Η Πρόεδρος τςη Εθνικής Τράπεζας σημείωσε μιλώντας σε μετόχους σημείωσε πως η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη που χωρίς αποκλεισμούς δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε μικρομετόχους.

 

«Η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη τράπεζα, που, χωρίς αποκλεισμούς, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση σε μικρομετόχους. Αυτή και μόνο η απόφαση σηματοδοτεί τη σημασία που αποδίδει η τράπεζα σε όλους τους πελάτες και τους μετόχους της και την καθιστά Εθνική Τράπεζα», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, απευθυνόμενη στους μετόχους της τράπεζας, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

Η κα Κατσέλη εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. «Οι προοπτικές είναι ευοίωνες, το ενδιαφέρον μεγάλο, οι καθαρές αποδόσεις εκτιμώνται θετικές και οι κίνδυνοι διαχειρίσιμοι. Στο τέλος της διαδικασίας, η τράπεζα θα είναι περισσότερο από ποτέ ισχυρή και επαρκώς κεφαλαιοποιημένη. Με τη ρευστότητα που ήδη διαθέτει και τα περιθώρια που έχει για αύξηση των δανείων της σε σχέση με την καταθετική της βάση, αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοχέτευση ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και τη στήριξη νέων παραγωγικών πρωτοβουλιών», πρόσθεσε η κα Κατσέλη.

Η κυρία Κατσέλη υπογράμμισε επίσης τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολό του σημειώνοντας πως στόχος είναι «η σταδιακή επαναφορά καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και την αντιμετώπιση του φλέγοντος προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η πρώτη πρόκληση – η επαναφορά των καταθέσεων – προϋποθέτει συλλογική και επίμονη προσπάθεια σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση, τους θεσμούς και την Τράπεζα Ελλάδος. Η επαναφορά τους εντός του τραπεζικού συστήματος αποτελεί αναγκαία συνθήκη για άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και επιστροφή στην ομαλότητα και κανονικότητα, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων.

Η δεύτερη πρόκληση, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνδέεται τόσο με την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας όσο και με την επίλυση του σοβαρότατου οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος της υπερχρέωσης. Η επανάκτηση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα και την ευαισθησία με την οποία οι τράπεζες θα διαχειρισθούν τα κόκκινα δάνεια. Αναμένουμε σήμερα τις ανακοινώσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα διέπει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσα στο οποίο θα κληθούμε να ενεργήσουμε με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων μας, αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μαζική κατάσχεση ακινήτων και η πώλησή τους σε πολύ χαμηλές τιμές που θα μειώσει ακόμα περισσότερο την αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεων αντίκειται στο συμφέρον της τράπεζας.

Συμφέρον της τράπεζας είναι να κρατήσει τον πελάτη ενήμερο, προσφέροντας μια σειρά προϊόντων ρύθμισης για ιδιώτες δανειολήπτες και εξατομικευμένες λύσεις που αντιστοιχούν στις πραγματικές δυνατότητες του κάθε οφειλέτη. Η προσπάθεια και η προσοχή μας θα στραφεί σε όσους δανειολήπτες πραγματικά και αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους και αφετέρου στους συνεπείς δανειολήπτες μας, οι οποίοι, παρά τα προβλήματα, παραμένουν ενήμεροι. Παράλληλα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς η ρύθμιση τέτοιων δανείων, κυρίως κοινοπρακτικών, συνδέεται με την αναδιάρθρωση ολόκληρων κλάδων. Στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου, θα λάβουμε τις ανάλογες πρωτοβουλίες. Ως Εθνική Τράπεζα έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα για τη ρύθμιση και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο επίπεδο της λιανικής μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχουν εισπραχθεί από προϊόντα ρύθμισης περίπου 500 εκατ. ευρώ. Φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τα αποτελέσματά μας με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα κάθε οφειλέτη που αναζητεί καλοπροαίρετα λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης».

Πηγή: ΣΚΑΙ