Οι τουρκικές Αρχές έθεσαν υπό επιτροπεία 22 εταιρείες, ανάμεσά τους εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς που πρόσκεινται στο θρησκευτικό κίνημα του αυτοεξόριστου στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, εντείνοντας την καταστολή πριν από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

 

Δικαστήριο στην Άγκυρα αποφάσισε να θέσει υπό επιτροπεία τον όμιλο Koza-Ipek. Στον όμιλο ανήκουν οι εφημερίδες Bugun και Millet, καθώς και οι τηλεοπτικοί σταθμοί Bugun TV και Kanalturk.

Παράλληλα, δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας και της μεταλλουργίας και κατηγορείται από την κυβέρνηση για «χρηματοδότηση» και «προπαγάνδα» υπέρ του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Δικηγόρος του ομίλου επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκαν έφοδοι στα γραφεία των 22 εταιριών και ότι έχουν τοποθετηθεί νέα διευθυντικά στελέχη.

Ανάμεσά τους βρίσκονται, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, πρώην αξιωματούχοι του ομίλου Turkuvaz στον οποίο ανήκουν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Sabah και το τηλεοπτικό δίκτυο ATV.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση 19 άτομα.

Αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να απομακρύνουν δεκάδες ανθρώπους που είχαν αποκλείσει την έδρα του ομίλου στην Άγκυρα. 
 

Πρώην σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γκιουλέν έγινε ο «υπ’ αριθμόν 1 δημόσιος εχθρός του» μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που είχε στόχο συγγενικά πρόσωπα του ισχυρού άνδρα της χώρας και μελών της κυβέρνησής του στα τέλη του 2013.

Ο αρχηγός του κράτους κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι έχει συστήσει ένα «παράλληλο κράτος» για να τον ανατρέψει και έχει πολλαπλασιάσει τις δικαστικές διώξεις και τις εκκαθαρίσεις των οπαδών του.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η αστυνομία είχε διεξαγάγει έρευνα στα γραφεία 23 εταιριών που ανήκουν στην Koza-Ipek στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικής» έρευνας. Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν τότε, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια.

Ο ιδιοκτήτης του ομίλου Koza, ο Ακίν Ιπέκ, που βρίσκεται στο εξωτερικό, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα και έκανε λόγο για «ψεύδη».

Πηγή: Το Βήμα