Με μια οργισμένη δήλωση επιβεβαίωσε το Πεκίνο την εκτέλεση από το Ισλαμικό Κράτους του ομήρου Fan Jinghui, την ίδια στιγμή που η κινεζική λογοκρισία διαγράφει τις αναρτήσεις αναφορικά με το θέμα.

 

Η είδηση ότι ένας Κινέζος όμηρος και ένας Νορβηγός εκτελέστηκαν στη Συρία από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είχε μεταδοθεί προχθές, ωστόσο οι χώρες καταγωγής των θυμάτων δεν είχαν επιβεβαιώσει το συμβάν.

Σε μια σύντομη ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του άνδρα που «σκοτώθηκε βάρβαρα» ενώ για πρώτη φορά επιβεβαίωσε την ταυτότητά του, ονομάζοντάς τον Fan Jinghui.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η κινεζική κυβέρνηση κατέβαλε «κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σωτηρία του», μόλις έγινε γνωστό ότι είχε απαχθεί. «Παρόλα αυτά, χωρίς να λάβει καθόλου υπόψη την ανθρώπινη συνείδηση, η τρομοκρατική οργάνωση έθεσε σε πέρας την ψυχρή και βίαιη πράξη της», αναφέρεται ενώ προστίθεται πως η κινεζική κυβέρνηση καταδικάζει σθεναρά αυτήν την απάνθρωπη συμπεριφορά. «Η Κίνα θα παλέψει αποτελεσματικά ενάντια σε κάθε τρομοκρατική δραστηριότητα που προκαλεί τη βάση της ανθρωπότητας».

Παρά την οργή της επίσημης πολιτείας πάντως, η Κίνα συνεχίζει να λογοκρίνει κάθε είδηση που αναφέρεται στο γεγονός δίνοντας λεπτομέρειες για τις εκτελέσεις.

Την Πέμπτη το πρωί η φράση «κινέζος όμηρος» ήταν η έκτη δημοφιλέστερη στο Weibo, το Twitter της Κίνας, αλλά τα στοιχεία από το Free Weibo, μια ιστοσελίδα που ερευνά τις διαγραμμένες αναρτήσεις, δείχνουν ότι πολλές έχουν σβηστεί.

Νωρίτερα, η Νορβιγή πρωθυπουργός, Ερνα Σόλμπεργκ, δήλωνε ότι δεν είχε λόγο να αμφισβητεί ότι ο ISIS εκτέλεσε πράγματι έναν πολίτη της, ο οποίος κρατούνταν όμηρος στη Συρία. Η πρωθυπουργός αποκάλεσε τη δολοφονία του 48χρονου Ole Johan Grimsgaard-Ofstad «οδυνηρή για όλη τη χώρα» προσθέτοντας πάντως ότι δεν καταβλήθηκαν λίτρα. 

Πηγή: Guardian