Γράφει ο Εύρος Χ.Αντωνιάδης 

Σε λίγες ώρες περνάμε το κατώφλι μια καινούργιας χρονιάς με καινούργιες προσδοκίες που αφορούν το εθνικό μας πρόβλημα. Για 42 χρόνια η κατοχή συνεχίζεται τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής συνεχίζουν ανενόχλητα την παρουσία και την αναβάθμιση τους σε μια διαιρεμένη Κύπρο, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Μάιο του 2004.

Τα καινούργια δεδομένα των τελευταίων χρόνων με την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ έχουν δημιουργήσει ελπιδοφόρες προσδοκίες με την έννοια ότι ο φυσικός μας πλούτος θα αποτελέσει ως βασικό κίνητρο για την λύση του προβλήματος κατοχής. Όμως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

Έχουμε την ΗΜΑ ότι η «δίκαιη λύση» δεν απαιτεί ούτε μετεξέλιξη αλλά ούτε και παρθενογένεση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για αυτό και η «δίκαιη λύση» θα πρέπει να είναι «Κυπριακή» δηλαδή να περιλαμβάνει μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, με αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, αποχώρηση των εποίκων που αποτελούν προϊόν εισβολής και κατοχής από μια ξένη χώρα. Η λύση θα πρέπει να είναι χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.
 
Με βάση αυτές τις πρόνοιες τότε θα μπορέσουν αν το θέλουν πραγματικά οι δυο κοινότητες που υποφέρουν από τη γνωστή στην πολιτική ιστορία φράση «διαίρει και βασίλευε» που διατύπωσε για πρώτη φορά ο γνωστός Ιταλός στοχαστής Νικόλαος Μακιαβέλι στο έργο του «Ηγεμόνας», να απολαύουν ειρηνικά τα οφέλη από το φυσικό πλούτο του νησιού.
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κάνουμε την ευχή για την δίσεκτη χρονιά «2016» με «2016» προσδοκίες που θα αφορούν την ευημερία και την ειρήνη στον τόπος μας μέσα από την καρδιά μας και το βλέμμα μας στο μέλλον.
 
Καλή ευλογημένη χρονιά!
 
Ο κ. Εύρος Χ. Αντωνιάδης είναι Ακαδημαϊκός, Διδάκτωρ Μετααποικιοκρατικής και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας