Πράσινο φως από Eurogroup για τα 10 δισ. και SSM για τα capital plans περιμένουν Alpha, Eurobank και Εθνική. Τα σφικτά χρονικά περιθώρια και η ανάγκη να υποχωρήσει η αβεβαιότητα. Ως τα μέσα της εβδομάδας παρατείνεται η ιδιωτική τοποθέτηση της Πειραιώς.

 

Εν αναμονή της κατάληξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών αλλά και της τελικής απόφασης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) τελεί η διαδικασία ολοκλήρωσης του πρώτου σκέλους της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, που δεν είναι άλλο από την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Πρόκειται για δύο άμεσα συνδεδεμένα θέματα καθώς η προσοχή των ξένων επενδυτών είναι στραμμένη στις εξελισσόμενες συζητήσεις της Αθήνας με τους δανειστές, με αιχμή την επίτευξη συμφωνίας ή όχι στο καυτό πολιτικό ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι η χρονική στιγμή δεν είναι η πλέον κατάλληλη για την διατήρηση της αβεβαιότητας και πρέπει οι δύο πλευρές να καταλήξουν άμεσα σε συνφωνία έτσι ώστε να αρθεί και η τελευταία αμφιβολία των ξένων επενδυτών.

Κι ενώ ο χρόνος τελειώνει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα απευθυνθούν εντός της εβδομάδας στους ξένους επενδυτές.

Ήδη, η ιδιωτική τοποθέτηση της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται το βιβλίο προσφορών να παραμείνει, τελικά, ανοικτό έως τα μέσα της εβδομάδας. Την Τετάρτη το απόγευμα, το αργότερο το πρωί της Πέμπτης αναμένεται, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, να ανοίξει το βιβλίο προσφορών της Eurobank ενώ η αρχική ενημέρωση ανέφερε ότι η διαδικασία θα ξεκινούσε σήμερα, Τρίτη.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας την σκυτάλη αναμένεται να πάρει και ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας .

Σήμερα,το αργότερο αύριο εκτιμάται ότι ο SSM θα ενημερώσει τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για την έγκριση των capital plans. Πρόκειται για σημαντική πληροφορία καθώς οι τράπεζες έτσι θα γνωρίζουν πόσες δράσεις τους θα εγκριθούν από τον Μηχανισμό και θα επηρεάσουν θετικά τις τελικές κεφαλαιακες ανάγκες του βασικού σε σεναρίου.

“Κλείστε την…”

Παρά το γεγονός ότι οι επαφές με τους ξένους επενδυτές διαφαίνεται ότι θα αποδώσουν τα δέοντα οι τραπεζίτες καλούν την κυβέρνηση να επιταχύνει την συμφωνία με τους θεσμούς και να κλείσει το ζήτημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αναφέρουν μάλιστα ότι το θέμα των πλειστηριασμών μπορεί να έχει έντονο πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα ωστόσο η κυβέρνηση έχει στα χέρια της την δέσμευση των τραπεζών ότι δεν θα γίνει πλειστηριασμός πρωτης κατοικίας για τους οικονομικά αδύναμους.

“Αυτό αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στην φαρέτρα της κυβέρνησης. Πρέπει να το χρησιμοποιήσει και να κλείσει την διαπραγμάτευση τώρα”, αναφέρουν.

Πηγή: Euro2day.gr – A. Παπαϊωάννου