στα δημοκρατικά ιδεώδη και πίστευε επίσης στις δυνατότητες της ελληνικής νεολαίας να καταπολεμήσει τις φασιστικές ιδέες.

Αναφέρθηκε στις μακρόχρονες και στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Παιδεία δεν πρέπει να αμφισβητηθεί γιατί διαφορετικά αρχίζουν να υποχωρούν τα πάντα.

Πρόσθεσε οτι πρέπει να ενισχυθεί η ελληνογαλλική συνεργασία σε πανεπιστημιακό επίπεδο σε όλες τις σχολές και πρότεινε η Γαλλία να καταστεί η χώρα που θα υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό.

“Θα αποδεσμεύσουμε κονδύλια, έτσι ώστε να δώσουμε στους Έλληνες φοιτητές υποτροφίες για να σπουδάσουν στην Γαλλία. Θα δημιουργηθεί Ταμείο για την κινητικότητα των νέων, που θα απευθύνεται κυριως στους νέους ερευνητές σε επιστημονικά θέματα και θα καταβάλλουμε προσπάθεια ώστε ο γαλλικός φιλελληνισμός και η ελληνική γαλλοφωνία να ενισχυθούν” είπε ο Πρόεδρος Ολάντ.

Αναφερόμενος στην ανησυχία της ελληνικής νεολαίας για τις προοπτικές και το μέλλον της στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Γαλλίας είπε οτι “όταν μια χώρα, ένας οργανισμός, μια ήπειρος δεν μπορεί να δώσει θέση στην νεολαία, δεν έχει μέλλον”.

“Γι’ αυτό θα ήθελα η παρουσία μου να είναι ένα δείγμα ελπίδας για τους Έλληνες νέους” είπε ο κ. Ολάντ μιλώντας στην συνέχεια για τα υψηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας και στην Ελλάδα και στην Γαλλία και ζήτησε να υιοθετηθεί η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων μέχρι το 2020 και να αποδεσμευθούν προς την επίτευξη του σκοπού αυτού κονδύλια.

“Η Γαλλία θα συνεχίσει να κρατά ψηλά την φλόγα της γνώσης, του πολιτισμού, της ελπίδας, αν μου κάνετε την τιμή να με υποδέχεστε, έτσι όπως με υποδεχθήκατε, σημαίνει ότι έχετε αυτά τα αισθήματα ευγνωμοσύνης, προσδοκίας και απαίτησης προς την Γαλλία και τον γαλλικό λαό και σας διαβεβαιώ ότι ούτε ο λαός μας ούτε η Γαλλία θα ξεχάσει και θα αγνοήσει αυτήν την έκκληση που μας απευθύνετε. Ζήτω η φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Γαλλία” κατέληξε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

inmemory.gr

inmemory.gr

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ -ΙΟΥΛΙΟΣ 2018

Kατηγορίες

Ιστορικό

Web TV

Ολόκληρο το Αμερικανικό Σύνταγμα για Πρώτη Φορά στα Ελληνικά

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΠΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ!