Θεσμοί: Φέρτε πλεονάσματα και.. βλέπουμε για “εξαιρέσεις” λόγω προσφυγικού

Της Δήμητρας Καδδά

Σε πολλά, παράλληλα και εξαιρετικά δύσκολα μέτωπα, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τα μεγάλα ελληνικά ανοικτά ζητήματα στο οικονομικό πεδίο: μαίνεται η μάχη της επιστροφής των επικεφαλής των δανειστών (εν μέσω μεγάλων ανοικτών μετώπων στο εσωτερικό), αναζητείται οικονομική στήριξη για το δυσβάστακτο κόστος που επωμίζεται φέτος η χώρα λόγω του προσφυγικού (σ.σ αποτιμώνται σε 500 εκατ. ευρώ το 2015), ενώ παράλληλα συνεχίζεται ο μαραθώνιος συλλογής ταμειακών διαθεσίμων τα οποία αναμένεται σήμερα να δεχθούν ένα προαναγγελθέν “δώρο” 770 εκατ. ευρώ μέσα από το μέρισμα της ΤτΕ.
Η “μάχη” της επιστροφής των επικεφαλής των κλιμακίων των 4 θεσμών στην Αθήνα, έστω μέσα στην άλλη εβδομάδα, δεν περιλαμβάνει μόνο το .. γράψε σβήσε των μέτρων για να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ στο.. διηνεκές (βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου και τεχνικών κλιμακίων των θεσμών που καταφθάνουν σταδιακά από την Δευτέρα στην Αθήνα).
Περιλαμβάνει , σύμφωνα με πληροφορίες, και τους “διαξιφισμούς” μεταξύ των θεσμών. Δηλαδή μεταξύ των τριών θεσμών της ΕΕ και του ΔΝΤ καθώς επιχειρούν να τα “βρουν” μεταξύ τους, μετά την κρίση που προκάλεσε το άρθρο Τόμσεν, ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα…
Δημοσιονομικές εξαιρέσεις λόγω προσφυγικού
Παράλληλα κάθε ώρα που περνά μεγεθύνεται το προσφυγικό ζήτημα και πληθαίνουν οι προτάσεις/πιέσεις για εξαιρέσεις στον προϋπολογισμό όλων των κρατών μελών που βάλλονται.
Άλλωστε, πρόταση για εξαίρεση των δαπανών του προσφυγικού από τους δημοσιονομικούς κανόνες με επίκληση των “εκτάκτων συνθηκών τις οποίες προβλέπει η ΕΕ, υπάρχει και σε έκθεση του ΔΝΤ του Ιανουαρίου.
Μόνο που, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξαιρέσεις αυτές δεν προτείνεται να συνδεθούν με τους δημοσιονομικούς στόχους (δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδας με το μνημόνιο) αλλά – αν και όποτε εγκριθούν – να προβλέπουν την “αφαίρεση” συγκεκριμένων δαπανών (πέραν των προβλεπομένων από την αναμενόμενη ροή προσφύγων) από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων/πλεονασμάτων.
Παράλληλα έχουν πέσει στο τραπέζι και άλλες προτάσεις, με ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και μηχανισμούς που θα ενεργοποιηθούν σε ένα σενάριο κλειστών συνόρων. Ωστόσο όλες αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη στα “σπάργανα”, και η κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει το θέμα διαπραγμάτευση.
Κόστος προσφυγικού μισό δισ. ευρώ το 2015
Όσο για το κόστος του προσφυγικού, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον “λογαριασμό” του 2015 υπολογίζοντας στα 450 εκατ. ευρώ τις δημοσιονομικές δαπάνες, ενώ η ΤτΕ σε έκθεσή της που παρουσίασε η εφημερίδα Κεφάλαιο κάνει λόγο για τουλάχιστο 600 εκατ. ευρώ για φέτος, με πρόβλεψη σημαντικής αύξησης του κόστους αν η Ελλάδα από χώρα διέλευσης μετατραπεί σε χώρα παραμονής, κάτι που ήδη συμβαίνει….
Είναι χαρακτηριστικό των μεγεθών ότι η δαπάνη του 2015 ξεπερνά το σύνολο των διαθέσιμων κονδυλίων από τα αρμόδια κοινοτικά ταμεία που δικαιούται η Ελλάδα για την επταετία έως το 2020 (440 εκατ. ευρώ) και προέρχεται κυρίως από την δημιουργία ανοικτών υποδομών υποδοχής αλλά και από τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Και όλα αυτά ενώ το ΔΝΤ στην ίδια έκθεση του προηγούμενου Ιανουαρίου που αναφέρεται παραπάνω, “βλέπει” για το 2015 πολύ χαμηλότερη δημοσιονομική δαπάνη λόγω προσφυγικού στην Ελλάδα (στα 300 εκατ. ευρώ ή το 0,17% του ΑΕΠ), όταν εκτιμά ότι η Δανία είχε το 2015 δημοσιονομικό κόστος 0,45% του ΑΕΠ και η Γερμανία 0,35% του ΑΕΠ προβλέποντας αύξηση του βάρους το 2016 (σ.σ. για την Ελλάδα αδυνατεί να εκτιμήσει το κόστος του 2016…).

Μέρισμα “μαμούθ” από ΤτΕ
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, στην σημερινή ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ αναμένεται να ζητήσει την καταβολή μερίσματός σημαντικά υψηλότερου από αυτό των προηγούμενων ετών, όπως είχε προαναγγείλει η εφημερίδα Κεφάλαιο. Το υπόλοιπο κερδών της ΤτΕ προς διάθεση διαμορφώθηκε σε 1,149 δισ. ευρώ, από 641 εκατ. ευρώ πέρυσι, όπως αναφέρεται στον ετήσιο ισολογισµό της Τράπεζας. Αφαιρουμένων των ποσών για τα SMPs και τα ANFA το “καθαρό” ποσό υπολογίζεται περί τα 770 εκατ. ευρώ.
Με το ποσό αυτό, αυξάνονται τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου, με πηγές εντός και εκτός Ελλάδος να βλέπουν τις “αντοχές” των κρατικών ταμείων να επεκτείνονται έως τον Ιούνιο-Ιούλιο. Η κυβέρνηση ωστόσο έχει κάνει σαφές ότι επιθυμεί ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πολύ πιο γρήγορα.
Ωστόσο, πλέον το επόμενο βήμα είναι η κάθοδος των επικεφαλής. Και αυτή εκτός από την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων και την λείανση των πολλών και μεγάλων εσωτερικών μετώπων, προϋποθέτει και την συμμετοχή του ΔΝΤ στην “αποστολή”.
Όσο για τον “καθαρό” χρόνο που απομένει μέχρι τις επόμενες επαφές σε πολιτικό επίπεδο, δεν είναι πολύς. Στις 6 Μαρτίου έχει οριστεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής (αλλά η εκεχειρία ανοικτών συνόρων που είχε οριστεί έως αυτή την ημερομηνία, ήδη ακυρώθηκε) και μία ημέρα μετά ακολουθεί σύνοδος των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης με το θέμα ελληνική διαπραγμάτευση στην επίσημη ατζέντα. 

Πηγή