Αλέξης Τσίπρας: Το 2016 θα είναι το έτος της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης

Την ανάγκη το συντομότερο δυνατό θα αφήσουμε πίσω την εφιαλτική περίοδο της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και να βρούμε ξανά τον δρόμο της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της ανάπτυξης και της προόδου, πάντα εντός της Ευρωζώνης, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό.

Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεικνύει τους βασικούς στόχους για το νέο έτος και μετά την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό σημειώνοντας ότι η χώρα μας «δίχως δική της ευθύνη, βρίσκεται, στη δίνη της σύγχρονης προσφυγικής τραγωδίας». Ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει ότι «Η Ελλάδα, παρά τα δικά της τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αντιμετωπίζει την προσφυγική τραγωδία όπως ταιριάζει στον Πολιτισμό της και την Ιστορία της. Ήτοι με πλήρη σεβασμό της αξίας του Ανθρώπου, τηρώντας επίσης στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο». Υπογραμμίζει ότι «τα αρμόδια Ελληνικά Σώματα φυλάσσουν αποτελεσματικώς τα σύνορά μας, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και προσθέτει ότι υπό τα δεδομένα αυτά έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να επιζητούμε αφενός την αλληλεγγύη των Εταίρων μας, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον αγώνα αντιμετώπισης της προσφυγικής τραγωδίας και αφετέρου τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία και επιπλέον, έχουμε επίσης το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να διεκδικούμε από τους Εταίρους μας κοινή στάση ως προς τις υποχρεώσεις της γειτονικής Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνει παράλληλα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως Λαός και ως Έθνος, δεν υποστέλλουμε, ούτε κατά κεραία, την σημαία υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων. Συγκεκριμενοποιεί δε απευθυνόμενος προς την Τουρκία, ότι επιθυμούμε και στηρίζουμε ειλικρινώς την ευρωπαϊκή της προοπτική υπό τον απαράβατο και αυτονόητο όμως όρο ότι κι εκείνη θα σέβεται, με συνέπεια και στο ακέραιο, πάντα με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού κι εθιμικού, τα κάθε είδους κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αναφέρεται στο Κυπριακό λέγοντας ότι πρέπει να διαμηνυθεί στην Τουρκία -από κοινού με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν επιτρέπεται ν’ ανέχονται στρατό κατοχής σε κράτος-μέλος της- ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως Ευρωπαϊκό αλλά και, γενικότερα, διεθνές ζήτημα και ότι η λύση του είναι νοητή μόνο με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου και του συνόλου του διεθνούς δικαίου σχετικά με την βιωσιμότητα, την δομή και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απευθύνεται όμως και προς την ΠΓΔΜ υπογραμμίζοντας ότι -πέραν του ότι επιθυμούμε την πλήρη εξομάλυνση των κάθε είδους σχέσεών μας-, εφόσον επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, είναι αδιανόητο να διεκδικεί όνομα το οποίο, πέραν της χονδροειδούς παραχάραξης της ιστορίας, αποπνέει αλυτρωτισμό αφήνοντας ανοικτά π.χ. ζητήματα αλλαγής συνόρων κι επινόησης -εντελώς ανυπόστατων άλλωστε- εθνικών μειονοτήτων.

Το μήνυμα καταλήγει με έκκληση για εθνική ομοψυχία: «Για την επίτευξη των συνακόλουθων μεγάλων εθνικών μας στόχων είναι απαραίτητη κι επιβεβλημένη η αρραγής ενότητα και ομοψυχία των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, βεβαίως με πλήρη σεβασμό των επιμέρους πολιτικών χαρακτηριστικών κι αντίστοιχων επιλογών καθεμιάς. Πολλώ μάλλον διότι, όπως η Ιστορία μας έχει αποδείξει, τα μεγάλα και σημαντικά τα επιτύχαμε ενωμένοι. Ενώ ο διχασμός, και δη σε κρίσιμες περιόδους, μόνον ανεπανόρθωτα δεινά κυοφόρησε για τον Τόπο και τον Λαό μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το πλήρες μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για το νέο έτος έχει ως εξής:

Ελληνίδες, Έλληνες,

Ο χρόνος που πέρασε συμπυκνώνει, και μάλιστα κατά τρόπο που ενέχει στοιχεία ιστορικής μοναδικότητας σ’ ευρωπαϊκή ή και παγκόσμια κλίμακα, αυτά τα οποία οφείλουμε να διδαχθούμε όχι μόνο για τον χρόνο που έρχεται, το 2016, αλλά για τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ των διδαγμάτων αυτών κορυφαία θέση κατέχουν εκείνο που αφορά την βαθειά κοινωνική και οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τα τελευταία πέντε χρόνια την Χώρα μας και τον Λαό μας. Καθώς κι εκείνο που αφορά την συγκλονιστική ανθρωπιστική κρίση, την προερχόμενη από την τρέχουσα άφατη προσφυγική τραγωδία. Τραγωδία, την οποίαν επιδεινώνει δραματικά το αίμα των αθώων θυμάτων της τρομοκρατικής εγκληματικής δράσης αδίστακτων ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων.

Μπροστά σ’ όλες αυτές τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις οφείλουμε ν’ αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, θέτοντας πάνω απ’ όλα την Ελλάδα μας, τον Λαό μας και το Έθνος μας. Του οποίου η ιστορία, τα επιτεύγματα αλλά και οι θυσίες συνιστούν τους ασφαλέστερους δείκτες πορείας ως προς το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει. Είναι δε ακριβώς αυτοί οι δείκτες πορείας, οι οποίοι ρίχνουν το ελπιδοφόρο φως τους προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις, δείχνοντας τους αντίστοιχους στόχους:

I. Πρώτον, και πριν απ’ όλα, έχουμε χρέος ν’ αφήσουμε πίσω μας, το συντομότερο δυνατό, την εφιαλτική περίοδο της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει καιρίως τον κοινωνικό ιστό. Και να βρούμε ξανά τον δρόμο της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της ανάπτυξης και της προόδου, αποκαθιστώντας ταυτοχρόνως τους επικινδύνως διαβρωμένους πυλώνες του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. Να είσθε βέβαιες και βέβαιοι ότι την αποστολή αυτή θα την φέρουμε σε πέρας αποδεικνύοντας στην πράξη, για μιαν ακόμη φορά, την δύναμη και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων, ιδίως σε χαλεπούς καιρούς. Και θα την φέρουμε σε πέρας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, δίνοντας μαζί με τους λοιπούς Εταίρους μας τον αγώνα ώστε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα να οδηγηθεί προς την τελική ενοποίησή του, στηριγμένο πάνω στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ήτοι πάνω στις αρχές και τις αξίες του αυθεντικού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Το εγχείρημα τούτο καθίσταται ευχερέστερο σήμερα, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει, επιτέλους, ν’ αναγνωρίζει εμπράκτως ότι στο επίκεντρό της βρίσκεται ο Άνθρωπος, μ’ όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το αέτωμα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος: Δηλαδή το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, οι θεσμικές βάσεις της Αρχαίας Ρώμης και οι περί αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης διδαχές της Χριστιανικής Παράδοσης.

II. Δεύτερον, η Χώρα μας, δίχως δική της ευθύνη, βρίσκεται, δυστυχώς, στη δίνη της σύγχρονης προσφυγικής τραγωδίας, της οποίας τις συγκλονιστικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις βιώνει πλέον ολόκληρη η Ευρώπη. Η Ελλάδα, παρά τα δικά της τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αντιμετωπίζει την προσφυγική τραγωδία όπως ταιριάζει στον Πολιτισμό της και την Ιστορία της. Ήτοι με πλήρη σεβασμό της αξίας του Ανθρώπου, τηρώντας επίσης στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Πολλώ μάλλον όταν τα κατά περίπτωση αρμόδια Ελληνικά Σώματα φυλάσσουν αποτελεσματικώς τα σύνορά μας, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό τα δεδομένα αυτά έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να επιζητούμε αφενός την αλληλεγγύη των Εταίρων μας, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον αγώνα αντιμετώπισης της προσφυγικής τραγωδίας υπό όρους ανθρωπισμού και δίχως ευτελή αλλά και βαθειά αντιδημοκρατικά φοβικά σύνδρομα. Και, αφετέρου, την κοινή μεταξύ Εταίρων απόφαση άμεσου τερματισμού του πολέμου στην Συρία, ο οποίος συνιστά την ρίζα του κακού ως προς την γέννηση και συντήρηση της προσφυγικής τραγωδίας. Επιπλέον, έχουμε επίσης το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να διεκδικούμε από τους Εταίρους μας κοινή στάση ως προς τις υποχρεώσεις της γειτονικής Τουρκίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας αντιμετώπισης της προσφυγικής τραγωδίας, κυρίως δε τις υποχρεώσεις της για την πάταξη της αποκρουστικής δράσης διακινητών ανθρώπινων ψυχών. Έναντι δε της τρομοκρατίας, η οποία πνίγει στο αίμα τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, η στάση της Ελλάδας, που συμπαρίσταται ειλικρινώς και ενεργώς στους Λαούς θύματα της τρομοκρατίας, είναι σαφέστατη: Μηδενική ανοχή στους εγκληματίες τρομοκράτες και αποφασιστική αντιμετώπισή τους ως εχθρών της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού γενικώς.

III. Τρίτον, στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε ως Λαός και ως Έθνος, ουδόλως υποστέλλουμε, ούτε κατά κεραία, την σημαία υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων, όπως αυτά θεμελιώνονται πάνω στην συμπαγή βάση της ιστορίας και του δικαίου, ευρωπαϊκού και διεθνούς. Για τούτο, με απόλυτη ειλικρίνεια και τείνοντας χείρα φιλίας σε κάθε γείτονα χώρα, καθιστούμε σαφές:

– Προς την Τουρκία, ότι επιθυμούμε και στηρίζουμε ειλικρινώς την ευρωπαϊκή της προοπτική. Υπό τον απαράβατο και αυτονόητο όμως όρο ότι κι εκείνη θα σέβεται, με συνέπεια και στο ακέραιο, πάντα με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού κι εθιμικού, τα κάθε είδους κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στο σημείο αυτό πρέπει να διαμηνυθεί -από κοινού με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν επιτρέπεται ν’ ανέχονται στρατό κατοχής σε κράτος-μέλος της- προς την Τουρκία αναφορικά με την μαρτυρική Κύπρο και με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως Ευρωπαϊκό αλλά και, γενικότερα, διεθνές ζήτημα: Λύση του Κυπριακού είναι νοητή μόνο με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου και του συνόλου του διεθνούς δικαίου σχετικά με την βιωσιμότητα, την δομή και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

