Οι ΗΠΑ πιέζουν τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για να συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να πεισθεί ο ιδιωτικός τομέας ότι είναι βιώσιμο, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στην Ουάσιγκτον. 

 

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει μέτρα για να μειωθεί το ύψος του ελληνικού χρέους, είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του καθώς σχετικές συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα ήταν, επίσης, ωφέλιμη για να αποκατασταθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα, σχολίασε ο αξιωματούχος. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία δημιουργήθηκε για να στηρίξει τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, θα μπορούσε να προσφέρει την τεχνογνωσία της και την εμπειρία του προσωπικού της για την αναστήλωση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Η μείωση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα και η παράταση της λήξης τους μπορεί να ελαφρύνουν τα βάρη αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ δεν αναφέρονται πια σε μια απομείωση του αρχικού κεφαλαίου των δανείων. Πολλά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν επισημάνει πως δεν μπορούν να περάσουν αυτή την «κόκκινη γραμμή» και πως θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής.

Η έκκληση των ΗΠΑ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αντανακλά τη θέση του ΔΝΤ, που έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα δανείσει νέα κεφάλαια στην Ελλάδα εάν η Ευρωζώνη δεν συναινέσει επίσημα σε μια συζήτηση για το χρέος. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, το οποίο διατηρεί την έδρα του στην Ουάσιγκτον. Η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δηλώνουν πως είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα της τάξεως των 86 δισ. ευρώ. Τα δάνεια οικονομικής βοήθειας που έχουν εκχωρηθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο συνολικά τριών πακέτων διάσωσης βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ κυβερνήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καθώς έχει ήδη γίνει αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων στον ιδιωτικό τομέα το 2012.

Η δανειοληπτική προοπτική της Ελλάδας βελτιώθηκε προ μιας εβδομάδας, όταν η ΕΚΤ προσδιόρισε πως το έλλειμμα κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας δεν θα απορροφήσει όλα τα χρήματα που προβλέπονται για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Οι τράπεζες θα χρειαστούν, τελικά, 14,4 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια, τα 10 από τα οποία προέρχονται από υφιστάμενα κεφάλαια. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Διάσωσης (ESM) ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να εκταμιεύσει επιπλέον 15 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί από το νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα. Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αντλήσουν 4,4 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα.

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζουν πως η EBRD, η οποία απέκτησε μερίδια από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών της Κύπρου, προτίθεται να λάβει μέρος στις απόπειρες των συστημικών τραπεζών για την άντληση νέων κεφαλαίων. Οπως δήλωσε ο Αξελ Ρέισερερ, εκπρόσωπος της EBRD στο Λονδίνο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης εξετάζει τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να αποφασίσει εάν θα παίξει κάποιο ρόλο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η EBRD έχει, πρόσφατα, εδραιώσει την παρουσία της στην Ελλάδα και διερευνά επιλογές για επενδύσεις, τόνισε ο κ. Ρέισερερ. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως η EBRD χρηματοδοτεί συγκεκριμένα προγράμματα και δεν παρέχει οικονομική βοήθεια ή στήριξη στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Πηγή : Έντυπη έκδοση “Η Καθημερινή” – EBECCA CHRISTIE, ANDREW MAYEDA / BLOOMBERG