Στην επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα αναφέρεται το Spiegel σε δημοσίευμά του με τον τίτλο «Ανταλλάσσω προσφυγική βοήθεια με χαλάρωση του προγράμματος».

 

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Τίποτα δεν αναμένεται με μεγαλύτερη αγωνία από την κυβέρνηση όσο η εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους Ευρωπαίους την ερχόμενη εβδομάδα γιατί τα ταμεία είναι σχεδόν άδεια. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε την Τετάρτη να επωφεληθεί από την προσφυγική κρίση. Δεδομένων των βαρών, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα έπρεπε να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο Τσίπρας τον περασμένο Αύγουστο αποδέχθηκε με αντάλλαγμα το πακέτο των 86 δισ. ευρώ».

Το Spiegel αναφέρει ότι ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε μια «επίθεση γοητείας» στον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς που επισκέφθηκαν την Αθήνα. «Για πρώτη φορά ο Τσίπρας επίσημα και σε υψηλό επίπεδο συνέδεσε την προσφυγική κρίση με το δανειακό πακέτο», αναφέρει το περιοδικό.

«Ο Μοσκοβισί επιβεβαίωσε το καλό κλίμα των συνομιλιών στους δημοσιογράφους. Είναι εντυπωσιασμένος από την προθυμία για μεταρρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης Τσίπρα και έκανε λόγο για ένα εντελώς “διαφορετικό κλίμα” σε σχέση με τον πρώτο κυβερνητικό συνασπισμό του αριστερούΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Επί της ουσίας όμως ο Μοσκοβισί έδωσε στον Τσίπρα να καταλάβει χωρίς περιστροφές ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της μελλοντικής ευρωπαϊκής βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Πηγή: Deutsche Welle