Γ. Επιτήδειος: Η ανάγκη για νομιμοποίηση της θήρας αμπελοπουλίου

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, σχετικά με την ανάγκη της για νομιμοποίηση της θήρας αμπελοπουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει διωχθεί άδικα μεγάλος αριθμός κυνηγών και αγροτών γιατί απλά συνεχίζουν μια παράδοση 8 αιώνων. Εκατοντάδες αγροτικές, κυρίως, οικογένειες ενισχύουν το εισόδημα τους πωλώντας αυτό το θήραμα του οποίου ο πληθυσμός τα τελευταία χρόνια αυξάνεται κατακόρυφα.

Επίσης κόντρα στα ψέματα πολλών πολιτικών κυρίως από τον ΔΗ.ΣΥ. ο Στρατηγός Επιτήδειος είναι ο πρώτος που θέτει αυτό το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Σύμφωνα με την ΟΔΗΓΙΑ 2009/147/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών, τα ξόβεργα αποτελούν πλέον παράνομη μέθοδο κυνηγίου πτηνών.

Έτσι η εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας στην Κύπρο κατέστησε παράνομο το κυνήγι του αμπελοπουλιού (Sylvia atricapilla), ενός θηράματος του οποίου το κυνήγι χρονολογείται από το 1250.

Ο οργανισμός “International Union for Conservation of Nature” έχει κατατάξει το αμπελοπούλι στην κατηγορία  “Ελάχιστης Ανησυχίας” (Least Concern) και σημειώνει ότι ο πληθυσμός του πτηνού αυτού έχει ανοδικές τάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος ζωής του είναι τα τρία έτη.

Σαν θήραμα προσφέρει ένα επιπλέον εισόδημα σε κυρίως αγροτικές οικογένειες αλλά επίσης αποτελεί και μία παραδοσιακή λιχουδιά της κυπριακής κουζίνας.

Με βάση τα πιο πάνω ερωτάται η Επιτροπή:

Πως κρίνει την ποινικοποίηση της παράδοσης λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή δεν αποτελεί απειλή για την βιοποικιλότητα;

Έχει άλλες πληροφορίες από αυτές που σημειώνονται πιο πάνω σχετικά με τον πληθυσμό και την αξιολόγηση του αμπελοπουλιού;

Από την στιγμή που σε καμία περίπτωση δεν απειλείται σαν είδος εξαιτίας του κυνηγίου του τι προτίθεται να πράξει ούτως ώστε να σταματήσουν οι επιδρομές, οι καταπατήσεις της περιουσίας και οι διώξεις όσων θηρεύουν το αμπελοπούλι;