Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου

Η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιο για τα Οικονομικά, Πιερ Μοσκοβισί, κυριαρχεί στον σημερινό έντυπο και ηλεκτρονικό ελληνικό τύπο, όσο ο χρόνος λιγοστεύει για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να προχωρήσει η εκταμίευση των χρημάτων.

Η Καθημερινή στο ρεπορτάζ της επικεντρώνεται στην σημασία της επίσκεψης Μοσκοβισί, αλλά και στον αγώνα δρόμου της κυβέρνησης για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Αναλυτικά:

Ο αγώνας δρόμου για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η πίεση προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψήφισης του δεύτερου πολυνομοσχεδίου με δύσκολα μέτρα, όπως αυτά που αφορούν τη φορολόγηση των αγροτών, και η κινητικότητα με επίκεντρο τη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών δομών διαμορφώνουν το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η άφιξη στην Αθήνα την Τρίτη του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, συνδέεται άμεσα με την πορεία υλοποίησης του νέου μνημονίου και ο Ευρωπαίος επίτροπος αναμένεται να επαναλάβει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη σημασία που δίνουν οι εταίροι και δανειστές στην εμπρόθεσμη εκπλήρωση από την Αθήνα όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έχει την ευθύνη δρομολόγησης του μεγαλύτερου μέρους των νέων μέτρων αλλά και την ευθύνη των δημοσιονομικών, με τον κ. Γιώργο Σταθάκη, που διαχειρίζεται το θέμα των «κόκκινων» δανείων, καθώς και με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος έχει την ευθύνη για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Προκειμένου να προχωρήσει προς την ολοκλήρωσή της η πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση καλείται να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της στο ανοιχτό θέμα των ισοδύναμων μέτρων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή δεν κλείνει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, ωστόσο σε ορισμένα από αυτά, κυρίως στις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, το κλίμα που μεταφέρεται από βουλευτές της περιφέρειας είναι ότι εισπράττουν αρνητικές αντιδράσεις και πίεση. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και απώλειες κατά την ψηφοφορία στη Βουλή. Πάντως, αρκετοί βουλευτές έχουν θέσει προς τους συναρμόδιους υπουργούς θέμα να προβλεφθούν ορισμένα αντισταθμιστικά, τα οποία θα μετριάσουν τις απώλειες. Υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι είχαν αναληφθεί σχετικές δεσμεύσεις κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό της προσφυγικής κρίσης, στην Αθήνα αναμένεται την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με την κυβερνητική ηγεσία να προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην όσο το δυνατόν ευρύτερη δημοσιοποίηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της μεγάλης πίεσης που δέχεται η χώρα. Ο κ. Τσίπρας, από κοινού με τον κ. Σουλτς, πρόκειται να επισκεφθούν τη Λέσβο. Παράλληλα, θα παρευρεθούν στην πρώτη οργανωμένη αποστολή μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο, αύριο, η οποία, αν και αφορά μια μικρή ομάδα προσφύγων, συμβολικά έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς εγκαινιάζει αυτή τη νέα διαδικασία.

Καθώς οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και οι ανάγκες για οργανωμένη υποδοχή τους -εξαιτίας και των άσχημων, πλέον, καιρικών συνθηκών- αυξάνονται, η κυβέρνηση απευθύνεται προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία ώστε να γίνει περισσότερο αποτελεσματική η διαδικασία υποδοχής και φιλοξενίας.

Με επίκεντρο το προσφυγικό, διαμορφώνεται ακόμη ένα μέτωπο ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Νεολαία του κόμματος και ο τομέας Δικαιωμάτων ζητούν να «ξηλωθεί» ο φράχτης του Εβρου, σκέψη που όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί για την ώρα απορρίπτουν.    

