Σουλτς στο ARD:  Πρέπει να αναπτύξουμε τα “Hotspots” στην Ελλάδα

EE: Ενίσχυση των συνόρων Ελλάδας, πΓΔΜ, Αλβανίας & κοινές περιπολίες στα ανοιχτά της Ελλάδας

 H «μίνι σύνοδος» για το προσφυγικό, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του πρόεδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει στόχο να συμφωνηθούν κάποιες συγκεκριμένες δράσεις μεταξύ των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «οδού των Δυτικών Βαλκανίων» οι οποίες θα ενισχύσουν τη συνεργασία των γειτονικών χωρών και θα ρυθμίσουν την εσωτερική κατανομή των προσφύγων.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος δήλωσε«Είμαστε ενώπιον μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Έχουμε μεγάλη ευθύνη όταν πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο. Αρκετές φορές πολλοί υιοθέτησαν μια στάση, η οποία μεταφραζόταν στο να μη μεταφερθεί το πρόβλημα σε μένα… Πρέπει λοιπόν, να υπάρχουν κοινές πράξεις. Η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί…», συνέχισε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ενώ στη συνέχεια θέλησε να επισημάνει:

«Στο τέλος του διαδρόμου υπάρχει πάντα μια είσοδος. Αν εμείς, ωστόσο δεν βρούμε μια λύση, θα είναι δύσκολο. Θα πρέπει σήμερα να βρούμε μια λύση. Έχουμε ακόμη χρόνο και θα αναλάβουμε τις απαραίτητες δεσμεύσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τήρηση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε:

«Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί με τις ευθύνες των άλλων χωρών. Εμείς ήδη ολοκληρώνουμε τις προσπάθειες μας σε Μυτιλήνη και Λέσβο, το ζητούμενο όμως δεν είναι τα hotspots…Είμαστε εντός του χρονικού πλαισίου για την διεκπεραίωση των δεσμεύσεων μας, καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε ολοκληρώσει τα πέντε hotspot στα νησιά. Η Ελλάδα δεν καθυστερεί, έχοντας έτοιμα τα hotspot σε Λέσβο και Μυτιλήνη και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε άλλα τέσσερα έτοιμα σε τέσσερα νησιά», κατέληξε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, προσερχόμενος στη διάσκεψη έκανε λόγο για μια «παγκόσμια πρόκληση», ενώ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να την αντιμετωπίσουν «μαζί». Ελπίζω να συνεργαστούν στενά τα κράτη μέλη και να μη ψάχνουν «ατομικές λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Χαν συμπληρώνοντας πως ο βασικός στόχος είναι να αποφευχθεί η «ασυντόνιστη» εισροή προσφύγων στην Ευρώπη. Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει με περαιτέρω υλική αλλά και χρηματική βοήθεια, συνέχισε ο Αυστριακός επίτροπος, επισημαίνοντας πως οι εν λόγω εισφορές πρέπει να είναι στοχευμένες έτσι ώστε να συμβάλλουν στην εύρεση λύσεων και στη στήριξη του έργου των αρμόδιων οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μετέχει επίσης στη συνάντηση, υπογράμμισε πως η «βία δεν είναι αποδεκτή» και πως όσοι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο είναι «ντροπή» για την Ευρώπη. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως «εξαιρετικά μέτρα» είναι αναγκαία σε «εξαιρετικές περιόδους», ενώ συμπλήρωσε πως η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική για την «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων».

H Ύπατη Εκπρόσωπος  της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφερόμενη στα προσδοκώμενα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης είπε πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για «συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα», στα οποία θα δεσμευτούν τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης με «υπευθυνότητα» και «αλληλεγγύη».

O Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Ζαν Άσελμπορν επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα βοήθεια, καθώς είναι αδύνατο γι’ αυτή να διαχειριστεί μόνη της τα ευρωπαϊκά σύνορα. Ο Ούγγρος Βικτόρ Ορμπάν επανέλαβε τη θέση της Ουγγαρίας, η οποία είναι να απομακρυνθεί η ΕΕ από «τις πολιτικές ανοιχτών συνόρων» που βάζουν σε κίνδυνο «τη συνθήκη Σένγκεν», ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε και πάλι πως πρέπει να υπάρξει κοινή φύλαξη των συνόρων. 

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Μίρο Τσεράρ σημείωσε κατά την είσοδό του πως αναμένει από τη σημερινή συνάντηση να βελτιωθεί η επικοινωνία με την Κροατία, κάτι που δε συνέβαινε μέχρι στιγμής και πως η γειτονική χώρα θα σταματήσει να ωθεί τις ροές στη Σλοβενία. Από την πλευρά του, ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς, επεσήμανε πως η απαρχή του προβλήματος βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας και εκεί πρέπει να εστιαστεί η επίλυσή του.

Τρεις είναι οι χώρες εκτός ΕΕ που συμμετέχουν σήμερα στη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό. Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βουτσιτς προσερχόμενος, δήλωσε πως η Σερβία είναι έτοιμη να δεχτεί το ποσοστό προσφύγων που της αναλογεί, τονίζοντας πως η Σερβία δεν έχει την πρόθεση να χτίσει «τείχη και φράκτες», αλλά είναι εδώ για να αναζητήσει «μια συνολική λύση». Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, έκανε αναφορά  σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα κάνει στην Ελλάδα, οι οποίες αναμένει να γίνουν δεκτές, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ήταν πολύ χαμηλή. 

