Συνάντηση με τους υπουργούς Τσακαλώτο-Χουλιαράκη και Σταθάκη

Στην ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ώστε να ανακάμψει η οικονομία στάθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά από τις συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο.Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προεξόφλησε ωστόσο ότι η αξιολόγηση θα είναι επιτυχής.  Για τα κόκκινα δάνεια είπε ακόμη ότι η θέση του κουαρτέτου είναι να υπάρχει στοχευμένη στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη. 

Συμπλήρωσε όμως για την επιτυχή αξιολόγηση απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις: πολιτική βούληση, αποφασιστική τεχνική και διοικητική ικανότητα και διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους. Επανέλαβε ακόμη πως «συζητήσαμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει χρόνος». 

«Είμαστε κοντά στην επίτευξη των κοινών μας στόχων» δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, μετά την συνάντησή τους το πρωί της Δευτέρας.

«Είναι χαρά μου να βρίσκομαι στην Αθήνα, είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις με του κ.κ  υπουργούς» δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις επισημαίνοντας ότι «δείχνουν ότι οι συζητήσεις μας κινούνται σε καλή πορεία και πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη των κοινών μας στόχων». «Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες» πρόσθεσε.

«Αυτές οι συναντήσεις μου έδωσαν μια συλλεκτική εικόνα για το πως μπορούμε να θέσουμε σε τροχιά την ελληνική οικονομία» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: Συζητήσαμε το τοπίο των επενδύσεων και για το πως θα χρησιμοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Υπάρχει βούληση να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ΕΕ θα προκαταβάλει χρηματοδότηση για 2014-2020 και να απελευθερώσει κονδύλια της περιόδου 2007-2013. Επίσης υπάρχουν κονδύλια ύψους 2 δισ ευρώ για την περίοδο 2015-2016» υπογράμμισε ο κ. Ντομπρόβσκις.

«Είμαστε ευτυχείς που το ευρωκοινοβούλιο έχει υιοθετήσει εν συνόλω την πρόταση της ΕΕ. Επιθυμούμε να μεταφέρουμε επίσης 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «είναι θεμα των ελληνικών αρχών να δημιουργήσουν το νομικό πλαίσιο ώστε να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κονδύλια».

Ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι ήταν πολύ καλή η συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη. Βλέπουμε πρόοδο στην εξασφάλιση της βέλτιστης χρήσης των πόρων της ΕΕ και δέσμευση να αντιμετωπιστούν τα εκκρεμή ζητήματα».

Παράλληλα ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να βρει επιπλέον κονδύλια για να βοηθήσει την Ελλάδα με το προσφυγικό.

«Εκ μέρους της Κομισιόν, είμαστε πρόθυμοι να βρούμε επιπλέον μέσα στήριξης των χωρών αυτών που είναι πιο εκτεθειμένες στην προσφυγική κρίση και η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε αυτές», ανέφερε.

«Συζητήσαμε επίσης τα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» είπε ενώ επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι σημαντικό βήμα για επιστροφή της εμπιστοσύνης και θα αποκαταστήσει την ισορροπία της ελληνικής» είπε και πρόσθεσε ότι απαιτούνται τρία βασικά στοιχεία: «Χρειάζεται να υπάρξει πολιτική βούληση και αίσθηση εθνικής κυριότητας επι των μεταρρυθμίσεων, είναι απαραίτητη η τεχνική και διοικητική ικανότητα για την εφαρμογή τους, καθώς και να εφαρμοστούν τα μέτρα σε διάλογο με τους εταίρους».

Οσον αφορά στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να προτείνει εναλλακτικό σχέδιο.

