Ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του ύποπτου Μουντιάλ 2006 στη Γερμανία. Φορολογικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σήμερα στα κεντρικά γραφεία της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου DFΒ.

 

Αδιευκρίνιστο παραμένει τι συνέβη με τα 6,7 εκ. ευρώ που φέρεται να μεταβίβασε η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στη FIFA. Η εισαγγελία της Φρανκφούρτης έχει διατάξει έρευνα κατά της DFB και συγκεκριμένα κατά του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Τέο Τσβάντσιγκερ αλλά και εναντίον του διαδόχου του, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ. Η υπόθεση έχει δημιουργήσει υπόνοιες για φοροδιαφυγή και ως εκ τούτου σήμερα το πρωί πραγματοποιηθήκαν φορολογικοί έλεγχοι στα κεντρικά γραφεία της DFB στη Φρανκφούρτη. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται το επίμαχο ποσό των 6,7 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε δηλωθεί στην εφορία ως συμμετοχή στα έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Μουντιάλ του 2006.

Τα μαύρα ταμεία των Γερμανών

Για τα μεγάλα ερωτήματα πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα, προς το παρόν υπάρχουν μόνο εικασίες. Ο δημοσιογράφος και ειδικός για θέματα της FIFA Τόμας Κίστνερ σχολίασε σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία DLF τους ισχυρισμούς και τα σενάρια που αφορούν το συγκεκριμένο ποσό και έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες. «Το σενάριο που υποστηρίζει ο Τέο Τσβάντσιγκερ, ότι δηλαδή τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να αγοραστούν οι ψήφοι των τεσσάρων Ασιατών στην ανάθεση του Μουντιάλ, το θεωρώ απίθανο. Επίσης αποκλείω αυτό που ισχυρίστηκαν οι Γερμανοί, δηλαδή ο Φραντς Μπέκενμπαουερ, ο Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ και άλλοι ότι έπρεπε δηλαδή να πληρώσουν 6,7 εκ. στη FIFA για να λάβουν 170 εκ. ως επιδότηση για το Μουντιάλ. Γιατί αυτό θα μπορούσαν τότε να το είχαν ανακοινώσει και να ήταν γνωστό».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην πιθανή ύπαρξη μαύρων ταμείων που ενδέχεται να δημιούργησαν ο Μπέκενμπαουερ, ο Νίρσμπαχ και ο πρώην γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Χορστ Σμιτ. «Για εμένα η πιο λογική εξήγηση και αυτό που συμπεραίνω και από αυτά που έχουν πει ο Μπέκενμπαουερ, ο Νίρσμπαχ και ο Χορστ Σμιτ είναι το εξής: οι τρεις τους παρασύρθηκαν και γέμισαν ένα μαύρο ταμείο στο περίπλοκο οικονομικό περιβάλλον της FIFA γύρω από τον πρώην πρόεδρο Ζεπ Μπλάτερ, ενδεχομένως για να ενισχύσουν τη δύσκολη προεκλογική του εκστρατεία το 2002».

Στη συνέχεια ο Τόμας Κίρστνερ εξήγησε ότι το πιο πιθανό είναι αυτό να έγινε κατόπιν εκβιασμού της γερμανικής πλευράς, ενδεχομένως από πλευράς του Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος από τη μία ήθελε να διατηρήσει την προεδρία του και από την άλλη γνώριζε για τον τρόπο ανάθεσης του παγκοσμίου κυπέλλου στη Γερμανία.

 

Πηγή: DW – Αλεξάνδρα Κοσμά