H ιστορία του τραγικού πατέρα, πρόσφυγα από τη Συρία, Αμερ αλ Αχμαντ, ο οποίος έχασε το μοναδικό του κοριτσάκι, μόλις ενός έτους στο μεγάλο ναυάγιο της περασμένης εβδομάδας στα βόρεια της Λέσβου, με απολογισμό δεκάδες νεκρούς, συγκίνησε τον Α. Τσίπρα, ο οποίος κατά την αναχώρησή του χτες από τη Λέσβο ζήτησε να του δοθεί μία θέση στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος και να ταξιδέψει μαζί του στην Αθήνα, προκειμένου να μπορέσει να κηδέψει το παιδί του.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να επιτευχθεί αυτό, κατέβηκε από το αεροπλάνο και έμεινε στη Μυτιλήνη ένας από τους άνδρες της προσωπικής φρουράς του πρωθυπουργού, ο οποίος τον είχε συνοδεύσει στη χθεσινή επίσκεψή του στο νησί, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς. Ο νεαρός πρόσφυγας επέβαινε μαζί με την έγκυο γυναίκα του και την ενός έτους κορούλα τους στο ξύλινο σαπιοκάραβο που βούλιαξε το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου στα ανοιχτά της Εφταλούς στη Βόρεια Λέσβο, στο μεγαλύτερο ναυάγιο των τελευταίων ετών στο Ανατολικό Αιγαίο. Μαζί με άλλους 300 και πλέον ναυαγούς βρέθηκαν να παλεύουν με τα κύματα για να σωθούν, με τον 35χρονο Αμερ να προσπαθεί να σώσει το κοριτσάκι του. Ομως όταν τους έβγαλαν στη στεριά, η μικρή δεν είχε τις αισθήσεις της. Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης διασωληνώθηκε και μαζί με άλλα δύο παιδιά μεταφέρθηκε το ίδιο βράδυ στην Αθήνα με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην ίδια πτήση επιβιβάστηκε και η έγκυος μητέρα του παιδιού.

Εγκλωβισμένος
Ο τραγικός πατέρας που έμεινε πίσω και μεταφέρθηκε στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης πληροφορήθηκε λίγες μέρες μετά πως η κόρη του δεν τα κατάφερε και εξέπνευσε στο Νοσοκομείο Παίδων. Εβγαλε εισιτήριο για τον Πειραιά, αλλά «έπεσε» πάνω στην απεργία της ΠΝΟ και εγκλωβίστηκε στο νησί, ενώ και η προσπάθειά του να ταξιδέψει αεροπορικώς απέβη άκαρπη, αφού οι πτήσεις ήταν πλήρεις.

Ο πρόσφυγας απαρηγόρητος, αφού η ταφή θα γινόταν χθες και δεν θα προλάβαινε να δει το παιδί του για τελευταία φορά, απευθύνθηκε στους ανθρώπους των ΜΚΟ εκλιπαρώντας τους για βοήθεια.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπ. Γαληνός, ενημερώθηκε από εθελόντρια του κέντρου υποδοχής το βράδυ της Τετάρτης και χθες ενημέρωσε σχετικά τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα και τον Μ. Σουλτς, στο τέλος της συνάντησης που είχαν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Ο πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον και δέχτηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα να τον πάρει μαζί του κατά την επιστροφή του στην Αθήνα.

Πηγή: Το Έθνος – Βασιλης Ιγνατιάδης