Για το καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις» αλλά διευκρίνισε ότι «υπάρχει θέληση για συμβιβασμό» πιθανόν και να βρεθεί λύση εντός της ημέρας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει και θα επιστρέψει στον χώρο της ανάπτυξης θα λύσει τα κοινωνικά της προβλήματα» κατέληξε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτος δήλωσε ότι συζήτησε με τον Βλ. Ντομπρόβσκις για τον πρώτο γύρο επαφών με τους εκπροσώπους των δανειστών και εξετάστηκε η πρόοδος που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες. Ειδικότερα για το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανάγκη για έντιμο συμβιβασμό.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το ασφαλιστικό. Ο υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τον Βλ. Ντομπρόβσκις και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη βοήθειά τους σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής παρουσίαση και συζήτηση πάνω στα θέματα εφαρμογής και ολοκλήρωσης του προηγούμενου ΕΣΠΑ και έναρξης του καινούριου, καθώς και στο πρόβλημα της ροής και απορρόφησης των πόρων. Όπως είπε ο Γ. Σταθάκης, πριν από μερικές μέρες το σύστημα άνοιξε πλήρως και μπορούμε να μιλάμε πλέον για πλήρη αποκατάσταση του συστήματος πληρωμών του ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, συζητήθηκαν ακόμη συγκεκριμένα πρότζεκτ που έχουν χρονική καθυστέρηση, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης και η «Σύζευξις» και διαπιστώθηκε η «κοινή διάθεση των δύο πλευρών να βρεθούν οι άριστες λύσεις».

Στη συνάντηση, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν το υπουργείο και το θέμα της αξιολόγησης «με το γνωστό πρόβλημα που παραμένει σε εκκρεμότητα».

Ντομπρόβσκις:Ανάπτυξη στην Ελλάδα το δεύτερο μισό του 2016

Ολόκληρο το κείμενο των κοινών δηλώσεων έχει ως εξής: 

Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Γιώργου Σταθάκη, Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Ευκλείδη Τσακαλώτου, Υπουργού Οικονομικών

& Γιώργου Χουλιαράκη, Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:Σας ευχαριστούμε που ήρθατε. Καλώς ορίσατε. Οι Υπουργοί και ο Αντιπρόεδρος θα προβούν σε σύντομες και περιεκτικές δηλώσεις και λόγω εξαιρετικά περιορισμένου χρόνου του Αντιπροέδρου, θα δεχτεί έως τρεις ερωτήσεις. Κύριε Υπουργέ.

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ:Να σας καλωσορίσω και εγώ από τη μεριά μου. Να καλωσορίσω και τον Αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις. Συναντηθήκαμε σήμερα, λίγο πριν κατ αρχήν ο Γιώργος Σταθάκης μαζί του και μετά, σε μια δεύτερη συνάντηση, ο Γιώργος Χουλιαράκης κι εγώ. Μιλήσαμε για την πορεία του προγράμματος και τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, της οποίας ο πρώτος γύρος τελείωσε την Παρασκευή.

Συζητήσαμε την πρόοδο που υπήρξε. Επίσης μιλήσαμε και για το θέμα για το οποίο έχουμε διαφορετικές απόψεις, για το νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και οι δυο  πλευρές εξέφρασαν την άποψη ότι  πρέπει να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός σε αυτό το θέμα.

Όσο για τα άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαπραγμάτευση, συζητήσαμε και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα τεχνικά ζητήματα -για το πώς θα γίνει αυτή η ανακεφαλαιοποίηση. Επίσης σχετικά με τη διοίκηση του ΤΧΣ και των τραπεζών, για το πώς πρέπει να έχουμε μια διακυβέρνηση στο τραπεζικό σύστημα που θα εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του και θα αντανακλά την αίσθηση του ελληνικού λαού ότι πρέπει τα λεφτά που πηγαίνουν από τις τράπεζες να πηγαίνουν με διαφάνεια και εκεί που χρειάζεται να πηγαίνουν.

Μιλήσαμε και λίγο για το συνταξιοδοτικό και τη σημασία του να έχουμε προτάσεις, σε λίγο καιρό, που εξασφαλίζουν και την υποχρέωση – βραχυπρόθεσμη υποχρέωση- να υπάρχουν κάποιες οικονομίες στο σύστημα, αλλά ακόμη και πιο σημαντικό είναι να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει το συνταξιοδοτικό σύστημα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Τέλος συζητήσαμε το σχέδιο τεχνικής βοήθειας που παρέχει η Commission. Κάποιες λεπτομέρειες γι’ αυτό. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, έχουμε συμφωνήσει γι’ αυτή τη βοήθεια. Η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί ότι όσο περισσότερο τεχνική βοήθεια έχει εκ των προτέρων και έγκυρα, τόσο πιο εύκολη γίνεται η διαπραγμάτευση.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ντομπρόβσκις για όλη τη  βοήθεια που έχει δώσει στην ελληνική κυβέρνηση, αυτός και ο πρόεδρος Γιούνγκερ και άλλα στελέχη της Commission, που πολλές φορές έχουν συνδράμει την ελληνική κυβέρνηση σε αυτούς τους δύσκολους μήνες που έχουμε περάσει και να προσθέσω ότι ευελπιστούμε στην ακόμη καλύτερη συνεργασία στο μέλλον.

