Αυστηρή προειδοποίηση Μουζάλα: “Θα σκληρύνουμε τη στάση μας”

Διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων επέδωσε χθες στην πρέσβη της Αυστρίας ο πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Πέτρος Μαυροειδής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.

Γιάννης Μουζάλας: “Θα σκληρύνουμε τη στάση μας”

Εν τω μεταξύ αυστηρή προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους και δεν δέχονται τους πρόσφυγες απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM”.

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι αστυνομικοί διευθυντές των κρατών αυτών ακύρωσαν την απόφαση που έλαβαν πριν από 15 μέρες οι αρχηγοί τους για διατήρηση του status quo, μέχρι τις 8 Μαρτίου, τονίζοντας ότι η ελληνική στάση απέναντι σ’ αυτές τις χώρες, οι οποίες δρουν με βάναυσο, όπως τόνισε, τρόπο απέναντι στην Ελλάδα και τους πρόσφυγες, θα σκληρύνει.

Στο ερώτημα με ποιο ακριβώς τρόπο θα αντιδράσει η Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας απάντησε: “θα κάνουμε διαβήματα, θα ασκήσουμε διπλωματικές πιέσεις. Και με κάποια από αυτά τα κράτη θα ξαναβρεθούμε στην ΕΕ, όταν μοιράζονται χρήματα για τις αγροτικές καλλιέργειες ή για την παιδεία, όταν θα υποστηρίξουμε την ένταξή τους στην ΕΕ”.

Σύμφωνα με την συνέντευξη που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ερώτηση αν αναφέρεται στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η προειδοποίηση από ελληνικής πλευράς απευθύνεται σε όποιο κράτος ψήφισε αυτές τις διατάξεις και διατηρεί μια στάση εξόχως ανθελληνική επειδή -όπως είπε- είναι εξόχως ρατσιστική και αντιπροσφυγική η συμπεριφορά τους.

“Εξαιρώ την Αυστρία δεν θέλω να τη χαρίσω στους Βίσενγκραντ, έχει υποδεχτεί 100.000 ανθρώπους. Νομίζουμε όμως ότι αντιδρά σπασμωδικά, με λάθος τρόπο, κάνει κακό αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και στην ιδέα της Ευρώπης” πρόσθεσε.

Ο κ. Μουζάλας, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες, προχωράει με σχέδιο και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί. 

Έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει και “σχέδιο Β” για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων, ενώ διαβεβαίωσε ότι όσοι εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος καταγράφονται και πιστοποιούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ. Τόνισε δε, ότι αν η Τουρκία μπλοκάρει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τότε θα αναλάβει μεγάλη ευθύνη. “Εμείς είμαστε υπέρ του σχεδίου του ΝΑΤΟ” ξεκαθάρισε ο κ. Μουζάλας και, καταλήγοντας, είπε ότι η Ελλάδα παλεύει και θα τα καταφέρει ενάντια στις ξενοφοβίες και στις επιθέσεις που δέχεται η χώρα.