Αποκάλυψη από Τούρκο Βουλευτή

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος προμηθεύτηκαν όλα τα απαραίτητα υλικά για να παρασκευάσουν το θανατηφόρο χημικό αέριο Σαρίν μέσω Τουρκίας, ισχυρίζεται Τούρκος βουλευτής, επικαλούμενος στοιχεία από υπόθεση που διερευνούσε η τουρκική Δικαιοσύνη και η οποία «ξαφνικά» έκλεισε με παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης και αφορούσε τη προμήθεια χημικών όπλων στους τζιχαντιστές μέσω Τουρκίας.

Μιλώντας στο Russia Today, ο Ερέν Ερντέμ (Eren Erdem), βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, αποκάλυψε ότι έφερε το θέμα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Σαρίν είναι χημικό όπλο και χρησιμοποιήθηκε σε φονικές επιθέσεις στη Δαμασκό το 2013. Για τις επιθέσεις εκείνες θεωρήθηκε υπεύθυνη η κυβέρνηση της Συρίας, η οποία στη συνέχεια συμφώνησε να παραδώσει για καταστροφή, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όλο το χημικό της οπλοστάσιο.

Απευθυνόμενος στην τουρκική Εθνοσυνέλευση την Πέμπτη, ο Ερντέμ έδειξε ένα αντίγραφο της δικογραφίας με αριθμό 2013/120 που είχε ανοίξει το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στα Άδανα.

Οι έρευνες εκείνες αποκάλυψαν ότι αρκετοί Τούρκοι πολίτες συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις με αντιπροσώπους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για να τους παρασχεθεί το χημικό αέριο Σαρίν.

«Τα υλικά που χρειάζονται για την παρασκευή του Σαρίν μεταφέρθηκαν από την Τουρκία και “αναμίχθηκαν” στη Συρία σε στρατόπεδα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία τότε ακόμα θεωρούνταν παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Όλα αυτά έχουν εντοπιστεί. Υπάρχουν τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν καταγραφεί συζητήσεις σχετικά με το φορτίο, όπως “μην ανησυχείς για τα σύνορα, θα το κανονίσουμε εμείς”,», είπε ο Ερντέμ στο Russia Today.

Οι τουρκικές Αρχές με τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους συνέλαβαν 13 υπόπτους που σχετίζονταν με την υπόθεση. Αλλά μια εβδομάδα μετά τις συλλήψεις, για ανεξήγητους λόγους, η υπόθεση έκλεισε και όλοι οι ύποπτοι πέρασαν τα τουρκοσυριακά σύνορα ελεύθεροι, λέει ο Ερντέμ.

«Σχετικά με το φορτίο, ο δημόσιος κατήγορος στα Άδανα, ο Μεχμέτ Αρικάν, οργάνωσε επιχείρηση σύλληψης των προσώπων που εμπλέκονταν. Μια εβδομάδα αργότερα άλλος δημόσιος κατήγορος ορίστηκε, ανέλαβε την υπόθεση και όλοι οι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν. Και εγκατέλειψαν την Τουρκία περνώντας στη Συρία», εξηγεί ο Τούρκος βουλευτής της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχουν τηλεφωνικές συνομιλίες στο κατηγορητήριο που αποκαλύπτουν όλα τα στοιχεία για το πώς το φορτίο θα προετοιμαζόταν, από το περιεχόμενο, τα εργαστήρια, τις πηγές των υλικών. Ποια φορτηγά θα χρησιμοποιούνταν, ημερομηνίες κ.ο.κ. Από το Α μέχρι το Ω, όλα είχαν συζητηθεί τηλεφωνικός και καταγραφεί. Παρά όλα αυτά τα στοιχεία, οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι», είπε.

«Ίσως το Σαρίν που χρησιμοποιήθηκα στη Συρία είναι αποτέλεσμα όλων αυτών», λέει ο βουλευτής Ερντέμ.

Ο Τούρκος βουλευτής μιλώντας στο Russia Today είπε ακόμα ότι υπάρχουν στοιχεία ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και τουρκική χημική βιομηχανία, με κάποιες πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί να δείχνουν ότι «παίχτηκε» κυβερνητική συγκάλυψη στην υπόθεση με ανάμιξη του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, ο ίδιος ο υπουργός Μποζντάγκ ήθελε να γνωρίζει εκ των προτέρων από τον παρασκευαστή του Σαρίν πότε και εάν οι τζιχαντιστές θα το χρησιμοποιούσαν.

«Όταν διάβασα το κατηγορητήριο, είδα ξεκάθαρα ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν σχέσεις με τη χημική βιομηχανία της Τουρκίας και δεν είχαν καμία ανησυχία για το πώς θα πέρναγαν [το φορτίο] από τα σύνορα. Για παράδειγμα, στις τηλεφωνικές συνομιλίες του Χαγιάμ Κασάπ, ακούγεται καθαρά να μιλάει για το αέριο Σαρίν πολλές φορές, λέγοντας ότι τα εργαστήρια ήταν έτοιμα για παραγωγή, τα υλικά περίμεναν σε φορτηγά τα οποία υποτίθεται μετέφεραν κλαμπ σόδα», δήλωσε στο Russia Today.

Ο βουλευτής εξομολογήθηκε στο Russia Today ότι τώρα φοβάται ότι θα τον κυνηγήσουν, μετά κιόλας τις αναφορές που έκανε για τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος έχει την άποψη ότι η Δύση ήθελε να κατηγορήσει τον Άσαντ για χρήση χημικών όπλων, οπότε έστησαν την επίθεση τον Αύγουστο του 2013, ώστε να προκληθεί στη συνέχεια αμερικανική επέμβαση στη Συρία.

Ο βουλευτής συμπεραίνει από τα στοιχεία της δικογραφίας ότι υπεύθυνο για την επίθεση με Σαρίν το 2013 ήταν το Ισλαμικό Κράτος και όχι η κυβέρνηση της Συρίας.

Την ίδια εποχή ο Ερντογάν με το γνωστό του θράσος, κατηγορούσε τη Δύση ότι εκείνη παρείχε στην κυβέρνηση της Συρίας τα βασικά υλικά για την παρασκευή Σαρίν.

Από ό,τι αποδεικνύεται το χημικό όπλο Σαρίν ήταν μια ακόμα μυστική επιχείριση του καθεστώτος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.