Τελευταία ομιλία του Αμερικανού προέδρου στο Κογκρέσο

Ο αμερικανός Πρόεδρος χρησιμοποίησε την τελευταία ομιλία της θητείας του για Κατάσταση τoυ Έθνους ενώπιον του Κονγκρέσου (State of the Union) για να σκιαγραφήσει μία ελπιδοφόρο εικόνα των ΗΠΑ μετά από τα επτά χρόνια της διακυβέρνησής του, αλλά όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, παραδέχθηκε την αποτυχία του ως προς την γεφύρωση των πολιτικών διαφορών που καθυστερούν την ανάπτυξη, δηλώνοντας ότι είναι μία “συνεχής απογοήτευση” καθ’ όλη την διάρκεια της προεδρίας του.

Στην ομιλία του ο Μπ. Ομπάμα κάλεσε τους αμερικανούς να μην υποκύψουν στον φόβο και να παραμείνουν ψύχραιμοι απέναντι στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους και των οικονομικών αναταράξεων.

Απευθυνόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις υπερβολικές δηλώσεις που αφορούν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τις οποίες ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον “τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο”. “Παίζουν το παιγνίδι των τζιχαντιστών”, προειδοποίησε.

“Τα πλήθη των μαχητών στις καρότσες των τζιπ και οι διαταραγμένοι εγκέφαλοι που συνωμοτούν σε διαμερίσματα και γκαράζ αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους πολίτες και πρέπει να συλληφθούν. Αλλά δεν αποτελούν απειλή για την ύπαρξη του Εθνους μας”, είπε κατά τη διάρκεια της τελευταίας του ομιλίας για την Κατάσταση της Ενωσης.

“Εάν αμφιβάλλετε για τη δέσμευση της Αμερικής – ή για τη δική μου δέσμευση στην απόδοση δικαιοσύνης- ρωτήστε τον Οσάμα μπιν Λάντεν!”, είπε.

Αυτό το παραδοσιακό ραντεβού ήταν για τον 44ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών η τελευταία ευκαιρία για να απευθυνθεί στους Αμερικανούς, πριν η Ουάσινγκτον και η υπόλοιπη χώρα παραδοθούν στον ίλιγγο των εκλογών.

Το να κάνει κανείς λόγο για παρακμή της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί “πολιτικό μύθευμα”, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στις κινδυνολογικές δηλώσεις τους δισεκατομμυριούχου Ντόναρλντ Τραμπ.

Αναφερόμενος στις σημαντικές αλλαγές που συνέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους – και ιδιαίτερα στα διαδοχικά μεταναστευτικά κύματα- δήλωσε: “Κάθε φορά, ορισμένοι σας έλεγαν να φοβάστε το μέλλον…Και κάθε φορά νικήσαμε αυτούς τους φόβους”.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε τις “κυνικές και καταστροφολογικές” δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ μετά την πρότασή του για την απαγόρευση της εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Οι αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι γεμάτες υποσχέσεις, όπως για “φανταστικές ιατρικές ανακαλύψεις”, τόνισε ο Ομπάμα, πριν ανακοινώσει μία “νέα εθνική προσπάθεια” κατά του καρκίνου, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον οποίο “η Αμερική μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, όπως μπόρεσε να κατακτήσει τη Σελήνη”.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε σε μία παλαιά δέσμευση της πρώτης προκλογικής του εκστρατείας την οποία δεν τήρησε μέχρι στιγμής: το κλείσμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο, που άνοιξε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

“Κοστίζει ακριβά, είναι άχρηστη και δεν αποτελεί παρά επιχείρημα επιστράτευσης για τους εχθρούς μας”, είπε υπό ζωηρό χειροκρότημα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε στο βήμα της προσέγγισης με την Κούβα και κάλεσε το Κονγκρέσο να άρει το αμερικανικό οικονομικό εμπάργκο.

“Πενήντα χρόνια που πέρασαν με την απομόνωση της Κούβας δεν κατάφεραν να προωθήσουν τη δημοκρατία και έπληξαν τη θέση μας στη Λατινική Αμερική. Θέλετε να ενισχύσετε τον ηγετικό μας ρόλο και την αξιοπιστία μας στην (αμερικανική) ήπειρο; Παραδεχτείτε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε. Άρετε το εμπάργκο”, είπε.

Οι στόχοι Ομπάμα για το 2016 είναι: 

– Να κλείσει τη φυλακή στη βάση του Γκουαντάναμο

– Να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του ποινικού κώδικα

– Να εγκρίνει τη λήψη στρατιωτικών πρωτοβουλιών κατά του Ισλαμικού κράτους

 

– Και να άρει το εμπάργκο στην Κούβα

Ομπάμα: Να μην υποκύψουμε στον φόβο