του Σταύρου Η. Παπαγερμανού, Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής 

ANAHEIM, Καλιφόρνια – Το 40ό Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών και Χορωδιών της Ιεράς Μητροπόλεως του Αγίου Φραγκίσκου γνωστό ως FDF (Folk Dance and Choral Festival) ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου 2016 με τον τελικό διαγωνισμό των χορευτικών συγκροτημάτων προχωρημένου επιπέδου και το επίσημο δείπνο και την τελετή απονομής των βραβείων και μεταλλίων που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Αναχάϊμ.

Γιορτάζοντας 40 χρόνια ζωής το Φεστιβάλ FDF πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία μεταξύ 11-14 Φεβρουαρίου 2016 στο ξενοδοχείο Marriott Anaheim της Καλιφόρνια, στις παρυφές του Los Angeles και στο κέντρο της φημισμένης Disneyland.

Είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση Ελληνορθοδόξου νεολαίας στην Αμερική και το μεγαλύτερο αριθμητικά φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών χορών στον κόσμο· και φέτος σημείωσε ρεκόρ συμμετοχής χορευτών, μουσικών, τραγουδιστών και χοροδιδασκάλων φτάνοντας  τις 2.500 νέους, αγόρια και κορίτσια, ενώ ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων συμπεριλαμβανομένων των γονέων, συνοδών και φίλων ξεπέρασε τις 3.500 άτομα.

FDFSUNFINALS23.jpg

«Το Φεστιβάλ FDF είναι μια αποκάλυψη», είπε σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, τονίζοντας ότι «είναι ένα φαινόμενο προς μελέτη, ένα φεστιβάλ χορών που εξελίχθηκε και συνεχίζει να εξελίσσεται σε κάτι πολύ περισσότερο. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα ψυχαγωγίας, με την πραγματική έννοια της λέξεως».

«Γνωρίζουμε όλοι βέβαια τι είναι το FDF. Το γνωρίζουμε ως το Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, αλλά τα αρχικά αυτά σημαίνουν και Πίστη, Χορός και Συντροφικότητα (Faith, Dance and Fellowship) και θα έλεγα ότι το τελευταίο γράμμα υποδηλώνει και τη λέξη Οικογένεια», είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, μιλώντας για την προσφορά και διακονία αυτού του θεσμού και τόνισε: «Προσπαθούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας τη σημασία και τις αξίες που αφορούν την οικογένεια, τη δική τους οικογένεια, αλλά και την ευρύτερη οικογένειά μας δηλαδή την Εκκλησία. Τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν στρέφουν τη ματιά τους προς τους γονείς τους, εκείνοι θα είναι εκεί δυνατοί, ενωμένοι κι αγαπημένοι, έτοιμοι να προσφέρουν φροντίδα και στοργή. Ελπίζουμε δηλαδή ότι και μέσω του FDF, διά του χορού και με βάση την πίστη μας, στηρίζουμε την οικογένεια να δυναμώσει και καλλιεργούμε, εκτός των άλλων, μια ατμόσφαιρα συντροφικότητος και αγάπης».

Για τέσσερις ημέρες εδώ στη δυτική ακτή των Η.Π.Α. χτυπούσαν δυνατά τα νταούλια, όπως χτυπούσαν ελληνικά οι καρδιές χιλιάδων ελληνόπουλων, ηχούσαν περήφανα η λύρα και ο ζουρνάς, καθώς τραγουδούσαν ελληνικά χιλιάδες φωνές των εγγονών, των δισέγγονων και τρισέγγονων των πρωτοπόρων μεταναστών των αρχών του 20ου αιώνα.

Tην Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν παράλληλα σε δύο διαφορετικές μεγάλες σκηνές και αίθουσες οι ημιτελικοί διαγωνισμοί, και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου έγιναν οι περισσότεροι τελικοί. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε διαφορετικά επίπεδα και κατηγορίες με βάση την ηλικία και την χορευτική δεινότητα των διαγωνιζομένων. Η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετοχών είχαν το δικό τους παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα ενώ οι ίδιοι  χορευτές τραγουδούσαν το τραγούδι που χόρευαν.

Οι ομάδες των παιδιών παρουσίασαν μια χορευτική ενότητα τριών, τεσσάρων ή περισσότερων χορών, μέσα σε τακτό όριο χρόνου, από συγκεκριμένη περιοχή ή ακόμη και συγκεκριμένο χωριό της Ελλάδος βασισμένο πάνω σ’ ένα θέμα όπως ό γάμος ή άλλη γιορτή ή έθιμο. Η βαθμολόγηση και αξιολόγηση γίνεται με μεγάλη προσοχή από πολυμελή κριτική επιτροπή με βάση τις χορευτικές ικανότητες, την ακρίβεια της εκτελέσεως, τη μουσική και το τραγούδι, τη πρωτοτυπία αλλά και την πιστότητα της χορογραφίας και τα κοστούμια.

Η διοργάνωση είναι άριστη και συγχρονισμένη σε όλες τις λεπτομέρειες από ειδική διοργανωτική επιτροπή εθελοντών της οποίας ηγείται  ο π. Κυριάκος (Γκάρυ) Κυριάκου, ο οποίος είναι και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του FDF. Το πρόγραμμα τελεί υπό την ευλογία και άγρυπνη ματιά του Μητροπολίτου Αγίου Φραγκίσκου κ. Γερασίμου, τον οποίο συνεπικουρεί ο πρωτοσυγκελλεύων της Μητροπόλεως Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος.

