Η Τουρκία θα συνεχίσει τη μάχη κατά των Κούρδων μαχητών του PKK έως την εξουδετέρωση του τελευταίο, διακηρύσσει ο Ερντογάν στην πρώτη ομιλία του αφότου του κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέκτησε την αυτοδυναμία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. 

 

Μιλώντας από την Άγκυρα ο Ερντογάν τόνισε ότι οι επιχειρήσεις κατά του PKK θα συνεχιστούν έως ότου οι Κούρδοι μαχητές θάψουν τα όπλα τους, τονίζοντας ότι τώρα δεν είναι ώρα για διάλογο.

Το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εισήλθε οριακά στην Εθνοσυνέλευση στις κάλπες της Κυριακής, είχε καλέσει την Τρίτη το PKK να συνεχίσει τη μονομερή εκεχειρία που κήρυξε προ των εκλογών και την κυβέρνηση να επιδείξει τη βούληση να συμβάλει στην αμοιβαία κατάπαυση του πυρός τερματίζοντας τις επιχειρήσεις του στρατού και της αστυνομίας.

Από πλευράς του, το PKK ανέφερε ωστόσο πως αναμένει ότι η τουρκική κυβέρνηση θα «κλιμακώσει τον πόλεμο», σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Firat που πρόσκειται στους Κούρδους αυτονομιστές.

«Το AKP έχει αποφασίσει να επιμείνει σε έναν πόλεμο ο οποίος θα φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη με μεγάλες κρίσεις, στο εσωτερικό και διεθνώς» εκτιμά η ηγεσία του PKK.

Την Τετάρτη δύο Τούρκοι στρατιώτες και 15 μαχητές του PKK σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη νοτιοανατολική επαρχία Χάκαρι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας την οποία επικαλείται η εφημερίδα Hurriyet. Συνεχίζονται παράλληλα οι αεροπορικές επιθέσεις του στρατού κατά θέσεων του PKK στο Βόρειο Ιράκ και εντός Τουρκίας.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν τόνισε επίσης πως η νέα Εθνοσυνέλευση -στην οποία το AKP έχει ανακτήσει την αυτοδυναμία- πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την κατάρτιση νέου Συντάγματος. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα έχει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης επί της αναθεώρησης, είπε συμπληρώνοντας πως και εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν ο ίδιος στηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είχε επιβεβαιώσει μόλις λίγη ώρα νωρίτερα την πρόθεση Ερντογάν να αλλάξει το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδροκεντρικό, λέγοντας πως εάν απαιτηθεί, θα στηθεί και δημοψήφισμα.

Πηγή: Το Βήμα