ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΑΓΑΘΗΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΑΟΙΔΙΜΟΥ  ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ  ΓΕΡΜΑΝΟΥ,  ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ.

Γράφει, ο Κων/νος Κατσιάρης

Ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιώς, ως συνέχεια του χρέους του,  επραγματοποίησε στις 9 Ιανουαρίου 2016 παρουσία πολλών Καλαβρυτινών και άλλων Ιερό Μνημόσυνο υπέρ του Εθνεγέρτη Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Το μνημόσυνο τέλεσε μπροστά στον μεγαλοπρεπή ανδριάντα του Ήρωα του γένους μας στο Πασσαλιμάνι Πειραιώς, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης της σκλαβωμένης από τους Τούρκους Κυρήνειας, της Κύπρου, κ. Χρυσόστομος συνεπικουρούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο  Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριο Πέττα και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο εκ Μεσσήνης Καλαμάτας ο οποίος υπηρέτησε στην Νέα Ζηλανδία.

Τα κόλλυβα τα οποία έφεραν με διακοσμητική ζάχαρη την μορφή του Π. Π. Γερμανού ήταν έργο και ευλαβή προσφορά των δύο αδελφών Αρχιμανδριτών του π. Ιωσήφ και του π. Μακαρίου από την Μονή της Παναγίας της Κατακεκρυμένης Άργους, για μακαρία ανάπαυση του αειμνήστου Μεγάλου Ιεράρχη ο οποίος με το Ιερό Λάβαρο του Ελληνικού Έθνους όρκισε στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Μονή της Αγ. Λαύρας τα Καλαβρυτινά παλικάρια κηρύττοντας την Επανάσταση των Ελλήνων ραγιάδων εναντίον των Οθωμανών δυναστών. Με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» στις 21 Μαρτίου 1821 απελευθερώθηκε η πρώτη πόλη της Ελλάδος, τα Καλάβρυτα και ως αέρας δυνατός η επανάσταση μεταδόθηκε σε όλη την χώρα μέχρι που οι ξεσηκωμένοι Έλληνες ανέκτησαν την ελευθερία τους. Ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης χαρακτηριστικά γράφει«… Στου Γερμανού το μέτωπο κρυφά γλυκοχαράζει του γένους το ξημέρωμα…»αποδίδοντας φόρο τιμής στον γενναίο και οραματιστή Ιεράρχη.

 

  • Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του Σωματείου  κ. Αθανάσιος Χρονόπουλος ανέφερε:

«Πανιερώτατε Κυρηνείας από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της μαρτυρικής Κύπρου, ευχόμεθα η εκ Θεού Χάρη να σας ενδυναμώνει και να σας φωτίζει στο βαρύ και επίπονο έργο σας επί γης. Δυστυχώς στην αποστολική ζήση και πορεία σας διακονείτε εν μέσω λύκων και λεόντων. Κρατάτε τον Σταυρόν Ψηλά…! Έτσι και ο Π. Π. Γερμανός μετά την Επανάσταση του 1821, βασανίστηκε και υπέφερε με ανήκουστες ταλαιπωρίες, κλείστηκε στο σπήλαιο του βράχου της Παναγιάς στο Δροβολοβό Καλαβρύτων και από εκεί βάδισε χειμώνα σε λασπωμένη γή, σε  πάγους και χιόνια, με ασκούμενη βία από τους στρατιώτες φρουρούς του μέχρι την Γαστούνη Ηλείας όπου, εν μέσω του εμφυλίου πολέμου το 1824, παρεδόθη στον προδότη Γκούρα και τους συνοδοιπόρους του. Τελικά, απέθανε σε μοναστήρι αποκαμωμένος και ονειδιζόμενος αλλά ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΜΕΝΟΣ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ».

Ανταπαντών ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας μεταξύ άλλων είπε:

«…το παράδειγμα του Π. Π. Γερμανού είναι πάντοτε επίκαιρο. Οι Έλληνες όταν είναι ενωμένοι μεγαλουργούν και η δόξα πάντα τους στεφανώνει. Σήμερα οι Πατρίδες μας, ή Κύπρος και η Ελλάδα, είναι πάλι σε δύσκολες ιστορικές στιγμές με την προσπάθεια των εχθρών γιά αποδόμηση της ιστορίας και την οικονομική κατάρρευση η οποία κρύβει απρόβλεπτους κινδύνους. Γι’ αυτό απαιτείται να είμαστε ενωμένοι και να έχομεν πίστιν στο Θεό…».  

Στο τέλος του μνημοσύνου, ο κ. Χρονόπουλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Κυρηνείας, τους ιερωμένους και  όλους τους παρευρισκομένους. Πρόσθεσε ότι στους σχεδιασμούς του Συλλόγου της Ενώσεως Καλαβρυτινών Πειραιώς είναι να κατασκευασθούν δύο ανδριάντες του Π. Π. Γερμανού και να τοποθετηθούν ο ένας στην Κλειτορία των Καλαβρύτων όπου κήρυξε το πρώτο «ΟΧΙ» στις 8 Μαρτίου του 1821 και ο άλλος στην Ιερά Μονή Παναγίας της Κετακεκρυμένης στο βουνό Λάρισσα του Άργους όπου εκάρη Μοναχός και έλαβε τον πρώτο βαθμό Ιεροσύνης, του Διακόνου. Ο κ. Χρονόπουλος συνέχισε ότι, επίσης θα κατασκευασθεί ανδριάντας του Αγίου του λαού Χριστοφόρου Παπουλάκου από τον Άρμπουνα Καλαβρύτων, ο οποίος έδρασε αμέσως μετά την επανάσταση του 1821, τότε που το κοσμικό και άθεο πνεύμα του Δυτικού Διαφωτισμού προσπάθησε να αλλοιώσει την Ελληνορθόδοξη ταυτότητα των Ρωμιών, διδάσκοντας την Πατρώαν Πίστιν,  «ως απεσταλμένος υπό του Θεού εν ζήλω Ηλιού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος για τον Παπουλάκο. Ο Οσιώτατος Χριστοφόρος που αναγνωρίζετε η αγιοσύνη του σε πολλές περιοχές, όπως ενδεικτικά αναφέρετε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στην Μάνη, στην Θήρα, στην Άνδρο. Αλλά και σε Μοναστικές κοινότητες, όπως του Άθωνα και των Μετεώρων.

Με την ελπίδα ότι θα ξαναβρεθούμε έχοντας στην ψυχή και τον νου μας ότι:

«Ουδέν μείζον εστί Έλλησιν της Ελευθερίας» (Ψήφισμα Πριήνης 3ος αιώνας Π.Χ.)

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας

Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ»,

 

     Κων/νος Αλ. Κατσιάρης,

Γενικός Γραμματέας.

 

kleitorianews.gr