Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας

Άκρως αρνητικές επιδόσεις καταγράφει η χώρα μας και στη συνολική ανεργία, την απασχόληση, το εργασιακό περιβάλλον και την απασχόληση νέων, ατόμων 55-64 ετών και μεταναστών. Όπως καταγράφεται σε έρευνα του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων ανέρχεται στο συντριπτικό ποσοστό του 73,7%, το οποίο είναι και το πρώτο στη λίστα με τις χώρες – μέλη του Οργανισμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία του γ’ τριμήνου του 2015, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη όσον αφορά το συνολικό ποσοστό ανεργίας, με 24,7%, ενώ κατέχει το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό στη συνολική απασχόληση, με 51,1%, και το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό στην απασχόληση ατόμων 55-64 ετών, με μόλις 34,6%.

Αξιοσημείωτο επίσης στην έρευνα του ΟΟΣΑ είναι ότι η Ελλάδα έρχεται δεύτερη, πίσω από την Τουρκία, όσον αφορά την χαμηλή ποιότητα στους χώρους εργασίας.

Τέλος, αρνητικές επιδόσεις καταγράφει η χώρα μας και στην απασχόληση των μεταναστών, με 53,4%, αλλά και στην εκπαίδευση, την απασχόληση ή την εξειδίκευση των νέων ανθρώπων (15-29 ετών), με το ιδιαίτερα υψηλό και αρνητικό ποσοστό του 26,7%, το οποίο κατατάσσει την Ελλάδα στην τέταρτη χειρότερη θέση στη σχετική κατηγορία.

Αναλυτικά τα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση είναι τα εξής:

Συνολικά, στην περιοχή του ΟΟΣΑ οι άνεργοι ανέρχονται σε πάνω από 40 εκατομμύρια, σχεδόν 8 εκατ. περισσότεροι από ότι πριν από την κρίση.

οοσα1

Περισσότεροι από 1 στους 3 ανέργους, δηλαδή 13,3 εκατ. άνθρωποι, βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για ένα χρόνο ή και παραπάνω και το μέγεθος αυτής της ομάδας ανέργων έχει αυξηθεί κατά 55% από το 2007.

oosa2

Ο μέσος όρος της απασχόλησης στον ΟΟΣΑ είναι 66,2%, αλλά υπάρχει τεράστια απόσταση στις επιδόσεις ανά χώρα.

Οι ανειδίκευτοι εργάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με χαμηλά ποσοστά απασχόλησης και φτωχά αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα των εισοδημάτων τους, την εργασιακή ασφάλεια και την ποιότητα του περιβάλλοντος εργασίας, ενώ οι υψηλής εξειδίκευσης εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση σε περισσότερες δουλειές και τις καλύτερες ποιοτικά δουλειές όσον αφορά τα 3 προαναφερθέντα κριτήρια.

oosa4

Οι άνδρες που βρίσκονται στα καλύτερα χρόνια του εργασιακού τους βίου (25-54) έχουν 21% και πλέον πιθανότητες να εισέλθουν σε εργασία για πληρωμή και κέρδος από ό,τι οι γυναίκες σε αντίστοιχη ηλικία, στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές, ανάλογα με τη χώρα.

oosa5

Με μέσο όρο 58% στη ζώνη του ΟΟΣΑ, το μέσο ποσοστό απασχόλησης για εργαζομένους ηλικίας 55-64 ετών είναι πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα εργαζομένων που βρίσκονται στα καλύτερα χρόνια του εργασιακού τους βίου.

oosa6

Το 64,7% των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό έχουν απασχόληση στις χώρες του ΟΟΣΑ, σε σχέση με το 67,7% των γηγενών.

oosa7

Ένας στους 6 νέους στις χώρες του ΟΟΣΑ ούτε απασχολείται, ούτε εκπαιδεύεται, ούτε εξειδικεύεται και σχεδόν οι μισοί από αυτούς δεν αναζητούν ενεργά εργασία.

Το 80% των νέων σε αυτό το καθεστώς έχουν στην κατοχή τους, στην καλύτερη περίπτωση, πτυχίο ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

oosa8

Κατά μέσο όρο, στις χώρες του ΟΟΣΑ ένας πλήρως απασχολούμενος που βρίσκεται στο κορυφαίο 90% των αμοιβομένων κερδίζει 3 φορές περισσότερα από ό,τι ένας εργαζόμενος που ανήκει στο 10% με τις χαμηλότερες αμοιβές.

 

Οι γυναίκες κερδίζουν σημαντικά λιγότερα από ό,τι οι άνδρες, κατά μέσο όρο 15%.

Ένα φτωχό περιβάλλον εργασίας μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία. Κατά μέσο όρο, το 35% των εργαζομένων αντιμετωπίζουν έντονη πίεση στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Κατά μέσο όρο, το 15,5% των ενηλίκων κατέχουν χαμηλού βαθμού σχολική εκπαίδευση.

Η συμμετοχή στην εκπαίδευση ενηλίκων είναι διπλάσια στη Βόρεια Ευρώπη από ό,τι στη Νότια Ευρώπη.