Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί

Εκτός του γυάλινου πύργου της εσωκομματικής διαδικασίας και αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα θα βρεθούν από τη Δευτέρα οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Ν.Δ. και κυρίως όποιος εκλεγεί στη θέση του αρχηγού, αν αυτό τελικά γίνει από τον πρώτο γύρο. Η σημερινή μάχη είναι καθοριστική και για το μέλλον της ίδιας της κεντροδεξιάς παράταξης, ανάλογα και με το πρόσωπο που θα ηγηθεί την επόμενη μέρα.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Αδωνις Γεωργιάδης στο δίμηνο που κράτησε η εσωκομματική προεκλογική περίοδος επέλεξαν διαφορετικές στρατηγικές, με άλλη στόχευση ο καθένας. Το ίδιο ισχύει και για το αύριο στη Ν.Δ., με πολλά γαλάζια στελέχη να εκφράζουν φόβους ακόμη και για διάσπαση.

Οι φόβοι για την επόμενη μέρα ενισχύονται και από την έντονη αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε αρκετές φορές, η οποία οδήγησε ακόμη και σε βαρείς χαρακτηρισμούς που πλήγωσαν τον κόσμο της Ν.Δ., με πολλούς να μιλούν για απαξίωση της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας, η οποία έπρεπε να είχε μόνο ενωτικά χαρακτηριστικά.

Το αποτέλεσμα πάντως θα καθοριστεί και από τον αριθμό αυτών που θα πάνε μέχρι τις γαλάζιες κάλπες να ψηφίσουν. Οπως φαίνεται, η υπεύθυνη δήλωση πως αποδέχεται τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές της Ν.Δ., που θα υπογράφει όποιος συμμετέχει, θα αποτρέψει τους «εκτός» που σκέφτονταν να λάβουν μέρος για να επηρεάσουν την ψηφοφορία είτε από υστεροβουλία είτε για «χαβαλέ», καθώς το κόμμα θα έχει το δικαίωμα να επεξεργαστεί τα στοιχεία τους, ακόμη και να τα αναρτήσει δημόσια.

Σε κάθε περίπτωση, αυτός που θα εκλεγεί ένατος πρόεδρος της κεντροδεξιάς παράταξης θα πρέπει να πάρει στα χέρια του το τιμόνι του κόμματος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τώρα και ως μελλοντικός πρωθυπουργός, σε περίπτωση που γίνουν εκλογές και κόψει πρώτη το νήμα η Ν.Δ. Από τη Δευτέρα τα προβλήματα περιμένουν, με τους πολίτες να πλήττονται από μια πρωτοφανή φοροκαταιγίδα, την οικονομία και την κοινωνία να βαδίζουν στα όρια της διάλυσης και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. να παραπαίει. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα κληθεί να πάρει θέση για τα επικείμενα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό, να προτείνει μεταρρυθμίσεις και να δώσει το νέο στίγμα της κεντροδεξιάς παράταξης. 

Ελεύθερος Τύπος

Εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία – Μάθε πού ψηφίζεις