Θα δώσω το λόγο στον κ. Αντιπρόεδρο να μας πει και αυτός μερικές κουβέντες. Ευχαριστώ πολύ.

Β. ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ:Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, αξιότιμε Αναπληρωτή Υπουργέ, αξιότιμοι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα. Πρέπει να σας πω ότι πιστεύω ότι οι συζητήσεις που κάναμε σήμερα το πρωί με τους Υπουργούς κ.κ. Σταθάκη, Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, δείχνουν πως οι συζητήσεις μας ακολουθούν τη σωστή πορεία. Η συνεργασία μας θα αυξηθεί και πιστεύω ότι θα πετύχουμε τον κοινό μας στόχο που είναι η ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Όπως σας είπα, είδα τους υπουργούς σήμερα το πρωί, έχω και μια συνάντηση με τον Υπουργό κ. Κατρούγκαλο σήμερα το απόγευμα, όπου θα συζητήσουμε πάρα πολύ σημαντικά, κοινωνικά θέματα, όπως και θέματα απασχόλησης.

Οι συναντήσεις που έκανα μου έδωσαν μια συνολική εικόνα της συνεχιζόμενης εργασίας που γίνεται, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης. Είναι προφανές πως υπάρχει βούληση να εργαστούμε σκληρά και να κάνουμε όλα τα απαραίτητα και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει.

Συζητήσαμε το θέμα των επενδύσεων, τις βέλτιστες χρήσεις των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Πρέπει να σας πω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προκαταβάλει στην Ελλάδα χρηματοδότηση για την περίοδο 2014 – 2020, όπως επίσης και να απελευθερώσει κονδύλια για την περίοδο του 2007 – 2013, έτσι ώστε να κλείσουν κάποια έργα τα οποία βρισκόντουσαν σε εκκρεμότητα.

Επιπλέον υπάρχουν και δυο δισ. για την περίοδο 2015 – 2016. Αυτά τα αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο συννομοθέτης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με πολύ ταχύ τρόπο αποφάσισαν την εκταμίευση ήδη των 835 εκατομμυρίων της περασμένης εβδομάδας και αναμένεται και μια επιπλέον μεταφορά 500 εκατομμυρίων σε ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τώρα είναι θέμα των Ελληνικών Αρχών να δημιουργήσουν το κατάλληλο νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτά τα κονδύλια, να χρησιμοποιήσουν την προκαταβολική αυτή χρηματοδότηση και να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα για τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Με τους Υπουργούς σήμερα το πρωί συζητήσαμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα με πάρα πολλή προσπάθεια. Δεν υπάρχει χρόνος για να χαθεί, χρειάζεται να αναλάβουμε δράση αμέσως, έτσι ώστε επιτέλους να εκσυγχρονισθεί το Ελληνικό Κράτος και η οικονομία.

Αυτό πρέπει να γίνει για να ευνοηθούν οι Έλληνες και η Ελλάδα και θα εξυπηρετήσει τα ελληνικά συμφέροντα. Η επιτυχής συμπλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, θα βελτιώσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και θα αναθερμάνει την πραγματική οικονομία.

Να σας πω πως είναι τρία τα στοιχεία που χρειαζόμαστε έτσι ώστε οι μεταρρυθμίσεις να είναι πετυχημένες. Θα πρέπει κατ΄ αρχήν να υπάρχει η πολιτική βούληση και επιπλέον η εθνική αίσθηση κατοχής αυτών των μεταρρυθμίσεων. Δεύτερον χρειάζεται η απαραίτητη τεχνική και διοικητική δυνατότητα και ικανότητα να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν. Και τρίτον αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σήμερα οι Υπουργοί κι εγώ εγκρίναμε μία συμφωνία εταιρικής σχέσης για την τεχνική συνεργασία που θα στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται δίπλα στις Ελληνικές Αρχές, στις προσπάθειες που κάνουν για μεταρρυθμίσεις. Θα προσφέρουμε στοχευμένη τεχνική βοήθεια και πραγματογνωμοσύνη, σε χώρους όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, η διαφθορά, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος πρόνοιας, η δημιουργία ενός πιο φιλικού για τις επιχειρήσεις κλίματος, όπως επίσης και η βέλτιστη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Είμαι πεπεισμένος ότι με μία συνεπή εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, με αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα λύσει τα κοινωνικά της προβλήματα και θα είναι ένα πετυχημένο μέλος του ευρώ.

Ευχαριστώ.

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ:Ευχαριστούμε τον κ. Αντιπρόεδρο και να δώσω το λόγο τώρα στο Γιώργο Σταθάκη.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ:Σήμερα είχαμε μία εκτενή συζήτηση με τον κ. Ντομπρόβσκις, τον οποίον καλωσορίζουμε στην Αθήνα, για τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων. Είχαμε συναντηθεί πριν από μερικούς μήνες στις Βρυξέλες, όταν αυτή η πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την Ελλάδα ξεκινούσε, η ιδέα δηλαδή να υπάρξουν επιπρόσθετοι πόροι κατ΄ εξαίρεσιν των κανόνων, που να αφορούν την αντικατάσταση του 5% της εθνικής συμμετοχής της περιόδου 2007-2014, καθώς και το διπλασιασμό της προκαταβολής για το νέο ΕΣΠΑ.

Αυτές οι δύο πρωτοβουλίες επικυρώθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο, την Commission και το Συμβούλιο και έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή και όπως είπε ο κ. Ντομπρόβσκις αφορούν όπως είχαμε και αναγγείλει περίπου 2 δις επιπρόσθετη ρευστότητα για τον επόμενο χρόνο.

Κάναμε και μια εκτενή παρουσίαση και συζήτηση πάνω στα θέματα εφαρμογής και της ολοκλήρωσης του προηγούμενου ΕΣΠΑ και έναρξης του καινούριου, καθώς και στο πρόβλημα της ροής και της απορρόφησης των πόρων. Τον ενημερώσαμε για τις προσπάθειες που έγιναν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, όπου δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε ημερήσια απορρόφηση 1 εκατομμύριο ευρώ ημερησίως και από το Σεπτέμβριο 2 εκατομμύρια ευρώ και πριν από μερικές μέρες που άνοιξε πλήρως το σύστημα του ΕΣΠΑ μπορούμε να μιλάμε για πλήρη αποκατάσταση του συστήματος πληρωμών του ΕΣΠΑ, ακριβώς όπως ήταν πριν ληφθούν κάποιοι έκτακτοι περιορισμοί.

Επιπρόσθετα συζητήσαμε συγκεκριμένα projectsτα οποία έχουν χρονική καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους, όπως είναι το μετρό της Θεσσαλονίκης, η σύζευξη και ορισμένα άλλα που υπάρχει καθυστέρηση και προσπαθήσαμε να δούμε τρόπους με τους οποίους μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Νομίζω ότι είναι κοινή η διάθεση και των δύο πλευρών να βρούμε τις άριστες λύσεις.

Στη συνέχεια συζητήσαμε και τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο μας και το πρόγραμμα εν εξελίξει το MOUκαι την αξιολόγηση, όλα τα θέματα έχουν προχωρήσει κι έχουν λυθεί, με το γνωστό θέμα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα και για το οποίο έγινε αμοιβαία ενημέρωση.

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τον κ. Ντομπρόβσκις και την Commission, διότι όντως οι τελευταίοι μήνες ήταν μήνες πολύ στενής και θετικής συνεργασίας και ευχόμαστε καλή διαμονή στην Ελλάδα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:Λοιπόν όπως είπαμε και πριν θα δεχτεί ο κ. Ντομπρόβσκις μόνο τρεις ερωτήσεις και θα ξεκινήσουμε με την πρώτη ερώτηση αλλά να είστε σύντομοι σας παρακαλώ. Ο κ. Βουτσαδάκης παρακαλώ από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει το λόγο.

