Βελτίωση στην κατάσταση των επιχειρήσεων που δρουν στην ευρωζώνη “βλέπει” η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο τρέχον τρίμηνο, σε μία ένδειξη ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του μπλοκ είναι σε θέση να βρεθούν σε τροχιά ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα για τις τραπεζικές χορηγήσεις της ΕΚΤ, οι τράπεζες της ευρωζώνης ανέφεραν περισσότερη χαλάρωση στα κριτήρια για δάνεια προς τις επιχειρήσεις στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 και αναμένουν παρόμοια διαχείριση κατά τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Τα κριτήρια για δάνεια προς νοικοκυριά για την αγορά κατοικιών έδειξαν επίσης χαλάρωση, ανέφερε η Ευρωτράπεζα.

Για τα δανείων προς τις επιχειρήσεις αλλά και τα στεγαστικά δάνεια, η χαλάρωση των κριτηρίων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 ήταν η ισχυρότερη από το 2003, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ. Για το πρώτο τρίμηνο του 2016, οι τράπεζες αναμένουν περαιτέρω χαλάρωση των προτύπων για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις.

Η ECB που για χρόνια προσπαθεί να αναζωογονήσει την αγορά και επέμεινε στην πολιτική δημοσιονομικής χαλάρωσης, υποστήριξε επίσης ότι μόνο το 10% των τραπεζών της Ευρωζώνης θα ζητήσουν δάνεια τον Μάρτιο και τον Ιούνιο, συγκριτικά με το 50% τον Ιούλιο του 2015.