Μπορεί η ισπανική οικονομία να αναπτύχθηκε στο τρίτο τρίμηνο με ρυθμούς ταχύτερους σε σύγκριση με τις περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, είναι όμως ακόμη νωρίς να μιλήσει κανείς για ένα «success story» που θα μπορούσε να εξασφαλίσει στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι τη σίγουρη νίκη στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου.

 

Το ΑΕΠ της Ισπανίας – της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης στη ζώνη του ευρώ – αναπτύχθηκε 0,8% στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου έναντι του προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INE, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών έχουν ανακάμψει από τα επίπεδα της κρίσης. Η ταχύτερη όμως ανάκαμψη κρύβει πίσω της μειωμένους μισθούς, εργασιακή ανασφάλεια και ένα ποσοστό ανεργίας 21% – από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη.

Είναι λίγες οι εβδομάδες που απομένουν μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της 20ής Δεκεμβρίου και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι εμφανίζει μικρή άνοδο στις δημοσκοπήσεις, ενώ απέχει σημαντικά από την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, έπειτα από αρκετά χρόνια μέτρων λιτότητας και σκανδάλων διαφθοράς.

Διαπραγμάτευση μισθών

Η ισπανική οικονομία έχει ανακάμψει από τα μέσα του 2013 από την ύφεση χάρη στις εξαγωγές και τις αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες, συνεπεία της υποχώρησης της ανεργίας. Η κυβέρνηση Ραχόι συνέβαλε στην τόνωση της απασχόλησης χάρη στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, προσφέροντας στις επιχειρήσεις μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στη διαπραγμάτευση των μισθών.

Το χάσμα όμως μεταξύ των υψηλόμισθων και των χαμηλόμισθων Ισπανών εργαζομένων διευρύνεται, όπως προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, ενώ η προτίμηση των επιχειρήσεων στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου έχουν δημιουργήσει μία αγορά εργασίας δύο ταχυτήτων.

Η περίπτωση της Abengoa

Η περίπτωση του ισπανικού κολοσσού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Abengoa αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο εύθραυστη παραμένει η οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Οι μετοχές της Abengoa συνέχισαν και χθες να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, με «βουτιά» πάνω από 20%, μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε ότι θα κινήσει τη διαδικασία προστασίας από τους πιστωτές, αφότου η ισπανική εταιρεία Gonvarri ματαίωσε τα σχέδιά της για διοχέτευση κεφαλαίων 350 εκατ. ευρώ στην Abengoa.

O ισπανικός όμιλος, που απασχολεί περισσότερους από 24.000 εργαζομένους και με συνολικό χρέος σχεδόν εννέα δισ. ευρώ, έχει περιθώριο τεσσάρων μηνών να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές και να αποφύγει τη χρεοκοπία. Εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους, μια πιθανή στάση πληρωμών από την Abengoa θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εταιρική χρεοκοπία στην ιστορία της Ισπανίας. Η έκθεση των τραπεζών στην Abengoa υπολογίζεται στα 20,2 δισ.

Πηγή: Έντυπη έκδοση “Η Ναυτεμπορική”