Κ. ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗΣ («ΑΠΕ – ΜΠΕ»):Καλημέρα. Ήθελα να ρωτήσω τον Αντιπρόεδρο στην ανακοίνωση του Αυγούστου, η Commission ανέφερε σε σχέση με τα έκτακτα μέτρα για τα κοινοτικά κονδύλια, ότι υπήρχε κίνδυνος απώλειας κονδυλίων από το προηγούμενο πρόγραμμα. Μετά την υιοθέτηση των μέτρων που αναφέρατε προηγουμένως, θεωρείτε ότι ο κίνδυνος αυτός έχει εξαλειφθεί;

Β. ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ:Όπως σας είπα, η χρηματοδότηση είναι πλέον διαθέσιμη. Οι αποφάσεις οι οποίες λάβαμε εξασφαλίζουν πως υπάρχει αυτή τη στιγμή ρευστότητα στον ελληνικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες αυτές, ευρωπαϊκά κονδύλια. Δηλαδή για το φάκελο 2014 – 2020 έχουμε μια αύξηση των προκαταβολών της τάξης του 7%. Επίσης αποδεσμεύσαμε και το τελευταίο 5% για την περίοδο 2007 – 2013 και έχουμε αναλάβει το 100% της συγχρηματοδότησης για κάποια εναπομείναντα έργα του 2007 – 2013. Οπότε αυτή τη στιγμή ο ελληνικός προϋπολογισμός δεν επιβαρύνεται με την ελληνική συμμετοχή πια στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Άρα θα συμφωνήσω μαζί σας, η κατάσταση είναι πολύ πιο θετική σε αυτό το επίπεδο σήμερα που ήταν πριν από μερικούς μήνες. Και νομίζω ότι αυτό το τόνισε και ο κ. Σταθάκης. Όμως χρειάζεται να σημειωθεί πρόοδος σε συγκεκριμένα έργα. Για παράδειγμα, το μετρό της Θεσσαλονίκης που αναφέρατε εσείς, ο αυτοκινητόδρομος του Μορέα κλπ και είναι και κάποια ακόμα. Θα πρέπει δηλαδή εδώ να έχουμε οπωσδήποτε εφαρμογή γιατί υπάρχει  η καταληκτική προθεσμία χρηματοδότησης που είναι για την περίοδο 2007 – 2013 το τέλος του έτους και η οποία πλησιάζει και γι’ αυτό θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι θα την πετύχετε, παρ΄ όλο που υπάρχει η δυνατότητα και κάποια έργα να μεταφερθούν στην επόμενη περίοδο. Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται αποτελεσματικότητα και πιστεύω ότι οι δικές μας αποφάσεις σαφώς και έχουν διευκολύνει σε επίπεδο ρευστότητας, αλλά σίγουρα χρειάζεται και περαιτέρω πρόοδος σε συγκεκριμένα έργα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:Ο κ. Ρογκάκος από τον ΑΝΤΕΝΝΑ.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ («ΑΝΤ1»):Κύριε Αντιπρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς έχει δυο πολύ σοβαρά και ανοιχτά ζητήματα τα οποία θέλουν λύση. Έχω την αίσθηση, το είπατε, ότι συζητήσατε με τους Υπουργούς. Θέλω να μου πείτε εάν συμφωνείτε με την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια σε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ή εάν συμφωνείτε με τους θεσμούς και εάν θα βρεθεί τελικά λύση. Και το δεύτερο είναι το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση κ. Αντιπρόεδρε. Εάν τελικά θα υπάρξει ή δεν θα υπάρξει. Τι συζητήσατε με τους υπουργούς και τι σας είπε;

Β. ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ:Να ξεκινήσω λέγοντας πως συζητήσαμε τα κόκκινα δάνεια, τα είπε και ο κ. Τσακαλώτος. Η διαφορά που έχουμε στο θέμα αυτό, είναι πόσο ευρεία θα είναι η κάλυψη και η προστασία που θα προσφέρεται. Ξέρετε πως η άποψη των θεσμών και της Commission είναι πως θα πρέπει στην περίπτωση των κόκκινων δανείων να προστατευθούν τα νοικοκυριά τα οποία πραγματικά έχουν ανάγκη. Αλλά όπως είπε και ο κ. Τσακαλώτος, υπάρχει βούληση να βρούμε μια λύση συμβιβαστική η οποία θα ικανοποιεί όλα τα μέρη. Είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε συζητήσει και έχουμε αντιμετωπίσει και με άλλα κράτη μέλη και πρέπει να σας πω ότι στην περίπτωση των κόκκινων δανείων η λύση που προκρίνουμε είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά τα οποία περισσότερο βρίσκονται σε κίνδυνο. Η δουλειά στο επίπεδο αυτό θα συνεχιστεί και είμαι αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση. Για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και αυτό το συζητήσαμε και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα είχαμε πει στην ελληνική κυβέρνηση ότι εάν αντιμετωπίζει πρόβλημα με κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, μπορεί να προτείνει δημοσιονομικά ισοδύναμα, αρκεί αυτά να μην υποσκάπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Οπότε πιστεύω ότι οι ελληνικές αρχές θα προσπαθήσουν να βρούνε εναλλακτικά μέτρα.

