Κάθε κίνησή μας θα καταγράφεται. Πάντα για το καλό μας, πάντα για το καλό του συνόλου. Είναι η μόνιμη επωδός, ακόμη και όταν σκοτώνεις με βόμβες άμαχους για να τους προστατεύσεις από τον κακό κυβερνήτη.

Φυσικά και με το πλαστικό χρήμα περιορίζεται η φοροδιαφυγή, αλλά ταυτοχρόνως παρουσιάζεται ο πολίτης «γυμνός», αφού ακόμη και τα δρώμενα στην κρεβατοκάμαρά του θα γνωρίζουν, από τον αριθμό των αντισυλληπτικών ή των προφυλακτικών που θα αγοράζει.

Θυμάμαι πριν από λίγα χρόνια την επαναστατική γυμναστική που επέβαλαν ΚΚΕ και ΣΥΝ, όταν τα στελέχη τους ανέβαιναν στις κολόνες για να καταστρέψουν τις κάμερες παρακολούθησης της πορείας των αυτοκινήτων. Κράτησε λίγο, όπερ σημαίνει είτε ότι επρόκειτο για να ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα, είτε προσαρμογή σε μια κατάσταση μη αναστρέψιμη, είτε εφαρμογή από τους ίδιους όσων καταγγέλλονταν κάποτε.

Δεν έχει πλέον σημασία, ποιο ήταν το κίνητρο στην αντίθεση προς τον Μεγάλο Αδελφό, ο οποίος τα πανθ’ ορά. Και μάλιστα, πολλές φορές με την αναγνώριση προσφοράς υπηρεσιών εκ μέρους του, σε περιπτώσεις διάπραξης εγκληματικών πράξεων, όπου η «κάμερα ασφαλείας» είτε απωθεί, είτε αποκαλύπτει τον δράστη.

Όπως και να ’χει προσαρμοζόμαστε. Όπως προσαρμόστηκαν νωρίτερα οι πολίτες (μάλλον, οι υπήκοοι) στις κομμουνιστικές χώρες, όπου έκαναν αποδεκτό το γεγονός ότι δεν έχουν προσωπική ζωή. Μάλιστα, τα μικρά παιδιά πείθονταν να καταγγέλλουν αντικαθεστωτικές πράξεις των μελών της οικογένειάς τους. Όπως προσαρμόστηκαν και οι δυτικές κοινωνίες των βορειοευρωπαϊκών χωρών, ή ακόμη και της Ιαπωνίας.

Ο Δαρβίνος άλλωστε πάντα επαληθεύεται με την διαπίστωσή του περί προσαρμογής των όντων στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Αυτή είναι και η άμυνα του ανυπεράσπιστου υπηκόου εμπρός στην παντοδυναμία του κράτους.

Με αφορμή τα δέκα χρόνια από την λειτουργία του, το RT (Russia Today) οργάνωσε συζήτηση με τίτλο: «Πληροφορίες, μηνύματα, πολιτική: Η μετατόπιση εξουσιών του σημερινού κόσμου» (Information, messages, politics:The shape-shifting powers of today’s world). Σημειώνω, ότι μεταξύ αξιόλογων συνομιλητών, ήσαν και ο πρώην διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών κ. Michael Flynn, καθώς και ο ο ιδρυτής του WikiLeaks, κ. Julian Assange (με τηλεδιάσκεψη).

Έμπειρος ο κ. Assange, διαπίστωσε πως η μαζική παρακολούθηση ήρθε για να μείνει, και πως η ανθρωπότητα έχει χάσει την μάχη της για προστασία της ιδιωτικής ζωής, οπότε θα πρέπει τώρα να μάθουμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου η επιτήρηση της μάζας θα γίνεται όλο και φθηνότερη για τις κυβερνήσεις να την εφαρμόσουν.

Εκείνο δε που συμβαίνει, είναι και αυτό που τόνισε ο κ. Assange, ότι η παρακολούθηση έχει γίνει «όλο και φθηνότερη». Δεν έχει επομένως μονοπωληθεί από τις μεγάλες χώρες, αλλά και οι μικρές συμμετέχουν στο δρώμενο. Εκείνο που μας μένει δηλαδή είναι να προσαρμόσουμε κι εμείς την ζωή μας, όπως οι υπήκοοι των κομμουνιστικών χωρών, οι οποίοι την προσάρμοσαν υπό τον έλεγχο των Αρχών.

Παραθέτω επίσης μια παρατήρηση του ιδρυτή του WikiLeaks, ότι «το πρόβλημα της παρακολούθησης μεγάλης κλίμακας δεν είναι ο καπιταλισμός ή τα χρήματα, αλλά εκείνοι που έχουν την εξουσία. Κάποιοι ειδικοί μόνο μπορούν να προστατευτούν, αλλά ειδικοί είναι και οι τρομοκράτες. Ένας απλός άνθρωπος όμως δεν έχει τρόπο προστασίας από την κατασκοπία», κατέληξε.

Η παρακολούθηση των συμπεριφορών μας, ενδιαφέρει άμεσα και τις επιχειρήσεις εκείνες που μπορούν να αποκτήσουν τα δεδομένα, ώστε γνωρίζοντας τις καταναλωτικές συνήθειες από τις αγορές ή τις περιηγήσεις στο διαδίκτυο, προσαρμόζουν τις μεθόδους πώλησης των προϊόντων τους.
Και μη πει κάποιος, ότι για τις παρακολουθήσεις απαιτείται εισαγγελική άδεια. Δεν ζούμε σε κοινωνίες αγγέλων. Ίσως όλα αυτά, μας κάνουν προσεκτικούς στις δράσεις μας. Άλλη άμυνα, δεν βλέπω.

Μακεδών 
Πηγή Voria