«Το ελληνικό χρέος έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα» σύμφωνα με τον Πολ Καζαριάν, ιδρυτή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Japonica Partners – σθεναρό υποστηρικτή της υιοθέτησης των προτύπων IPSAS στην Ελλάδα.

 

Βασικό επιχείρημα για τον παραπάνω ισχυρισμό είναι ο λανθασμένος τρόπος υπολογισμού του χρέους. Μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Project Management Congress 2015, με θέμα “Restructuring Greece: Project Managing the Challenge” – που πραγματοποιείται στο King George, με την υποστήριξη της Ναυτεμπορικής και του naftemporiki.gr – παρουσίασε σχέδιο 100 ημερών για την ανάκαμψη της οικονομίας βασισμένο στην αναδιατύπωση του χρέους με βάση την τρέχουσα και όχι με βάση την μελλοντική του αξία, όπως γίνεται σήμερα.

Ο κ. Καζαριάν, που επανήλθε στην άποψή του για την υιοθέτηση των προτύπων IPSAS (International Public Sector Accounting Standards), σημείωσε τη διαφορά των δεικτών καθαρού χρέους προς ΑΕΠ σε τρέχουσες και μελλοντικές αξίες, 22% και 60% αντίστοιχα.

«Η αύξηση του ελληνικού χρέους είναι μία αυταπάτη και είναι ευθύνη του ελληνικού υπουργείου οικονομικών να υπολογίσει σωστά την αξία του καθαρού χρέους», ανέφερε ο κ. Καζαριάν, ο οποίος έχει παρουσιάσει τη μελέτη του για την αντίστροφη πορεία της ελληνικής οικονομίας σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και σε θεσμικούς κυβερνητικούς φορείς σε Αθήνα, Βερολίνο, Λονδίνο και αλλού.

newsroom naftemporiki.gr