– Έναντι δε της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας διευκρινίζεται τούτο, πέραν του ότι επιθυμούμε την πλήρη εξομάλυνση αλλά και ουσιαστική σύσφιξη των κάθε είδους σχέσεών μας: Αφού μάλιστα επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, άρα και με βάση το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, είναι αδιανόητο να διεκδικεί όνομα το οποίο, πέραν της χονδροειδούς παραχάραξης της ιστορίας, αποπνέει αλυτρωτισμό αφήνοντας ανοικτά π.χ. ζητήματα αλλαγής συνόρων κι επινόησης -εντελώς ανυπόστατων άλλωστε- εθνικών μειονοτήτων.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Αποτελεί κοινό τόπο ότι οι μεγάλες εθνικές προτεραιότητες, τις οποίες εξέθεσα, βρίσκουν σύμφωνες όλες, σχεδόν, τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του Τόπου. Και μόνο το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών το αποδεικνύει, με βάση μάλιστα το δημοκρατικώς αμάχητο τεκμήριο της κυρίαρχης λαϊκής ετυμηγορίας. Κατά συνέπεια, για την επίτευξη των συνακόλουθων μεγάλων εθνικών μας στόχων είναι απαραίτητη κι επιβεβλημένη η αρραγής ενότητα και ομοψυχία αυτών των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, βεβαίως με πλήρη σεβασμό των επιμέρους πολιτικών χαρακτηριστικών κι αντίστοιχων επιλογών καθεμιάς. Πολλώ μάλλον διότι, όπως η Ιστορία μας έχει αποδείξει, τα μεγάλα και σημαντικά τα επιτύχαμε ενωμένοι. Ενώ ο διχασμός, και δη σε κρίσιμες περιόδους, μόνον ανεπανόρθωτα δεινά κυοφόρησε για τον Τόπο και τον Λαό μας. Αυτή την μεγάλη αλήθεια πρέπει, ιδίως σήμερα, να την αναγνωρίσουμε ανιδιοτελώς, να την συμμερισθούμε ειλικρινώς και να την υπηρετήσουμε κατά συνείδηση. Ας μην ξεχνάμε ότι το παράγγελμα του Εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού «το Έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές» ήταν, είναι και παραμένει για όλους μας –και κατά πρώτο λόγο για όσους διαχειριζόμαστε, καθένας στο μέτρο που του αναλογεί, τις τύχες του Τόπου- πολύτιμη και αναντικατάστατη παρακαταθήκη εκπλήρωσης του εθνικού μας χρέους.

Χρόνια πολλά, χρόνια ειρηνικά, χρόνια ελπιδοφόρα, εμπνευσμένα από τα, σύμφυτα με τον Ελληνισμό, ιδανικά της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Την Παρασκευή το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε τις καθιερωμένες ευχές από την πολιτική, δικαστική, στρατιωτική, θρησκευτική και πνευματική ηγεσία της χώρας στο Προεδρικό Μέγαρο  αμέσως μετά τη δοξολογία για το νέο έτος που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Ο κ. Παυλόπουλος αντάλλαξε θερμές ευχές με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Ακολούθησαν οι ευχές από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους υπουργούς της κυβέρνησης και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Στη συνέχεια ευχήθηκαν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι εκκλησιαστικοί αρχηγοί των Δογμάτων, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Δ. Σιούφας, Α. Κακλαμάνης και Β. Πολύδωρας, καθώς επίσης και ο Μαν. Γλέζος, εκπρόσωποι του Δικαστικού Σώματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στη σύντομη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας και την οικονομική ανάκαμψή της εντός του 2016. Μάλιστα, αναφερόμενος σε παλαιότερη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι θα φορέσει γραβάτα όταν διευθετηθεί το χρέος, του επισήμανε χαριτολογώντας ότι «το 2016 θα βγούμε από το μνημόνιο και θα φορέσεις γραβάτα». Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε «Πρόεδρε, βάζεις ψηλά τον πήχη».

Την αισιοδοξία του για τη νέα χρονιά επανέλαβε ο κ. Παυλόπουλος και λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια της ανεπίσημης συζήτησης που είχε με εκπροσώπους του Τύπου. Πιστεύω, σημείωσε, ότι δεν θα χρειαστεί να επαναλάβω τον ρυθμιστικό ρόλο που απαιτούσαν οι πραγματικά δύσκολες για τη χώρα συνθήκες του 2015, ενώ με τη σημερινή βελτιωμένη εικόνα της χώρας θα πρέπει και οι εταίροι μας να επανεξετάσουν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Όπως εκτίμησε ο κ. Παυλόπουλος, «εντός του Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και τότε μπορούμε να απαιτήσουμε και αυτά που μας αναλογούν, όχι μόνο στο θέμα του χρέους αλλά και αλλού».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον θεσμικό του ρόλο, επισημαίνοντας ότι τον τήρησε στο ακέραιο ως Πρόεδρος. Υπενθύμισε ότι ο ρυθμιστικός ρόλος δεν έχει σταθερό περιεχόμενο, αλλά αλλάζει με την κρισιμότητα των καιρών. «Στις κρίσιμες περιόδους το περιεχόμενο αλλάζει, δεν ισχύουν ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Αν χρειαστεί η δική μου παρέμβαση να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι προτεραιότητα του είναι να τονωθεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Από τη στιγμή που εκπληρώνει η χώρα τις υποχρεώσεις της, και τις εκπληρώνει, η ΕΕ και η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, όπως και οι εταίροι μας στο ζήτημα του χρέους, της επιμήκυνσης του, αλλά και της απομείωσης των επιτοκίων, υπογράμμισε. Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα, προσέθεσε και ανέφερε ότι ίσως να αλλάξουν τα ισοδύναμα στο μέλλον αφού έχουν αλλάξει και τα οικονομικά δεδομένα.

Για το ζήτημα της συνεργασίας των κομμάτων, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι οι εκλογές έδειξαν ότι ο λαός θέλει την Ελλάδα στην Ευρώπη και ότι ομόνοια των πολιτικών δυνάμεων δεν σημαίνει προτροπή για συγκυβέρνηση, αλλά συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα του έθνους. Διευκρίνισε ότι δεν μιλά για νομοσχέδια αλλά για κάτι περισσότερο σημαντικό που αφορά την πορεία του τόπου, οπότε πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για να δείξουμε ότι είμαστε όλοι μαζί. Ως παράδειγμα ανέφερε την αποδοχή της συμφωνίας από τους 220 βουλευτές και τη μεγάλη απήχηση που είχε αυτό στο εξωτερικό.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόθεση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά του πρωθυπουργού. Και σημείωσε ότι η σύσκεψη προϋποθέτει τη δεδηλωμένη βούληση των αρχηγών ότι τη θέλουν και έχουν συμφωνήσει στην ατζέντα. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ο ρόλος του ως Πρόεδρος είναι επιδιαιτητικός.

Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη της Σένγκεν τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει γιατί είνα άλλα τα δεδομένα από το 2001-2002. Τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα είναι ο ορισμός των συνόρων, της υφαλοκρηπίδας, του εναέριου χώρου και της ΑΟΖ, στον τρόπο περιφρούσης η Φρόντεξ έχει κυρίαρχο ρόλο, σημείωσε. Όσον αφορά την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, επισήμανε ότι έχει δύο στόχους, «να παρουσιάσει την οικονομική κατάσταση που έχει βελτιωθεί» και να κάνει αυτή τη συζήτηση για τη Σένγκεν. 

Αλέξης Τσίπρας: Το 2016 θα είναι το έτος της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης

«Το 2016 που έρχεται θα είναι το έτος της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και προσθέτει ότι είναι «η χρονιά που θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση και, μαζί, το τέλος της επιτροπείας και την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας».

Για το 2015 ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι ήταν η χρονιά «που ο ελληνικός λαός σήκωσε το κεφάλι ψηλά και διεκδίκησε με παρρησία το δίκιο του και το μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας που έστειλε στα πέρατα του κόσμου, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη συλλογική μνήμη».

Το 2015 ήταν η χρονιά , πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας που θα μείνει στην ιστορία ως το έτος του αγώνα και της αλληλεγγύης και θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς για όσους αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο.

Σήμερα, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός το μήνυμά του που αλλάζει ο χρόνος, βρισκόμαστε στο μεταίχμιο, καθώς αφήνουμε πίσω μας μια πολυετή σκληρή περίοδο κρίσης και μπαίνουμε στην επόμενη πενταετία της αναγέννησης της πατρίδας μας. Μια πενταετία ανασυγκρότησης αλλά και μεγάλων τομών, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα. Ώστε σε πέντε χρόνια από σήμερα, που θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, να έχουμε οικοδομήσει μια Ελλάδα, όπως αξίζει στην ιστορία της και στο λαό της. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με βαθιά ριζωμένη την ισονομία, την αξιοκρατία, και τη κοινωνική δικαιοσύνη. Νησίδα ασφάλειας, σταθερότητας και κοινωνικής προκοπής, μέσα σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Αλλά και διαρκές λίκνο της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη στο μήνυμά του ότι μπροστά μας έχουμε σίγουρα να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις. Αλλά ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε. Να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση. Να ξαναδώσουμε ελπίδα και φωνή σε εκείνους που δεν έχουν φωνή. Στους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους νέους. Σε εκείνους και εκείνες που χτυπήθηκαν πιο σκληρά από την κρίση».

Για την προσφυγική κρίση, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε όμως και την προσφυγική κρίση που χτυπά τη πόρτα μας. Να την αντιμετωπίσουμε με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Γιατί είναι ηθικό καθήκον και επιταγή να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους εξαιτίας του πολέμου και της καταστροφής.

Και αυτό που πρέπει όλοι και όλες μας να θυμόμαστε, είναι ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, την κρίση και τα καθημερινά μας προβλήματα, οι περισσότεροι και οι περισσότερες από εμάς ανήκουμε στους τυχερούς αυτού του κόσμου.

Και γι αυτόν ακριβώς το λόγο οφείλουμε να πρωταγωνιστήσουμε ώστε η Ευρώπη, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι η πατρίδα μας, να παίξει το ρόλο που της αρμόζει.

Τόσο στον επιβεβλημένο αγώνα για την υποδοχή των προσφύγων όσο και για την ειρήνευση στις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Για να αντιμετωπιστούν οι ίδιες οι αιτίες του ξεριζωμού.

Για να ηττηθεί οριστικά και αμετάκλητα ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο φόβος.

Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πάντοτε, ετούτες τις ώρες, λίγο πριν την έλευση του νέου έτους, όλες και όλοι μας αναλογιζόμαστε το παρελθόν και σχεδιάζουμε το μέλλον.

Σε αυτό το σχεδιασμό, τον συλλογικό και τον ατομικό, ας αφιερώσουμε, φέτος και λίγο χρόνο για να σκεφτούμε όσες και όσους έχουν περισσότερο ανάγκη.

Όσες και όσους αντιμετωπίζουν μικρές ή μεγάλες δυσκολίες.

Ίσως έτσι κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο αλλά και τη ζωή μας πιο ουσιαστική.

Σας εύχομαι ξανά μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά.

Ας είναι ο νέος χρόνος ένα βήμα προσωπικής και συλλογικής ολοκλήρωσης.

Ένα ουσιαστικό βήμα προς έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας και αδελφοσύνης». 

 

Πλακιωτάκης: Το 2016 ταυτίζεται με την αλλαγή σελίδας που έχει ανάγκη η πατρίδα μας

«Εύχομαι το 2016 να ταυτιστεί με την αλλαγή σελίδας που έχει ανάγκη η πατρίδα μας», αναφέρει στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι σε λίγες ώρες φεύγει ένας δύσκολος χρόνος στη διάρκεια του οποίου η πατρίδα δοκιμάστηκε σκληρά.

«Βυθίστηκε ξανά στην ύφεση, στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Γνώρισε νέα έξαρση της ανεργίας και μειώσεις εισοδημάτων. Έφτασε στην πόρτα εξόδου από το ευρώ και της εθνικής περιπέτειας. Φορτώθηκε τελικά ένα τρίτο, τριετές και επώδυνο μνημόνιο», είπε συγκεκριμένα ο κ. Πλακιωτάκης, προσθέτοντας πως το ξεκίνημα του νέου χρόνου θα είναι επίσης δύσκολο.

Χρέος όλων, συνέχισε, εθνικό και ανθρώπινο, είναι να προτάσσουμε παντού και πάντα τα αληθινά συμφέροντα της πατρίδας μας, να μεριμνούμε για τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω μας, να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ανάταση της κοινωνίας μας.

«Η έγνοια μας δεν μπορεί παρά να επικεντρώνεται τώρα στους πιο αδύναμους. Στους άστεγους, τους ανέργους και τις οικογένειες που ζουν τις πιο δύσκολες ημέρες αλλά και στη νέα γενιά», συμπλήρωσε και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει πια καιρό για χάσιμο.

«Χρειάζεται επειγόντως πολιτικές για νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Πολιτικές που συνδυάζουν την οικονομική αποτελεσματικότητα με την ανθρώπινη ευαισθησία, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά», πρόσθεσε και είπε χαρακτηριστικά πως η ιστορία μας μάς δείχνει και πάλι το δρόμο καθώς οι Έλληνες περάσαμε πολλές φορές δύσκολους καιρούς αλλά τα καταφέρναμε.

«Το ίδιο ισχύει και τώρα. Με βαθειά συναίσθηση ευθύνης, με σύνεση και τόλμη, μπορούμε και πάλι να τα καταφέρουμε», είπε με έμφαση και ευχήθηκε η νέα χρονιά να ζωντανέψει τις χαμένες προσδοκίες και να φέρει ξανά το χαμόγελο, το όνειρο και την ελπίδα σε κάθε σπίτι.

«Εύχομαι το 2016 να είναι για όλες και όλους, δημιουργικό και χαρούμενο. Με υγεία και προκοπή! Εύχομαι από την καρδιά μου καλή χρονιά και χρόνια πολλά», κατέληξε στο μήνυμά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σταθάκης: Το 2016 θα γυρίσει η οικονομία προς θετικό πρόσημο

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι το 2016 θα αφήσει πίσω του την ύφεση και θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο, εμφανίστηκε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης παρακολούθησε στο μητροπολιτικό ναό της πόλης την επίσημη δοξολογία με αφορμή την πρώτη ημέρα του έτους.

Μετά το τέλος της δοξολογίας ο κ. Σταθάκης δήλωσε: «Η κυβέρνηση ακολουθεί σταθερά έναν οδικό χάρτη που αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους. Ο πρώτος μεγάλος κύκλος αυτής της συμφωνίας κλείνει με τη διαπραγμάτευση που επίκειται και ακολουθεί η συζήτηση για το χρέος».

 

Παράλληλα επισήμανε ότι «το 2016 μετά τα δεδομένα που έχουμε για το 2015, δηλαδή την οριακή έως πολύ μικρή ύφεση, υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα είναι η χρονιά που θα γυρίσει η οικονομία προς θετικό πρόσημο, διατηρώντας τον ισχυρό κανόνα που έχουμε σε όλη την πολιτική μας, αυτού της κοινωνικής συνοχής».

Νίκος Μιχαλολιάκος: Το Νέο Έτος να φέρει στο Λαό μας την επιστροφή σε Αρχές, Αξίες και Ιδανικά!

Εύχομαι σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες το Νέο Έτος να τους φέρει προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και να φέρει στο Έθνος μας την πολυπόθητη εθνική ελευθερία, την οποία έχουν θυσιάσει χωρίς αιδώ στα διεθνή παζάρια καιροσκόποι και μοιραίοι για τον Ελληνισμό Άνθρωποι.

Μέσα στην οικονομική κρίση, η οποία έχει σκορπίσει την ανέχεια στο μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων, εύχομαι το Νέο Έτος να φέρει στο Λαό μας αυτό το οποίο είναι και η μοναδική λύση για τα μεγάλα προβλήματά μας, δηλαδή την επιστροφή σε Αρχές, Αξίες και Ιδανικά!

Σταύρος Θεοδωράκης: Να ξανακερδίσουμε το 2016 τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση

«Ελπίζω το 2016 να είναι καλύτερο για όλους και κυρίως γι’ αυτούς που είδαν για άλλη μια χρονιά τις ζωές τους να τσαλαπατιούνται από τους λαϊκιστές της εξουσίας» εύχεται ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Ελπίζω οι μικρές άσβηστες χαρές που τροφοδοτούν πάντα τους Έλληνες να μας κρατήσουν όρθιους και να ξανακερδίσουμε το 2016 τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση. Δικαιοσύνη – Εργασία – Παιδεία είναι οι μεγάλοι μας στόχοι. Θα τα καταφέρουμε! Αρκεί να μη χάσουμε το κουράγιο μας» αναφέρει ο Στ.Θεοδωράκης.