Ποιον εκθέτει ο Βαρουφάκης

Του Γιώργου Λακόπουλου

Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος. Μια συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην ελληνική τηλεόραση αναπόφευκτα είναι και αυτό. Τι άλλο είναι; Ρεκλάμα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναζητεί εύκολη δημοσιότητα ενόψει της νέας παλαβομάρας: την ίδρυση… πανευρωπαϊκού κόμματος!

Ωστόσο επειδή υπήρξε κεντρικός αξιωματούχος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως υπερυπουργός της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, όσα λέει έχουν ιστορική αξία. Γι’ αυτό δεν μπορούν να αιωρούνται.

Στην τελευταία εμφάνιση του στον “Σκάι” ο άνθρωπος που έφτασε, με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του, στο σημείο να τον κλείσουν έξω από το Γιούρογκρουπ, αναφέρθηκε σε καταστάσεις και γεγονότα της υπουργικής περιόδου του που εμπλέκουν τον Πρωθυπουργό. Συνεπώς χρήζουν διευκρινίσεων από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Ως τώρα μόνο καλά λόγια είχε για τον άνθρωπο στον οποίο ανέθεσε τη διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας με τα γνωστά αποτελέσματα. Τον έχει χαρακτηρίσει asset της κυβέρνησής του, κορυφαίο οικονομολόγο τον οποίο ζήλευαν οι ομότεχνοί του και του απέδωσε εύσημα για χειρισμούς που οδήγησαν στον γκρεμό και γι’ αυτό άλλωστε αναγκάσθηκε να τον απομακρύνει.

Τώρα ο Βαρουφάκης επανέρχεται και προσθέτει σ’ εκείνη τη συγκεχυμένη περίοδο ορισμένα στοιχεία τα οποία δημιουργούν ερωτήματα που δεν μπορούν να μένουν χωρίς απάντηση από τον ίδιο τον Τσίπρα -και οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου περί “αναξιοπιστίας” του δεν είναι απάντηση. Ας δούμε κάποια από αυτά.

Γνώριζε ο Πρωθυπουργός ότι ο υπουργός του μαγνητοφωνούσε τους συναδέλφους του στο Γιούρογκρουπ και στη συνέχεια μοίραζε τα “στικάκια” με τις ηχογραφήσεις; Είναι ακριβής ο ισχυρισμός Βαρουφάκη “ο Τσίπρας θεωρούσε ότι η δραχμή είναι οπωσδήποτε κάτι το οποίο πρέπει να το σκεφτούμε;”. Ποια ήταν η εφταμελής ομάδα που είχε αναλάβει κατ’ εντολήν του να μελετήσει την έξοδο από το ευρώ;

Είναι ακριβές ότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δεν είχε ιδέα για τις οικονομικές συζητήσεις της κυβέρνησης στην οποία μετείχε με τους Ρώσους για δανεικά, ή για το διαβόητο “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”, που ήταν, υποτίθεται, η βάση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι ακριβές ότι ο Πρωθυπουργός κυρίαρχης χώρας απομάκρυνε έναν υπουργό του ύστερα από υπόδειξη ξένων; Αληθεύει ότι έκανε συμφωνίες με οικονομικό περιεχόμενο όπως το πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς να ρωτήσει τον υπουργό Οικονομικών, επειδή θα ήταν αρνητικός; Ή ό,τι προκήρυξε το Δημοψήφισμα εν γνώσει του ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο των τραπεζών, όπως λέει Βαρουφάκης;

Όπως προκύπτει, από όσα προσθέτει οτότε πανίσχυρος υπουργός σε μια αλληλουχία γεγονότων που εν τέλει έβλαψαν τη χώρα, υπάρχουν σκοτεινά σημεία από εκείνη την περίοδο. Όσο δεν τα γνωρίζουμε όλα, ο Πρωθυπουργός μένει εκτεθειμένος από τον υπουργό του. Γιατί όπως έλεγε Αμερικανός ηθοποιός Τζος Μπίλινγκς: “Όσο λιγότερα ξέρουμε, τόσο περισσότερα υποψιαζόμαστε”.