Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ σήμερα στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

 

«Εκπληρώθηκαν οι όροι – η Αθήνα λαμβάνει βοήθεια δισεκατομμυρίων», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό δίκτυο N-TV, και σημειώνει: «Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά τα χρήματα, αυτό προβλέπει η συμφωνία του πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα. Η Αθήνα ανταποκρίνεται και αποσπά νέα στήριξη».

«Ικανοποιημένες με τις μεταρρυθμίσεις οι χώρες της Ευρωζώνης – η Ελλάδα μπορεί να λάβει την επόμενη δόση», γράφει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung που επισημαίνει: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των χωρών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα εκπλήρωσε τους όρους για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μεταξύ άλλων, και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών προέκυψαν λόγω των πολιτικών αναταράξεων των τελευταίων μηνών, εξηγεί η Badische Zeitung, σημειώνοντας ότι βασικός λόγος ήταν ο φόβος της χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή.

«Ο πανικός έφτασε στο αποκορύφωμά του, όταν τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε αιφνιδιαστικά δημοψήφισμα για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, προκαλώντας νυχτερινή έφοδο στα ΑΤΜ. Μόνον με κλείσιμο τραπεζών και κεφαλαιακούς ελέγχους ο Τσίπρας κατάφερε να αποτρέψει την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος την οποία ο ίδιος προκάλεσε», αναφέρει η εφημερίδα.

«Καταδικασμένο στην επιείκεια», είναι ο τίτλος σχολίου στην εφημερίδα Schwäbische Zeitung: «Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει με ορισμένες γελοίες μεταρρυθμίσεις και όλοι οι πιστωτές την επαινούν. Οι άλλοτε αυστηροί Γερμανοί δεν έχουν τη βούληση, αλλά ούτε είναι και σε θέση να πιέσουν την Αθήνα να λάβει αυστηρότερα μέτρα. Οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες δεν θέλουν πλέον να γνωρίζουν επακριβώς εάν η Ελλάδα εκπληρώνει όντως τους όρους».

«Από την άλλη, η συγκυβέρνηση αριστερών και εθνικιστών στην Αθήνα υιοθέτησε μια νέα τακτική: δεν καταπολεμά πλέον τόσο σθεναρά τους όρους. Ο Αλέξης Τσίπρας (…) αφήνει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να μιλήσει για τη μία ή την άλλη λεπτομέρεια. Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι το Eurogroup είναι καταδικασμένο να επιδεικνύει επιείκεια. Μόνον εάν η Αθήνα συνδράμει στην καταγραφή και περίθαλψη των προσφύγων, θα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο η μαζική φυγή των λαών προς Δυσμάς. Η Τουρκία έδειξε τον δρόμο και η Ελλάδα ακολουθεί: Βερολίνο και Βρυξέλλες έχουν γίνει εδώ και καιρό ικέτες στο Αιγαίο», προσθέτει ο αρθρογράφος.

Πηγή: Deutsche Welle