“Κινητή εορτή” η εκταμίευση, αν ο Τσίπρας δεν πείσει ότι τηρεί τις υποσχέσεις του

Η επόμενη δόση των κεφαλαίων διάσωσης προς την Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε μια “κινητή εορτή” εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν κατορθώσει να πείσει τις αρχές της ευρωζώνης ότι τηρεί τις υποσχέσεις του.

“Όλοι έχουν συνηθίσει στο γεγονός ότι ο αξιολογήσεις παίρνουν περισσότερο χρόνο”, δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών Rimantas Sadzius σε συνέντευξή του την Παρασκευή. “Όλοι είναι έτοιμοι να απαιτήσουν οι συμφωνίες να εφαρμοστούν στο 100%”.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα σπεύσουν σε επιπλέον εκταμιεύσεις μέχρι ο Τσίπρας να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του και να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό σύστημα, να κλείσει το δημοσιονομικό κενό και να βελτιώσει τις αγορές εργασίας.

Μια αργή προσέγγιση στην διευθέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, έχει ήδη οδηγήσει το κόστος δανεισμού σε επίπεδα που δεν είχαν γίνει ορατά από τα τέλη Αυγούστου και διατρέχει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της σύγκρουσης του περασμένου έτους.

Η Ελλάδα μπορεί να πάρει 4 δισ. ευρώ ή και περισσότερα μόλις οι πιστωτές ολοκληρώσουν την αξιολόγηση, σύμφωνα με πηγή-αξιωματούχο της ευρωζώνης που επικαλείται το Bloomerg. Εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να “απελευθερώσει” περισσότερη χρηματοδότηση, μπορεί να έλθει αντιμέτωπη με πιστωτική κατάρρευση στο μέσον του έτους.

Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ για την Ελλάδα το οποίο επρόκειτο να ολοκληρωθεί  τον Φεβρουάριο ή στις αρχές Μαρτίου, τώρα βρίσκεται στο κενό. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, δήλωσε στη Le Figaro ότι εκτιμά πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί “πριν από το Πάσχα”, χωρίς να διευκρινίζει εάν εννοούσε το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) ή το Ορθόδοξο (1 Μαΐου).