Του John J. Hardy, επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος στη Saxo Bank

 

Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την προηγούμενη εβδομάδα έπιασε την αγορά απροετοίμαστη, με την έντονα ήπια στάση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να προκαλεί σημαντικές απώλειες στο ευρώ.

Ο Ντράγκι ανέφερε ρητά ότι η ΕΚΤ θα «επανεξετάσει» το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις τον Δεκέμβριο. Επιπρόσθετα, η δήλωσή του ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συζήτησε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ήδη αρνητικού επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (το οποίο βρίσκεται στο -0,2% αυτή τη στιγμή) προκάλεσε κάθετη κλιμάκωση των πωλήσεων στο ευρώ, με τη διαπραγμάτευση του EURUSD στα τέλη της εβδομάδας να πλησιάζει το 1,10 για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

Εφόσον παραμείνει στα υπάρχοντα εργαλεία χάραξης πολιτικής, η ΕΚΤ δεν διαθέτει μεγάλα περιθώρια για ριζικές αποφάσεις. Ομολογώ ότι σε κάποιον βαθμό εκπλήσσομαι από την ορμητικότητα του κύματος των πωλήσεων στο ευρώ με το πέρας της συνάντησης. Ωστόσο, ίσως να υπάρχει περιθώριο μικρής αποδυνάμωσης του ευρώ σε όλα τα ζεύγη συναλλάγματος, εφόσον η ΕΚΤ αυξήσει τον ρυθμό και τη σύνθεση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς ομολόγων, μειώσει τα επιτόκια και επεκτείνει τη διάρκεια του προγράμματος πιθανόν ως «τα μέσα του 2017» ή αργότερα.

Όπως, όμως, υποστήριξα ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος οποιαδήποτε βιώσιμη άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτήσει δημοσιονομική επέκταση από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. – κάτι που ο Μάριο Ντράγκι κυριολεκτικά αγωνίζεται να πείσει τις χώρες να πράξουν, καθώς η ΕΚΤ αγοράζει ήδη περισσότερα ομόλογα από όσα πρέπει για να χρηματοδοτήσει όλα τα ελλείμματα ανά την Ευρωζώνη.

Όσον αφορά το ευρώ, και ειδικότερα το ζεύγος EURUSD, χρειάζεται να επανέλθουν στο προσκήνιο περισσότερες προσδοκίες για μια πιο επιθετική στάση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ(Fed), προκειμένου το EURUSD να οδηγηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σχετικές ενδείξεις αναμένονται από την αυριανή συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed – σε μία από τις συναντήσεις που συνοδεύονται από την ανακοίνωση μιας νέας δήλωσης νομισματικής πολιτικής, αλλά όχι από συνέντευξη τύπου ή σειρά προβλέψεων από τη Fed.

Μετά τη δημοσίευση μιας απογοητευτικής έκθεσης για την απασχόληση στις αρχές Οκτωβρίου για δεύτερη συνεχόμενη φορά, η αγορά προσάρμοσε τις προσδοκίες της για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed σε νέα χαμηλά για τον κύκλο, σε τέτοιον βαθμό ώστε η πρώτη αύξηση επιτοκίων δεν αναμένεται (και συνεπώς δεν αποτιμάται απόλυτα) μέχρι τα τέλη του επόμενου καλοκαιριού. Υπό αυτό το πρίσμα, θα είναι κυριολεκτικά αδύνατον η αυριανή δήλωση της FOMC να προκαλέσει έκπληξη ως προς την ηπιότητά της.

Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα και μετά την ολοκλήρωση της αυριανής συνεδρίασης της FOMC, εκτιμούμε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα μεταβλητότητας στην αγορά συναλλάγματος για το υπόλοιπο του έτους. Φυσικά το EURUSD μπορεί να παραμείνει εντός του εύρους του 1,05-1,15 για ορισμένο χρονικό διάστημα, αν τα επόμενα στοιχεία από τις ΗΠΑ είναι απογοητευτικά. Ωστόσο, είναι πιθανό η δήλωση της FOMC αυτή την εβδομάδα να δείξει ότι η Fed επιδιώκει να διατηρήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Η αγορά δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο, όπως δεν είναι επίσης προετοιμασμένη ούτε για μια έκπληξη ελάχιστης ανόδου στα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ που αναμένονται την Παρασκευή, ούτε – το σημαντικότερο – για μια ιδιαίτερα θετική έκθεση απασχόλησης σε όρους μισθοδοσίας για τον Οκτώβριο (αν και οι λοιποί δείκτες δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου ότι υποδεικνύουν συνεχιζόμενη ισχύ της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ).

Εφόσον τις επόμενες εβδομάδες παρατηρηθεί ανάκαμψη στα στοιχεία των ΗΠΑ και η Fed τηρήσει μια πιο επιθετική στάση, είναι πιθανό να σημειωθεί ισοδυναμία του EURUSD λίγο πριν την αλλαγή του έτους.