Με μία ταινία από το νέο ρεύμα του ελληνικού σινεμά, ήδη βραβευμένη εκτός Ελλάδας με τρία βραβεία, την ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη “Chevalier”, άνοιξε χθες, επίσημα, η αυλαία του 8ου φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Βηρυτό.

Εκδήλωση ιδιαίτερα συγκινητική, κατά τους διοργανωτές, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κινηματογραφόφιλου κοινού, την οποία τα τοπικά ΜΜΕ κάλυψαν με μεγάλη έμφαση. Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου είναι μία θεσμοθετημένη και ιδιαίτερα επιτυχημένη πρωτοβουλία που διοργανώνει, τα τελευταία χρόνια, ο Σύνδεσμος Λιβανίων Αποφοίτων Ελληνικών Πανεπιστημίων, με την αμέριστη υποστήριξη του Έλληνα πρέσβη στη Βηρυτό Θεόδωρου Πασσά, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί επίσημοι της χώρας αλλά και διπλωμάτες ξένων χωρών καταδεικνύοντας τη δύναμη που διαθέτει ο ελληνικός πολιτισμός.

“Το Φεστιβάλ αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα φεστιβάλ κινηματογράφου» δήλωσε στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που κάλυψαν το πολιτιστικό γεγονός. Και πρόσθεσε: «Γίνεται εδώ στη Βηρυτό σε μία κρίσιμη για την ανθρωπότητα χρονική στιγμή. Είναι μία στιγμή που οι άνθρωποι υψώνουν μεταξύ τους τείχη, που χωρίζουν τον ένα από τον άλλον, ανάλογα με τη θρησκεία, την εθνικότητα και το χρώμα. Έτσι λοιπόν το κινηματογραφικό φεστιβάλ Βηρυτού δείχνει το δρόμο για το πώς οι δύο λαοί, ο λαός της Ελλάδας και ο λαός του Λιβάνου, γκρεμίζουν τα τείχη κι έρχονται πιο κοντά, μέσω του πολιτισμού και της έβδομης τέχνης. Είναι μία από τις γέφυρες μεταξύ ανατολής και δύσης, όπως αυτή που περιέγραφε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή των Ελλήνων ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς. Μία τέτοια γέφυρα εγκαινιάζουμε σήμερα, αυτή τη στιγμή στη Βηρυτό, στο 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου”.