Μ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ («BILD»):Κύριε Αντιπρόεδρε, στο παρελθόν έχουμε ακούσει για την πολιτική βούληση, που είναι κάτι που όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμών λένε και συζητάνε, για την πολιτική βούληση στην Ελλάδα. Τώρα που είμαστε επίσης στη μέση μιας προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, εάν δεν υπάρχει πολιτική βούληση ή εάν έχουμε κάποια προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει την Ελλάδα να βρει πολιτική λύση για την οικονομική κρίση λόγω της προσφυγικής κρίσης;

Β. ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ:Σίγουρα η κρίση του προσφυγική είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή και είναι ξεκάθαρο για όλους πως χρειάζεται να συντονίσουμε τις προσπάθειες που κάνουμε για να βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδείξει ότι έχει πρόθεση να το αντιμετωπίσει κι έχει καταθέσει πάρα πολλές προτάσεις, για παράδειγμα τη μετεγκατάσταση, τη στενότερη προστασία των συνόρων, την αντιμετώπιση των δικτύων που φέρνουν κόσμο στην Ευρώπη, όπως επίσης και τη συντομότερη επιστροφή των οικονομικών μεταναστών. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι εξαιρετικά περίπλοκο, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όχι μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με τις όμορες χώρες. Ξέρετε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει μία συμφωνία με την Τουρκία, έτσι ώστε η χώρα αυτή να διαχειρίζεται καλύτερα την προσφυγική κρίση. Της έχει προσφερθεί και επιπλέον οικονομική στήριξη και όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, γιατί υπάρχουν χώρες με πολύ μικρές οικονομίες, που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, για παράδειγμα η Ιορδανία ή ο Λίβανος. Ουσιαστικά θα πρέπει να προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και τις αιτίες που προκαλούν το προσφυγικό.

Τώρα, για την οικονομική βοήθεια που θα προσφερθεί στην Ελλάδα, ήδη η Ελλάδα λαμβάνει οικονομική ενίσχυση από τα σχετικά κονδύλια και τα προγράμματα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πάντα έτοιμη να προσφέρει επιπλέον κονδύλια γιατί ξέρει ότι σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα και ξέρει ότι μία από αυτές που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα από το θέμα αυτό είναι η Ελλάδα. Θα συνεργαστούμε με τις Ελληνικές Αρχές, έχουμε ήδη μιλήσει γι΄ αυτά τα hotspotsτα οποία θα δημιουργήσουμε και όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση των προσφύγων και ξέρετε πως χτες έγινε και μία έκτακτη συνάντηση Αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων στις Βρυξέλες ακριβώς για να αντιμετωπιστεί το θέμα της βαλκανικής οδού των προσφύγων κι εκεί έχουν αναληφθεί κάποιες δεσμεύσεις.

Δε θα ήθελα όμως να συνδέσω το θέμα αυτό άμεσα με την πρόοδο που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στο ελληνικό πρόγραμμα, γιατί το προσφυγικό θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε έτσι κι αλλιώς. Θα ήθελα όμως, όπως σας είπα και εισαγωγικά, να σημειώσω πως παρακολουθούμε το πρόγραμμα, βλέπουμε πως υπάρχει πρόοδος και πιστεύουμε πως η αξιολόγηση θα είναι επιτυχής. Πρέπει να είναι επιτυχής, γιατί πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα αξιοπιστίας, ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στον ελληνικό λαό, στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και επίσης στους επενδυτές για να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε στη χώρα αυτή να επιστρέψει η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:Κύριε Αντιπρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι, ευχαριστούμε πάρα πολύ.