Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη επίσημη “μονομαχία” του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο για το Ασφαλιστικό.

Όπως είναι φυσικό, έντυπος και ηλεκτρονικός (ελληνικός) τύπος έχουν εστιάσει στην αποψινή βραδιά, επικεντρώνοντας στην “επίσημη πρώτη” των δυο ανδρών. 

Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι “Η σημερινή μονομαχία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί την πρώτη δυνατή πολιτική άσκηση σε μια ιδιαίτερα καθοριστική στιγμή για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις”

και συνεχίζει: 

Να αποδυναμώσει πολιτικά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ταυτόχρονα να ενισχύσει το δικό του αρχηγικό προφίλ, θα επιχειρήσει το βράδυ στη Βουλή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην πρώτη τους κοινοβουλευτική αναμέτρηση, στα πλαίσια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για το ασφαλιστικό που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, οι δυο πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν την πρώτη τους κοινοβουλευτική μάχη.

 Η αποψινή σύγκρουση στη Βουλή, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα για την από εδώ και πέρα στρατηγική τους, καθώς αναμένεται να ξεδιπλώσουν τη στρατηγική τους, αν και σε μεγάλο βαθμό ήδη ξεκαθαρίζει το τοπίο.

 Από τη μια πλευρά βρίσκεται ο Πρωθυπουργός που οχυρώνεται πίσω από το δίπολο «εμείς με τους πτωχούς και οι άλλοι με τους πλούσιους» και από την άλλη πλευρά είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ν.Δ. που θέτει το δίλημμα: «αλήθειες, μεταρρυθμίσεις και φυγή προς τα εμπρός ή λαϊκισμός, αμοραλισμός και οπισθοδρόμηση»

 Η σημερινή μονομαχία των κκ. Τσίπρα και Μητσοτάκη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί την πρώτη δυνατή πολιτική άσκηση σε μια ιδιαίτερα καθοριστική στιγμή για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις.

 Η συζήτηση, θεωρείται δεδομένο, ότι θα ξεφύγει από το ασφαλιστικό που αποτελεί και τον μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή, και θα επεκταθεί σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, ενώ η Ν.Δ. θα θέσει και το ζήτημα των αποκαλύψεων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη που ήδη προκαλεί αναταραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ειδικά στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Η ΝΔ θεωρεί ότι σαφώς έχει ευθύνες και ο Πρωθυπουργός και έχει στη φαρέτρα της το αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ένα κοινοβουλευτικό όπλο που αναμένεται να χρησιμοποιήσει την κατάλληλη στιγμή.

 Ο βασικός στόχος της Ν.Δ. είναι να θέσει τον κ. Τσίπρα στο κάδρο των ευθυνών, καθώς θέλει να τον αποδυναμώνει μέρα με την μέρα, ενώ δεν υπάρχει λόγος, όπως λένε κεντρικά στελέχη, «να καεί, εν μέσω κινητοποιήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτικών μπλόκων η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής».

 Ως εκ τούτου, μόλις…«κάτσει η σκόνη» θα κατατεθεί η πρόταση της Ν.Δ., της οποίας το κείμενο ήδη είναι έτοιμο και υπάρχουν και υπογραφές. 

 Σε αυτή τη φάση ο πρόεδρος της ΝΔ δεν επιθυμεί να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από το μείζον θέμα του ασφαλιστικού, το οποίο θα καταψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση και θα καταθέσει και την δική της εναλλακτική πρόταση.

 Η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ναι στα αιτήματα και όχι στις ακραίες κινητοποιήσεις, ενώ κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να αντιπροτείνει για το ασφαλιστικό, για το οποίο το βάρος πρέπει να δοθεί στην εισπραξιμότητα των εισφορών, τη διατήρηση τριών ταμείων (μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών) και λέγεται ότι θα αναφέρει πως το σύστημα θα πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: την εθνική σύνταξη, την ανταποδοτικότητα, την επικουρικότητα και την λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων.

Στη σκιά των πρώτων θετικών για τη Ν.Δ. δημοσκοπήσεων, δυο εβδομάδες μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της, και της φθοράς που καταγράφει η κυβέρνηση που πιέζεται από πολλές κοινωνικές ομάδες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσπαθήσει να πλήξει πολιτικά τον Πρωθυπουργό.

 Θα κινηθεί στη λογική που είχε χαράξει κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο, οπότε και είπε την φράση «με εμένα αρχηγό ο Τσίπρας δεν θα περάσει καλά». Κινούμενος με οδηγό τη συγκεκριμένη φράση, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης

 Ο πρόεδρος της ΝΔ που έχει χαράξει στρατηγική αντι-σύριζα θα επιχειρήσει να αναδείξει το ΣΥΡΙΖΑ ως αντιευρωπαϊκή δύναμη που είναι προσκολλημένη στο χθες και εκφράζει την παλαιά Ελλάδα, η οποία προσωποποιείται, κατά τον κ. Μητσοτάκη, στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα.

Το “Έθνος” κάνει λόγο για την “Πρώτη μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό”, επισημαίνοντας ότι “Στη Βουλή μεταφέρεται απόψε η αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό σύστημα μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση να ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών”.

Κατόπιν αυτού, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν για πρώτη φορά τα ξίφη τους από το βήμα της Βουλής, όπου οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν με δεδομένες τις έντονες διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

O Πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να συμβάλλουν εποικοδομητικά με τις προτάσεις τους, θα αναφερθεί στις διαχρονικές ευθύνες για το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το ασφαλιστικό και θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. «Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι: είτε μεταρρύθμιση του συστήματος είτε κατάρρευση του συστήματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός το βράδυ της περασμένης Κυριακής όταν μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και το δίλημμα αυτό αναμένεται να αναδείξει και στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή όταν θα ζητήσει από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να λάβουν ξεκάθαρα θέση για το ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που αφορά όχι μόνο τη βιωσιμότητα του συστήματος αλλά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στο κλίμα αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία για τις ζημίες που επέφερε στα ταμεία το κούρεμα των ομολόγων και η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την άλλη, θα είναι η πρώτη εμφάνισή του στη Βουλή υπό την νέα του ιδιότητα και αναμένεται να δώσει το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα τηρήσει η ΝΔ έναντι της κυβέρνησης.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους προέδρους των Επιστημονικών Φορέων, παρουσίασε τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών.

Οι αλλαγές και τροποποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών περιλαμβάνουν ευνοϊκές προβλέψεις για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες και εισοδηματικά κλιμάκια με στόχο να υπάρξει ελάφρυνση για μικρά και μεσαία εισοδήματα.

«Τα μέτρα είναι υπέρ της κοινωνίας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων που έγινε το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους πιο αδύναμους, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, για την οποία αναγνώρισε ότι θα είναι σκληρή, και επανέλαβε ότι ουδείς διανοείται στην κυβέρνηση να κάνει πίσω από την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να κρατήσει ανοιχτό το πεδίο για έναν ειλικρινή διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αντίστοιχη συνάντηση θα έχει ο πρωθυπουργός και με τους αγρότες. Ο Αλέξης Τσίπρας που το περασμένο Σάββατο συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Μάρκο Μπόλαρη, ανέφερε ότι προτίθεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών που εκφράζουν αντιπροσωπευτικά τα αιτήματά τους.

Στην αποψινή συζήτηση στη Βουλή θα πρέπει πάντως να θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει αναφορά και σε μια σειρά άλλα ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, οι κανόνες λειτουργίας των ΜΜΕ, η αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και η στάση που θα τηρήσει η αντιπολίτευση απέναντι στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και τα περιθώρια ελιγμών κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής τιτλοφορείται “Η πρώτη μετωπική στη Βουλή”

Την πρώτη εκ του σύνεγγυς δημόσια αντιπαράθεση θα έχουν σήμερα στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό που ζήτησε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε ήδη από προχθές το στίγμα της τοποθέτησής του έναντι του νέου επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσδίδοντας ακόμη και ταξικά χαρακτηριστικά στις διαφορές τους («εμάς μας ψηφίζουν οι λαϊκές συνοικίες και εκείνον τα βόρεια προάστια»), τον χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερο», τον κατηγόρησε για πελατειακή και ρουσφετολογική αντίληψη.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα επικεντρώσει την τοποθέτησή του σήμερα σε δύο σημεία: στην απουσία, μέχρι τώρα, σαφούς θέσης από πλευράς Ν.Δ. για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

«Περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη. Αν διαφωνεί με το δικό μας σχέδιο, ας μιλήσει για το δικό του, ας τοποθετηθεί για την προστασία των κύριων συντάξεων, για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών», αναφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Το δεύτερο βασικό σημείο της πρωθυπουργικής τοποθέτησης αφορά τις διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος για το ασφαλιστικό. «Δεν θα είμαστε αμυντικοί, δεν θα χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που συμβαίνει σήμερα. Θα μιλήσουμε για όλα, για το PSI, για τα δομημένα ομόλογα, για τη διαχρονική διαχείριση του ασφαλιστικού από κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται έτοιμος για μετωπική σύγκρουση με τον πρωθυπουργό και προσέρχεται στη συζήτηση με δύο στόχους.

Πρώτον, να αποδώσει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου την ευθύνη για τα βαριά μέτρα που δρομολογούνται σε ασφαλιστικό και φορολογικό, όχι μόνον λόγω της λανθασμένης διαπραγμάτευσης του Γ. Βαρουφάκη αλλά και της διάθεσης να εκδιωχθούν και οι όποιες επενδύσεις, όπως στις Σκουριές, από τη χώρα. «Πέρυσι η τρόικα δεν μας ζητούσε τέτοια μέτρα, γιατί έβγαιναν οι αριθμοί.

Φέτος οι αριθμοί, με το ξεχαρβάλωμα της οικονομίας, δεν βγαίνουν και το ξεχαρβάλωμα έχει υπογραφή, ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ», σχολίασε χθες ο κ. Κ. Χατζηδάκης που μαζί με τον έτερο αντιπρόεδρο Αδ. Γεωργιάδη συμμετείχε στο στενό επιτελείο περί τον κ. Μητσοτάκη για την προετοιμασία της σημερινής πολιτικής αντιπαράθεσης. Μαζί με το «όχι» στο ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης θα πει «όχι» και στην αύξηση των φόρων (και για τους αγρότες), αν και κατά πληροφορίες στην ομιλία του θα περιλαμβάνονται και μέτρα εξυγίανσης του ΟΓΑ (προτείνεται να παραμείνει ως Ταμείο μαζί με αυτά των μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων).

Δεύτερος στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να απαντήσει στη σαφή προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πολώσει την κοινή γνώμη, χαράσσοντας νέες διαχωριστικές γραμμές όπως, ενδεικτικά, ότι «τα βόρεια προάστια εξέλεξαν τον κ. Μητσοτάκη». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα απαντήσει μεν σε υψηλούς τόνους, αλλά θα αποφύγει να ρίξει νερό στον μύλο της πόλωσης.

Το Κεφάλαιο στην ηλεκτρονική του έκδοση κάνει λόγο για την “αντεπίθεση του Μητσοτάκη με τις προτάσεις της Ν.Δ για το ασφαλιστικό” με το ρεπορτάζ του να σημειώνει τα εξής: 

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή στρέφεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την 24ωρη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, που ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του, θέτοντας επί τάπητος στόχους και στρατηγική ενόψει του απογευματινού ραντεβού του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό, η οποία και θα αποτελέσει το πρώτο κρας τεστ των δύο τους, μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της παράταξης.

Με τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου, αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών να διογκώνονται ημέρα με την ημέρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να εξαπολύσει συνολική επίθεση εναντίον του κ. Τσίπρα και της συγκυβέρνησης, σε μία συζήτηση που θα εξελιχθεί, εκ των πραγμάτων, σε μία μονομαχία εφ’ όλης της ύλης, από τη στιγμή που συμπίπτει με τον ένα χρόνο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει αφήσει να διαφανεί πεντακάθαρα πως το πρέσινγκ στον πρωθυπουργό θα είναι συνεχές και σκληρό για όλα τα μείζονα της ατζέντας ζητήματα, την ώρα που τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων αποτυπώνουν μεταβολή στο πολιτικό σκηνικό και σημαντική φθορά της Κουμουνδούρου και του κόμματος του Πάνου Καμμένου.

Πέρα από τη ριζική μεταστροφή της αντιπολιτευτικής στρατηγικής, που θα αποτυπωθεί στο λόγο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βαδίζει στην πεπατημένη που όρισε στην ομιλία του προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θέτοντας ως στόχο την παραγωγή προτάσεων και κυβερνητικού σχεδίου, που θα στέκεται στην αντίπερα όχθη του εγκλωβισμένου στην ωμή πραγματικότητα Μεγάρου Μαξίμου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνδυάσει την ολομέτωπη επίθεσή του στον Αλέξη Τσίπρα, με την παρουσίαση των βασικών όρων της αντιπρότασης της λεωφόρου Συγγρού για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Αυτή αναλύθηκε και έλαβε σάρκα και οστά από την ειδική ομάδα εργασίας, που συστήθηκε από την επομένη των εσωτερικών εκλογών της γαλάζιας παράταξης και στην οποία συμμετείχαν οι κύριοι Βρούτσης, Οικονόμου και Παναγιωτόπουλος. “Εμείς για να κλείσουμε την αξιολόγηση το 2014 δεν μας είχε ζητηθεί από την τρόικα να λύσουμε το ασφαλιστικό. Το ασφαλιστικό ζητείται από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει και επειδή δεν τους εμπιστεύονται. Εμείς θα κλείναμε την αξιολόγηση και θα μπαίναμε στο τρίτο πακέτο και μόνο τότε θα ζητούσαν μακροπρόθεσμη λύση του ασφαλιστικού. Τώρα το ζητούν αμέσως και επιτακτικά για να κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό είναι κατόρθωμα του κ. Τσίπρα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, δείχνοντας τον τόνο που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ολομέλεια, όπου και θα θέσει στο στόχαστρό της το καταστροφικό, όπως το χαρακτηρίζει η Συγγρού, για την οικονομία δωδεκάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Διόλου τυχαία, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης απέστειλε μήνυμα από την Κύπρο προς το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, καλώντας τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μεγαλονήσου, η οποία αφήνει πίσω της την εποχή του Μνημονίου. “Εξέφρασα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τα συγχαρητήριά μου για το γεγονός ότι η Κύπρος εξέρχεται του μνημονίου, εντός των επόμενων δύο μηνών. Και είχαμε, για άλλη μια φορά, την ευκαιρία να επαναλάβουμε πόσο σημαντικές είναι οι ουσιαστικές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βάζουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Πόσο σημαντικές είναι σε όλη την προσπάθεια εξόδου από τους μνημονιακούς περιορισμούς”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στέλνοντας, παράλληλα, μήνυμα και προς την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναλάβει τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς το Αιγαίο.

“Ως Ελλάδα, αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη. Δυστυχώς, τα δείγματα γραφής, τα οποία έχει δείξει η Τουρκία σε αυτό το πεδίο της πολιτικής, δεν είναι ενθαρρυντικά. Ελπίζω, πραγματικά, να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές- μεταναστευτικές ροές, για να μη βρίσκεται η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή ενός πολύ μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος”, ήταν η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τέλος το news247.gr μιλάει για Σκληρό ροκ Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή και αναφέρει τα εξής:

Η πρώτη μονομαχία των δυο πολιτικών αρχηγών θα είναι και η πιο σημαντική. Το στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ο πρωθυπουργός να κερδίσει το παιχνίδι των εντυπώσεων και να αποδείξει πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ουσιαστική πρόταση

Με την κυβέρνηση και τους βουλευτές της να πιέζονται σε μεγάλο βαθμό από τις κοινωνικές αντιδράσεις ο Αλέξης Τσίπρας θα απαιτήσει σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα.

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να συσπειρώσει τους βουλευτές του απέναντι στη νέα ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να κάμψει τις όποιες ενστάσεις υπάρχουν.

Κινούμενος σε υψηλούς τόνους, όπως στην ομιλία του στο TAE KWO DO, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί στην κατάσταση των ταμείων και ποιος ευθύνεται για αυτή. Ειδική αναφορά θα γίνει στο PSI, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη θα του ζητήσει να απαντήσει ποιος έκοψε 11 συνεχόμενες φορές τις συντάξεις και ποιος προσπαθεί να τις διασφαλίσει.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κατηγορήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως επενδύει στην αδιαλλαξία των δανειστών, ενώ θα δεσμευτεί πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθέτηση του ασφαλιστικού με διάλογο και με γνώμονα την προστασία των αδυνάμων.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα υπερασπιστεί την μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση το σύστημα θα καταρρεύσει σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αναμένεται να παρουσιάσει τις βελτιωτικές προτάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και να διευκρινίσει πως το φορολογικό των αγροτών, από τη στιγμή που δεν είναι προαπαιτούμενο, δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί τώρα.

Το ίδιο ερώτημα που έθεσε και στην επετειακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζεται να τεθεί προς τον πρόεδρο της ΝΔ. «Ή με τους πολίτες ή με το ΔΝΤ» ζητώντας του να ξεκαθαρίσει την θέση του χωρίς να πατά «σε δυο βάρκες».

Έξω από το «κάδρο» δεν θα μείνει η θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ αναμένεται να επιτεθεί συνολικά στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις που συνεχίζει να εκφράζει.

Ο πρωθυπουργός θα περιμένει και την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ ανεβάζοντας τους τόνους ακόμα περισσότερο στην δευτερολογία του.

Περιμένοντας την απάντηση του συντονιστικού των αγροτών ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να ζητήσει εκ νέου διάλογο μαζί τους, προκειμένου να παρουσιάσει την βελτιωτική κυβερνητική πρόταση, όπως έκανε χθες και με τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Πρώτη κοινοβουλευτική μάχη Τσίπρα – Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό