«Η λύση είναι στην Τουρκία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από τη Ρώμη, όπου έκανε στάση για συνομιλίες με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, πριν επισκεφθεί τη Λαμπεντούζα. 

 

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι πύλη μεταναστών δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Τουρκία και πρόσθεσε ότι «αν η πύλη δεν ελέγχεται η κατάσταση δεν θα αλλάξει». 

«Πρέπει να δώσουμε στην Τουρκία ορισμένα -όχι όλα- από τα πράγματα που ζητάει, αυτά που μπορούμε να δώσουμε σε κάποιον που φιλοξενεί 4 εκατομμύρια ανθρώπους, έτσι ώστε να συνεργαστεί», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε, για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να εξηγήσουμε στο σύνολο της Ευρώπης ότι η πύλη δεν είμαστε εμείς. «Το να δείξουμε ποια είναι πραγματικά η πύλη είναι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια πολιτική που μπορεί να λύσει πραγματικά το πρόβλημα. Η Τουρκία πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Διαφορετικά δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμη λύση», σημείωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε από την Ε.Ε. να επιδείξει αλληλεγγύη. «Αυτό πρακτικά σημαίνει εμείς θα φτιάξουμε χώρους φιλοξενίας, αλλά ότι δεν γίνεται μόνον οκτώ χώρες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης», τόνισε και συνέχισε: «Όπως δεν γίνεται, επίσης, να φτιάξει η Ελλάδα, για παράδειγμα, πενήντα χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας, αλλά οι θέσεις μετεγκατάστασης να είναι 1.200».  

Η επίσκεψη στη Λαμπεντούζα πραγματοποιήθηκε προκειμένου ο κ. Μουζάλας να δει από κοντά τη λειτουργία των Κέντρων Ταυτοποίησης Προσφύγων, με δεδομένο ότι πρόκειται για καινούριο θεσμό και η ανταλλαγή πληροφοριών με την Ιταλία μπορεί να λειτουργήσει με ιδιαίτερα χρήσιμο τρόπο για την Ελλάδα.

Πηγή: Ναυτεμπορική