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπογράμμισε πως πρωταρχικής σημασίας παραμένει η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. 

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς επεσήμανε την ανάγκη να αναπτυχθούν τα κέντρα καταγραφής των προσφύγων (Hotspots) στην Ελλάδα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 50.000 ατόμων, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από το γεγονός ότι μεταξύ χωρών των Βαλκανίων σημειώνονται πλέον πραγματικές εντάσεις με αφορμή την μετακίνηση των προσφύγων.

«Πρέπει να αναπτύξουμε τα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα σε σημαντικό αριθμό – 50.000 είναι ο αριθμός που πρέπει να επιδιώξουμε», δήλωσε ο κ. Σουλτς νωρίτερα απόψε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθεί το σχέδιο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε ακόμη ότι ένα από τα σοβαρά προβλήματα το τελευταίο διάστημα είναι ότι πολλά ανακοινώνονται αλλά μετά δεν υλοποιούνται και τόνισε ότι στην περίπτωση της προώθησης προσφύγων από τη μία χώρα στην άλλη έχει προστεθεί κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θεωρούσε ως τώρα πιθανό, ότι μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων πχ. την Σερβία – Κροατία, Σλοβενία – Κροατία, ΠΓΔΜ «σημειώνονται πραγματικές εντάσεις». Αυτό είναι επικίνδυνο, τόνισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, «για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα εδώ να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα». Αναφερόμενος δε στη στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ο Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι με την τακτική του «να μην καεί το δικό μου σπίτι και ας καεί το σπίτι του γείτονα», η Ευρώπη δεν θα προχωρήσει. «Είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε, διότι η πίεση ανεβαίνει. Αν οι κυβερνήσεις δεν δείχνουν στους πολίτες ότι φέρνουν λύσεις, τότε χάνουν την εμπιστοσύνη και αυτό ισχύει για κάθε κυβέρνηση, αριστερή ή δεξιά», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπραγματευτεί συμφωνία επανεισδοχής με το Αφγανιστάν, ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει και χαιρέτισε την δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες ότι «πρέπει να στείλετε πίσω τους ανθρώπους που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν». Νομίζω το είπε διότι οι πρόσφυγες «χρειάζονται ένα μήνυμα – ότι όσοι δεν διώκονται και δεν έχουν καμία πιθανότητα δεν πρέπει να αφεθούν στους εγκληματίες και τους διακινητές», δήλωσε ο κ. Σουλτς.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να βρούμε κοινές λύσεις σ’ ένα δύσκολο πρόβλημα. Νομίζω ότι είμαστε ενώπιον μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Άρα, είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να βρούμε μία λύση, μία ευρωπαϊκή λύση. Πιστεύω ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη, όταν πρόσφυγες καθημερινά χάνουν τις ζωές τους στο Αιγαίο.

Δυστυχώς, έως σήμερα ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε μία λύση, διότι αρκετές χώρες υιοθέτησαν μία στάση η οποία μεταφραζόταν «να μην βρεθεί το πρόβλημα σ’ εμένα». Άρα, πρέπει να έχουμε κοινή ευθύνη όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει, επίσης, να υπάρξουν πρωτοβουλίες και πρέπει να τονίσω ότι αυτή η συνάντηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, ένας κρίσιμος κρίκος, η Τουρκία, δεν έχει προσκληθεί. Άρα, σήμερα η συζήτηση θα διεξαχθεί μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στον δρόμο των μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι στο τέλος του διαδρόμου υπάρχει μία είσοδος. Άρα, εάν εμείς δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με τη χώρα που βρίσκεται στην είσοδο αυτού του δρόμου, πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρούμε μία κάποια λύση. Ωστόσο, από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε οτιδήποτε απαιτείται, έτσι ώστε να έχουμε εποικοδομητικές συζητήσεις απόψε προς την κατεύθυνση της μείωσης των ροών και φυσικά προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτού του ανθρωπιστικού  προβλήματος.

Πρέπει να τονίσω ότι έχουμε ακόμα χρόνο και ότι θα αναλάβουμε τις απαραίτητες δεσμεύσεις μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Έως το τέλος του  χρόνου θα έχουμε έτοιμα πέντε hotspotsστα νησιά, αλλά αναρωτιέμαι τι θα συμβεί με τις ευθύνες που έχουν οι άλλες χώρες στο συγκεκριμένο ζήτημα. Άρα, η Ελλάδα εγκαίρως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και νομίζω ότι, επί του παρόντος, ήδη ολοκληρώνουμε τις προσπάθειες στη Μυτιλήνη και έως το τέλος του Νοεμβρίου και τα μέσα Δεκεμβρίου θα είμαστε σε θέση να έχουμε τέσσερα επιπλέον hotspotsστα υπόλοιπα τέσσερα νησιά. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι τα hotspots, το πρόβλημα είναι όλη η διαδρομή και πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις. Ευχαριστώ πολύ.