Την λύπη του για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος – «Οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας μπορούν να αρθούν εάν η Μόσχα εκπληρώσει τους όρους των Συμφωνιών του Μινσκ», επεσήμανε ο Ομπάμα

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για το κλίμα στο Παρίσι τη Δευτέρα. Η συνομιλία των δύο ανδρών εστίασε κυρίως στη συριακή κρίση καθώς και στην κατάσταση στην Ουκρανία, ανέφερε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, o Ομπάμα υπογράμμισε στον Πούτιν ότι πιστεύει πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ πρέπει να εγκαταλείψει ττην εξουσία στο πλαίσιο της διαδικασίας για την πολιτική μετάβαση στη χώρα. Τόνισε επίσης την ανάγκη να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας μπορούν να αρθούν, με την προϋπόθεση ότι η Μόσχα θα εκπληρώσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου 30 λεπτά στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Ομπάμα εξέφρασε τη λύπη του κατά τη διάρκεια της συνάντησης για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από μαχητικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο να δοθεί ώθηση στην πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Για το ουκρανικό ζήτημα, οι δύο πρόεδροι επισήμαναν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα