Η φόρμουλα για τις ΑΜΚ, τη συμμετοχή των ιδιωτών και τη χορήγηση κρατικής βοήθειας. Η πρόβλεψη για bail in και πως θα προσμετρηθούν οι προαιρετικές προσφορές. Τι θα γίνει με προνομιούχες. Ποια κρίσιμα τεχνικά ζητήματα θα επιλυθούν με υπουργική απόφαση.

 

Υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές και των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης (senior unsecured bonds) θα προβλέπει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο οποίος βρίσκεται σε φάση τελικής επεξεργασίας ώστε να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο ως την προσεχή Παρασκευή.

Σε εφαρμογή της πολιτικής κατεύθυνσης, που έδωσε το Eurogroup του περασμένου Αυγούστου, οι μεταβατικές διατάξεις του σχεδίου νόμου θα συμπεριλαμβάνουν και τα senior bonds στο πεδίο υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης παθητικού (bail in), στην περίπτωση που μέσω του ΤΧΣ δοθεί έστω ένα σεντ κρατικής βοήθειας.

Ειδικότερα, αν μια τράπεζας δεν καταφέρει να καλύψει από τους ιδιώτες το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών (σ.σ με βάση το δυσμενές σενάριο και το AQR) πριν δοθεί κρατική βοήθεια θα μετατρέπονται υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές οι προνομιούχες του νόμου Αλογοσκούφη, τα υβριδικά, τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και άλλοι τίτλοι αντίστοιχης διαβάθμισης (προνομιούχες Αμερικής).

Αν μετά την παραπάνω υποχρεωτική μετατροπή δεν καλύπτεται το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών θα ενεργοποιείται και η υποχρεωτική μετατροπή των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds) ώστε να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο η χορήγηση κρατικής βοήθειας.

Στο τραπέζι έπεσε και η ιδέα αναβάθμισης των υβριδικών και των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης ώστε να έρθουν σε καθεστώς ίσης αντιμετώπισης με τα senior bonds για να επιτευχθεί έτσι η επαγωγική συμμετοχή των τελευταίων στις διατάξεις του bail in, λύση που δεν προκρίθηκε λόγω των σημαντικών τεχνικών δυσκολιών.

Η προεργασία για την υπαγωγή των senior bonds στις μεταβατικές διατάξεις για το bail in ξεκίνησε πρακτικά το περασμένο καλοκαίρι, όταν όπως έγραψε το Euro2day, με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος έπαψαν να τυγχάνουν ίσης αντιμετώπισης (pari passu) με τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Εφόσον δεν υπάρξει άρδην αλλαγή των δεδομένων μια και το προσχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί, η διάταξη εκτιμάται από αναλυτές ότι θα λειτουργήσει ως «μαστίγιο» προκειμένου να αποδεχθούν οι κάτοχοι senior bonds το «καρότο» των προαιρετικών δημόσιων προσφορών που υπέβαλαν (σ.σ Πειραιώς) ή θα υποβάλουν οι τράπεζες στους κατόχους ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες της στήλης Χαμαιλέων.

Το αργότερο ως την Παρασκευή η κατάθεση του σ/ν στη Βουλή

Το σχέδιο νόμου προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο ως το βράδυ της Παρασκευής, προκειμένου να ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ως την Κυριακή. Στόχος είναι τη Δευτέρα με το άνοιγμα των αγορών να είναι γνωστές οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και οι βασικοί άξονες του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης, ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν τους όρους του παιχνιδιού.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο τα πολυπληθή νομικά κλιμάκια των δύο πλευρών εξετάζουν άρθρο προς άρθρο τις διατάξεις του σχεδίου νόμου διαδικασία που μέχρι νωρίς σήμερα το απόγευμα δεν είχε ολοκληρωθεί. Υπό το παραπάνω δεδομένο εκτιμάται ως πιθανότερη ημέρα κατάθεσης στη Βουλή η Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Η φόρμουλα για συμμετοχή ιδιωτών και ΤΧΣ

Όπως έγραψε το Euro2day οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου για το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών (σ.σ με βάση το δυσμενές σενάριο) με το ΤΧΣ να λειτουργεί ως εγγυητής κάλυψης.