Το Real.gr κάνει λόγο για το “σήμα που περιμένει η κυβέρνηση” και τις επιδιώξεις της στα καυτά υπό συζήτηση θέματα. Αναλυτικά: 

Το στίγμα της Κομισιόν για μια σειρά ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα για τη χώρα αναμένει η κυβέρνηση από τον Πιέρ Μοσκοβισί, που σήμερα και αύριο επισκέπτεται την Αθήνα.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει το σήμα που θα δώσει ο αρμόδιος για τα οικονομικά Επίτροπος κυρίως για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο σκοπεύει να θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα επιδιώκει μια θετική δήλωση του Π. Μοσκοβισί για το ελληνικό χρέος, αλλά και για την αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρξει στις διαπραγματεύσεις, ιδίως μετά την επιβάρυνση της χώρας μας από το προσφυγικό. Στις συναντήσεις θα συζητηθούν βεβαίως και η ανακεφαλαιοποίηση και ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Οι ενδείξεις, ωστόσο, είναι σε αντίθετη κατεύθυνση. Ο αρμόδιος για τα οικονομικά Επίτροπος έρχεται προκειμένου να πιέσει την Αθήνα να υλοποιήσει τα μέτρα που έχει συμφωνήσει και να κλείσει εντός των χρονικών ορίων τη διαπραγμάτευση, έστω και αν έχει κάποιες ενθαρρυντικές κουβέντες για το χρέος.

Σύνοδο για τους πλειστηριασμούς θα ζητήσει από τον Moscovisci ο Τσίπρας λέει το capital.gr και αναφέρει τα εξής:

Ο P. Moscovisci καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα όπου αναμένεται από την ελληνική κυβέρνηση μετά αγωνίας και ελπίδας. 
 
Στον Ευρωπαίο Επίτροπο, η Κυβέρνηση έχει εναποθέσει ουκ ολίγες προσδοκίες για βοήθεια, τόσο στο πεδίο των “κόκκινων δανείων” όσο και της αξιολόγησης και του χρέους. 
Κόκκινα δάνεια, αξιολόγηση, χρέος, προσφυγικό θα βρεθούν στο επίκεντρο των έντονων “ζυμώσεων” μεταξύ του Γάλλου Επιτρόπου και του Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα οπότε και αναμένεται το τετ α τετ. 
 
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν κρύβει ότι θα επιχειρήσει να πιάσει το “νήμα” της “αφήγησης” για το δέον γενέσθαι στην ελληνική οικονομία το αμέσως επόμενο διάστημα, από εκεί που το άφησε ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande επισκεπτόμενος την Ελλάδα, λίγες εβδομάδες πριν. 
 
Όπερ σημαίνει πως στον κ. Moscovisci, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει όλα τα αγκάθια που ταλαιπωρούν την κυβέρνησή του στον δρόμο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, προεξαρχουσών των “κόκκινων δανείων”.
 
“Είναι προφανές ότι ο Α. Τσίπρας θα θέσει στον Ευρωπαίο Επίτροπο το θέμα των κόκκινων δανείων ζητώντας στήριξη για την επίλυση του θέματος” ανέφεραν στο Capital.gr κυβερνητικές πηγές, παραπέμποντας στην “υποσχετική” για βοήθεια που έλαβε επ αυτού πρόσφατα ο πρωθυπουργός από τον Γάλλο πρόεδρο. 
 
“Ο F. Hollande είχε δηλώσει απερίφραστα ότι στο θέμα των ορίων των πλειστηριασμών θα πρέπει να δοθεί πολιτική λύση” σημειώνουν οι ίδιες πηγές, καταλήγοντας “θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να παρακαμφθεί το Eurogroup ώστε να συζητηθεί το θέμα σε ανώτερο επίπεδο”, ήτοι μιας Συνόδου Κορυφής. 
Στην ατζέντα του κ. Τσίπρα ωστόσο δεν υπολείπονται και τα άλλα καυτά μέτωπα: Αξιολόγηση, χρέος και προσφυγικό. 
 
Καθώς δε, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, ο κ. Moscovisci έστειλε “αυστηρό” μήνυμα στην Αθήνα για εφαρμογή των δύσκολων αλλά αναγκαίων όρων του προγράμματος, στο Μαξίμου έχουν έτοιμη τη “ρετσέτα” που θα δοθεί προς τον Γάλλο Επίτροπο προς “γνώση”: Για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα επιτυχώς, θα πρέπει να επανέλθει η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, θα πει (και στον κ. Moscovici) ο Α. Τσίπρας, επιμένοντας σε βαθμηδόν εφαρμογή της συμφωνίας και σε επίδειξη ευελιξίας στους μεταρρυθμιστικούς της στόχους. 
Εδώ εμφιλοχωρεί για το Μαξίμου και ο παράγων “προσφυγικό” και τράπεζες.
 
Αφενός θα τεθεί επιτακτικά η ανάγκη να βοηθηθεί η χώρα εν τοις πράγμασι στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών (με δημοσιονομική χαλάρωση) αφετέρου να αποσυνδεθεί η υπόθεση αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, κόντρα στο “nein” του Βερολίνου.
Ισοδύναμα αγνοούνται
 
Στο μεταξύ, στην άτυπη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, “πιστοποιήθηκε” ότι τα περίφημα 11 ισοδύναμα που υποτίθεται ότι είχαν βρεθεί για να ισοφαριστεί το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ακόμη αγνοούνται. 
Καίτοι ο Ν. Φίλης διαβεβαίωσε χθες (συνέντευξη Star) πως κάποια έχουν βρεθεί ήδη, στην κυβέρνηση επικρατεί επ αυτού αλαλούμ. Και τούτο διότι καμία εναλλακτική που συζητείται δεν μπορεί να γίνει ευκόλως κοινωνικά αποδεκτή.
 
Το πρόγραμμα
 
Σήμερα το απόγευμα στις 17.30 ο Moscovici θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και ακολούθως στις 18.30 με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη στο ΥΠΟΙΚ.

 

-Αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και εν συνεχεία θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.
Τέλος το protothema.gr μιλάει για τις υψηλές προσδοκίες από την Αθήνα από την επίσκεψη, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει “Γαλλική βοήθεια” 

Στον Γάλλο επίτροπο εναποθέτει η Αθήνα τις ελπίδες πολιτικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια αλλά και για να μην προκύψουν εφιαλτικές λύσεις για τους πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας – Αναμένει και «χείρα βοηθείας» για την πρώτη αξιολόγηση και τη συζήτηση για το χρέος – Το απόγευμα η συνάντηση με Τσίπρα

Ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες έχει η κυβέρνηση από την διήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στην Αθήνα ο κοινοτικός επίτροπος Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί. Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι στο πλαίσιο της στενής ελληνογαλλικής συνεργασίας για όλα τα κρίσιμα θέματα στις σχέσεις με τους δανειστές, αλλά και του ευνοϊκού κλίματος που έχει δημιουργηθεί ειδικά στην Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την ελληνική προσπάθεια, ο κ. Μοσκοβισί θα διαδραματίσει καθοριστικό θετικό ρόλο στην υπερπήδηση των εμποδίων που υπάρχουν με την τρόικα.

Η κυβέρνηση εναποθέτει στον Μοσκοβισί τις ελπίδες για ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να εξευρεθεί πολιτική λύση για τα κόκκινα δάνεια και να μην προκύψουν εφιαλτικές λύσεις για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ακόμη περιμένει από τον κοινοτικό αξιωματούχο να ενισχύσει την προσπάθεια για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την συνεπακόλουθη έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Η εκπρόσωπός της δήλωσε χθες ότι «ο Επίτροπος είναι στενά συνδεδεμένος με την δημιουργία και την εφαρμογή του προγράμματος συνεπώς θα έχει συζητήσεις με ανώτατους αξιωματούχους» και αναφερόμενη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρόσθετε με νόημα πως «έχει γίνει σημαντική πρόοδος και οι Θεσμοί θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία σύντομα».

Η κυβέρνηση θα έχει να παρουσιάσει στον κ. Μοσκοβισί όλο το πλάνο των ενεργειών της μέχρι τώρα και την πορεία εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων, ειδικά που την Πέμπτη ψηφίζεται στη Βουλή το δεύτερο πακέτο μέτρων και έχει ξεκινήσει η διαδικασία και η συζήτηση διαμόρφωσης του νέου ασφαλιστικού.

Ο κοινοτικός επίτροπος θα έχει συναντήσεις με τους Αλέξη Τσίπρα, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη, Γιώργο Κατρούγκαλο, Γιώργο Σταθάκη, Αλέξη Χαρίτση.

Σημειωτέον ότι ο κ. Μοσκοβισί ήταν να επισκεφθεί την Αθήνα στις 14 Οκτωβρίου, αλλά λόγω του θανάτου της μητέρας του, εκείνη η επίσκεψη αναβλήθηκε.