Τη σαφέστερη μέχρι σήμερα εικόνα για το τι θέλει η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να σκιαγραφήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο CNBC.

 

«Και βέβαια μπορούμε να επιβιώσουμε έξω από την ΕΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας τη Δευτέρα στους επικεφαλής επιχειρήσεων στο Λονδίνο, προσθέτοντας πως «η παρούσα κατάσταση δεν είναι αρκετή για τη Βρετανία». Ταυτόχρονα, «φλερτάροντας» με τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματός του, ανέφερε πως δεν έχει «κανένα συναισθηματικό δέσιμο με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την Τρίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα αποστείλει γράμμα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, περιγράφοντας οριστικά τις απαιτήσεις του. Το καλοκαίρι ο Ντέιβιντ Κάμερον κατηγορήθηκε πως δεν ήταν σαφής σχετικά με το τι ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Όπως αναφέρει το CNBC, πιθανότατα θα θέσει μία σειρά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των χωρών εκτός ευρωζώνης, τα δικαιώματα των εθνικών κοινοβουλίων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νόμου και η πρόσβαση των μεταναστών στα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.

Ανν και κάποτε το Brexit φαινόταν μακρινή πιθανότητα, τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η εκστρατεία υπέρ της εξόδου κερδίζει έδαφος. Το δημοψήφισμα ενδεχομένως να λάβει χώρα τον Ιούνιο του 2016, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις του Δεκεμβρίου πάνε καλά για τη Βρετανία.

Πηγή: Reuters / Sofokleousin.gr