Στην περίπτωση που οι ιδιώτες καλύψουν το σύνολο των ΑΜΚ, το ΤΧΣ δεν θα βάλει ούτε ένα σεντ και θα αποφευχθεί το bail in. Παρ ότι η κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε να εξασφαλισθεί και σε αυτή την περίπτωση η συμμετοχή του ΤΧΣ ώστε να προστατευθεί από την αραίωση η υφιστάμενη επένδυσή του, το αίτημά τηςαπορρίπτεται από τους Θεσμούς καθώς το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιβάλει την αποφυγή ή τον περιορισμό χορήγησης κρατικής βοήθειας.

Οι Θεσμοί αποδέχονται, όπως προκύπτει και από τη συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ, Αρη Ξενόφου στο CNN Greece, να μην ενεργοποιηθούν οι διατάξεις περί εξυγίανσης τραπεζών, εφόσον οι τράπεζες καλύψουν από ιδιώτες τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο και την αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού (AQR).

Με βάση την παραπάνω παραδοχή αν οι ιδιώτες καλύψουν κατ ελάχιστο τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου και του AQR, το ΤΧΣ θα καλύψει με CoCos και κοινές μετοχές το υπόλοιπο του ποσού.

Η αναλογία υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (Contingent Convertible CoCos) και κοινών μετοχών θα καθορισθεί σε δεύτερο χρόνο με υπουργική απόφαση. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να καλυφθεί κατά 70% με 80% το ποσό από CoCos και το υπόλοιπο με κοινές μετοχές που θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου.

Οι Θεσμοί έχουν επίσης αποδεχθεί την ελληνική πρόταση βάσει της οποίας τα CoCos θα έχουν τέτοια χαρακτηριστικά που θα προσμετρώνται στο δείκτη Common Equity Tier I, ενώ το κουπόνι τους αναμένεται να προσδιορισθεί περίπου στο 8%.

Πως θα προσμετρώνται τα αποτελέσματα των LMEs

Αν μια τράπεζα καταφέρει να συγκεντρώσει από ιδιώτες τα ελάχιστα απαραίτητα κεφάλαια, τα αποτελέσματα των κινήσεων ενεργητικής διαχείρισης παθητικού (LMEs) θα προσμετρηθούν στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από το βασικό σενάριο. Διαφορετικά θα προσμετρηθούν για την κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου καθώς η τράπεζα θα οδηγηθεί σε εξυγίανση.

Μετατροπή σε κοινές μετοχές με μέσο όρο τριμήνου για προνομιούχες

Σε κοινές μετοχές είτε υποχρεωτικά (σ.σ ενεργοποίηση των διατάξεων του bail in) είτε μετά τις ΑΜΚ θα μετατραπούν οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου καθώς η κυβέρνηση τείνει να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υφιστάμενο πλαίσιο θα τροποποιηθεί αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού της μετατροπής από τη μέση τιμή 12μήνου στη μέση τιμή του τελευταίου τριμήνου. Μέσω της μετατροπής το Δημόσιο θα αυξήσει το ποσοστό κοινών μετοχών με πλήρη δικαιώματα ψήφου στις Εθνική και Eurobank.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο ο SSM θα ανακοινώσει τις ζημιές απομείωσης που προέκυψαν από την αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review) και τις κεφαλαιακές ανάγκες με το βασικό και δυσμενές σενάριο.

Το νούμερο που θα ανακοινωθεί θα είναι υψηλότερο του κεφαλαιακού ελλείμματος ανά τράπεζα καθώς θα πρέπει να αφαιρεθεί η υφιστάμενη κεφαλαιακή υπερεπάρκεια (σ.σ σε σχέση με τον ελάχιστο CET Ι 9,5% που επιβάλει το βασικό σενάριο) και η επίδραση από τα capital plans.

Πηγή: Euro2day.gr – X. Kίτσιος