Μικρό παιδί μια μέρα καλοκαιρινή που μας έπαιρνε ο μακαρίτης ο πατέρας μου όλους θάλασσας, μας μιλούσε νουθετώντας μας να γίνουμε σωστοί, χρήσιμοι και ωφέλιμοι άνθρωποι στην κοινωνία. Θυμήθηκα τα λόγια του μακαρίτη του πατέρα μου, ιδιαίτερα τη λέξη ωφέλιμος,  διαβάζοντας δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας του τύπου «θέλω να είμαι ωφέλιμος».

Η πρώτη φορά που ακούσαμε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να χρησιμοποιεί αυτή την φράση, ήταν μετά το γνωστότατο Γιούροκρουπ του 2013. Τότε που ο Πρόεδρος κατέγραψε το πρώτο ιστορικό του Δεσμεύομαι. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Νίκο Αναστασιάδη όταν έλεγε το περιβόητο «Θέλω με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο, να δεσμευτώ και Δεσμεύομαι, ότι εγώ ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα δεχθώ κανένα κούρεμα καταθέσεων.»

Πριν Αλέκτωρ λαλήσει τρεις, σαν σύγχρονος Απόστολος Πέτρος, πρόδωσε τον Κυπριακό Ελληνισμό με τα γνωστά επακόλουθα. Πούλησε ή μάλλον χάρισε τις Κυπριακές Τράπεζες στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να κλείσει η Λαϊκή Τράπεζα και να ζημιώσει η οικονομία της χώρας μας τέσσερα δις. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος έχασαν τους κόπους μιας ζωής, πολλοί μάλιστα πέθαναν από καρδιακά επεισόδια λόγω στεναχώριας και άγχους. Φόρτωσε τα εννιά δις του παράνομου ELA της Λαϊκής στην αιμάζουσα Τράπεζα Κύπρου, ανέβασε την ανεργία στο 17% ,και μας έμαθε και δυο καινούργιες λέξεις, Κοινωνικά Παντοπωλεία. Εκεί καταφεύγει ο Έλληνας της Κύπρου, αυτός ο αξιοπρεπής και δουλευταράς άνθρωπος μέχρι πριν το Δεσμεύομαι εποχή, απλά για ένα πιάτο φαγητό για την οικογένεια του.

Και όταν ρωτήθηκε για το περιβόητο Δεσμεύομαι ότι δεν θα δεχθεί κανένα κούρεμα καταθέσεων, κάτι ψιθύρισε για όπλο ή νεροπίστολο στον κρόταφο που του βάλανε οι Ευρωπαίοι εταίροι και εταίρες μας στον κρόταφο. Σε άλλη ερώτηση, και για να δικαιολογηθεί στον τρόπο που αντιμετώπισε το κούρεμα, απάντησε πως ήθελε να «γίνει ωφέλιμος αντί αρεστός». Έκτοτε με την ωφελιμότητα του Νίκου Αναστασιάδη, ξενιτεύονται τα παιδιά μας, η ύφεση στην οικονομία αυξάνεται και ο ΥΠΟΙΚ Χάρης μιλά για ανάπτυξη που ήρθε, που όμως δεν την είδε κανείς . Με τους μνημονιακούς του νόμους όμως, σύντομα θα έχουμε την κακή τύχη να βλέπουμε τον γείτονα μας ή συγγενείς μας να ξεσπιτώνονται. Τότε θα δούμε στην χώρα μας και τους πρώτους  άστεγους, έτσι για να μην ζηλεύουμε άλλες μνημονιακές χώρες.

Στο θέμα του Εθνικού μας θέματος είναι γνωστές οι θέσεις του Προέδρου. Αφού ενθουσιάστηκε με τον νέο εκπρόσωπο της κατοχικής Τουρκίας, Μουσταφά Ακκιντζί,  διαλαλώντας εντός Κύπρου και ανά πάσα την υφήλιο για το πόσο καλός είναι, πως οραματίζεται μαζί του λύση. Μάλιστα είναι ο μοναδικός παγκόσμια εκλεγμένος Πρόεδρος που επισκέφθηκε την κατεχόμενη γη της πατρίδας του, πίνοντας ζιβανίες και χαριεντιζόμενος με τον εκπρόσωπο της Τουρκικής κατοχής. Χειρότερο δε, επισκέφθηκε περίπου σαν τουρίστας τον Πύργο του Οθέλλου, εκεί που αντιμετωπιστήκαν ηρωικά το 1571 οι ορδές του Λαλά Μουσταφά, για να ακούσει μουσική στη φεγγαράδα μαζί με τον κατοχικό ηγέτη και το κατοχικό στρατό.

Πρόσφατα σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη του για το θέμα της λύσης του κατοχικού ζητήματος που ταλαιπωρεί την χώρα μας, μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον κατοχικό ηγέτη, τον οποίον για πρώτη φορά ευτυχώς δεν εκθείασε. Ίσως κατάλαβε ότι έχει να κάνει με εκπρόσωπο της κατοχικής Τουρκίας και όχι ένα απλό Τουρκοκύπριο που νοιάζεται για το καλό της χώρας του.

Προχωρώντας ο Πρόεδρος ένα σκαλί πάρα πέρα, δεν μπόρεσε να μην αναφέρει την προσφιλή του πλέον δήλωση, «ότι θέλει να είναι ωφέλιμος» και σε αυτή την περίπτωση. Δυστυχώς Πρόεδρε είχαμε πολύ κακή εμπειρία με την «ωφελιμότητα» σου στο Γιούροκρουπ του 2013 και μετέπειτα. Την οποίας τα δυσάρεστα αποτελέσματα ζούμε μέχρι σήμερα. Προς Θεού Πρόεδρε, μην φανείς «ωφέλιμος»  για το μέλλον της χώρας μας.

Πέτρος Ασσιώτης – Πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου και Μέλος της Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών.