Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καλεί να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας 

 Mιλώντας στην τελετή έναρξης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Πεντέλης, στο Πολιτιστικό κέντρο Μελισσίων, o Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος προτρέπει “Να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας καθώς οι ξένοι δεν θα μας σώσουν», σημειώνοντας τα εξής: «Μου δόθηκε η ευκαιρία να δω τον κόπο και τον μόχθο των εργασιών που γίνονται μέσα στο δήμο και ακόμα πιο συγκινητικό είναι οι προοπτικές. Διότι στην πατρίδα μας σήμερα αυτό που λείπει είναι το όραμα. Το όραμα δεν είναι σαφές, δεν το πιστεύουμε διότι δεν έχουμε εμπειρίες, δεν έχουμε χειροπιαστά πράγματα.» 

«Δημιουργούνται τέτοιες οάσεις στην Ελλάδα, το ανοιχτό πανεπιστήμιο σήμερα εδώ στην Πεντέλη. Οι προσκλήσεις που έρχονται από όλη την Ελλάδα είναι παρήγορες και αισιόδοξες, διότι δεν πρέπει να αφήσουμε στα χέρια άλλων ανθρώπων την χάραξη των γραμμών και την υλοποίηση των προγραμμάτων», συνέχισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. 

Στο τέλος της ομιλίας του υπογράμμισε: «Όσοι ελπίζουν ότι οι ξένοι θα μας σώσουνε είναι γελασμένοι, μπορεί να βοηθήσουν. Καλά είναι τα αιτήματα προς τα έξω, άλλα αν δεν μπορέσουμε όλοι μαζί να πιάσουμε τα προβλήματα και να τα χαλιναγωγήσουμε δεν λύνονται τα προβλήματα». 

Στην τελετή παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της πολιτικής, του δικαστικού σώματος, ακαδημαϊκοί και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και πλήθος κόσμου. 

Σε άλλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός για τα είκοσι χρόνια του Κέντρου Οικουμενικού Ελληνισμού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών σημείωσε πως «Οι αξίες δεν αγοράζονται. Θέλουν αγώνα, αίμα και προσπάθεια. Και αυτό είναι δύσκολο να το συναντήσουμε σήμερα». 

Παρατήρησε ότι «ο Ελληνισμός έξω από την Ελλάδα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο συνήθως προσπερνάμε» και εξέφρασε μια σκέψη του, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ «πως αν κάναμε μία επίσκεψη σήμερα σε ένα οποιοδήποτε σχολείο και δείξουμε τις μορφές των Κολοκοτρώνη ή Καραΐσκάκη, τα παιδιά θα απορήσουν. Διότι θεωρείται υποτιμητικό αυτές οι μορφές να στολίζουν τους τοίχους των σχολείων μας σήμερα και είναι πλέον πεταμένες στις αποθήκες. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει. Να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο δεν υπάρχουν σήμερα αξίες. Πιστεύουμε ότι οι αξίες μπορούν να αγοραστούν στο σούπερ μάρκετ. Οι αξίες, όμως, δεν αγοράζονται. Θέλουν αγώνα, αίμα, προσπάθεια.».