Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συζήτηση σχετικά με το ψήφισμα για την Νησιωτικότητα, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Κυρία Επίτροπε,

Μιλώντας σήμερα για νησιωτικότητα, δηλαδή για την ανάγκη πολύπλευρης στήριξης των ευρωπαϊκών νησιών, τουλάχιστον για τη δική μου χώρα, για τα ελληνικά νησιά, δεν υφίσταται. Έχει καταργηθεί στην πράξη.

Έχει καταργηθεί:

Πρώτον. Διότι και τα ελληνικά νησιά πληρώνουν τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών, των πολιτικών της λιτότητας.

Καταργήθηκαν ειδικά φορολογικά καθεστώτα που λαμβάνονται σε άλλα ευρωπαϊκά νησιά, όπως ο μειωμένος ΦΠΑ. Καθεστώτα που λαμβάνονταν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ιδιαιτερότητες που γνωρίζουμε πως έχουν τα ελληνικά νησιά.

Δεύτερον. Ξεπουλήθηκαν τα αεροδρόμια σε ιδιωτικά και ξένα συμφέροντα, με συνέπεια να αμφισβητείται αν θα μπορέσει να επέλθει μείωση του κόστους των μεταφορών, που ξέρετε ότι είναι ένα κρίσιμο θέμα για τα νησιά.

Και τέλος, υφίστανται τις συνέπειες της πολύπλευρης προσφυγικής κρίσης, ιδιαίτερα τα νησιά του Αιγαίου, εξαιτίας και της ανύπαρκτης ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης.

Θα εκτιμούσα λοιπόν, με την ευκαιρία αυτή κ. Επίτροπε, αν μου δίνατε μία απάντηση σε ένα ερώτημα που σας έχω υποβάλλει εδώ και 4 μήνες, σχετικά με το τι ειδικά μέτρα παίρνετε, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, στο πλαίσιο της νησιωτικότητας, για τα ελληνικά νησιά, που υφίστανται σήμερα το μεγαλύτερο προσφυγικό βάρος, και στη διαχείριση των ανθρώπων και στην καταγραφή των προσφύγων και στη αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».