Ο ενθουσιασμός, τα χαμόγελα, η διάθεση και η αφοσίωση σε αυτό που κάνουν όλα τα γκρουπ και τα παιδιά αλλά και οι διοργανωτές  είναι έκδηλος, είναι ένας ενθουσιασμός εμφανώς και αδιαμφισβήτητα γνήσιος, που διαπερνά και διακατέχει κάθε στιγμή του τετραημέρου του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών (FDF) είναι κάτι πολύ περισσότερο απ’ αυτό που φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Είναι σε τελική ανάλυση ένα πρόγραμμα νεολαίας που αναδεικνύει ηγέτες στην Εκκλησία και στην Ομογένεια αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Είναι ένα πρόγραμμα ηγεσίας. Στο πλαίσιό του καλλιεργείται η ορθόδοξη πίστη μας, οι ελληνικές παραδόσεις, η ελληνική γλώσσα, η ικανότητα να μπορεί κανείς να οραματίζεται να σχεδιάζει και να εκτελεί. Στο  FDF τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του χορού πως να στηρίζονται και να βασίζονται σε άλλους, στο διπλανό τους, αλλά και πώς οι ίδιοι να μπορούν να αποτελούν στήριγμα για τους άλλους, για τον διπλανό τους. Αυτό προκύπτει αυθόρμητα μέσω της εκμάθησης και εκτέλεσης του χορού. Αυτό είναι οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί. Να κατανοήσω και να ζήσω μέσα από το ίδιο μου το σώμα ότι προσέχω το διπλανό μου, είναι αναγκαίο να γνωρίζω και να προσέχω ποιός είναι δίπλα μου, ποιανού χέρι κρατώ και χορεύω.

 

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος έφτασε στο Αναχάϊμ το απόγευμα της Παρασκευής, παρακολούθησε αδιαλείπτως όλο το πρόγραμμα. Το πρωί της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στη μεγάλη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του ξενοδοχείου παρουσία τριών χιλιάδων πιστών. Συλλειτούργησαν μαζί του 20 περίπου κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου. Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος και ο Επίσκοπος Απόστολος παρέστησαν συμπροσευχόμενοι στο ιερό. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απένειμε στον π. Κυριάκο Κυριάκου τοοφφίκιον του Οικονόμου, ενώ μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Αντώνιο, τον μακαριστό Επίσκοπο Άνθιμο, και αποβιώσαντες ιερείς της Μητροπόλεως και ιδρυτικά μέλη του FDF.

FDFSUNDAYAWARDS5.jpg

Το ίδιο απόγευμα και για πέντε περίπου ώρες πραγματοποιήθηκε ο τελικός διαγωνισμός των χορευτικών συγκροτημάτων προχωρημένου επιπέδου. Με αφορμή την 40η επέτειο του θεσμού, μια χορευτική ομάδα «παλαιμάχων» χορευτών, οι οποίοι συμμετείχαν στα πρώτα τρία χρόνια του Φεστιβάλ, άνοιξαν το πρόγραμμα καταχειροκροτούμενοι.

Στη σκηνή εναλλάχθηκαν δέκα συγκροτήματα προσφέροντας θεαματικές στιγμές και έντονες συγκινήσεις και αποσπώντας το χειροκρότημα και τον ενθουσιασμό του κοινού.

Τον επίλογο του FDF αποτέλεσε η επίσημη τελετή απονομής των βραβείων και μεταλλίων σε όλες της κατηγορίες του διαγωνισμού. Η Ιερά Μητρόπολις Αγίου Φραγκίσκου απένειμε το «Βραβείο Ανθρωπιστικής Προσφοράς Μητροπολίτου Αντωνίου» στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο.

Στην κατηγορία του ανώτατου επιπέδου, την πρώτη θέση κατέλαβε το συγκρότημα Παλιό Σχολειό, Αναλήψεως/Αγίας Τριάδος του Oakland/San Francisco, τη δεύτερη θέση το συγκρότημα Θρύλος της Αγ. Τριάδος, Charlotte της Β. Καρολίνας, την τρίτη θέση το συγκρότημα Πανηγύρι του Αγ. Αντωνίου, Pasadena, Calif., την τέταρτη θέση το συγκρότημα Οι Αντάρτες από την ενορία Αγ. Ιωάννου του Βαπτιστού,  Las Vegas, Nev., το ειδικό βραβείο ιδρυτών απονεμήθηκε στο συγκρότημα Ακρίτες του Αγίου Δημητρίου, Seattle, Wash., για το χορό Μακρινίτσα Νάουσας, το βραβείο τραγουδιού της κατηγορίας πήρε το συγκρότημα Γέφυρα των Αγ. Κων/νου και Ελένης, Cardiff-by-the Sea, Calif., και τέλος το βραβείο καλύτερων κουστουμιών πήρε το συγκρότημα Ακρίτες του Αγίου Δημητρίου, Seattle, Wash.

Επιπλέον, τα βραβεία καλύτερης συνολικής παρουσίας δόθηκαν για την Β΄ Κατηγορία (μικρότερες ηλικίες) στο συγκρότημα Ατρόμητοι της ενορίας Αγ. Ιωάννου του Βαπτιστού, Anaheim, Calif., και για την Α΄ Κατηγορία στο συγκρότημα Olympian Dancers της κοινότητος Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Long Beach, Calif. Το βραβείο καλύτερης χορωδιακής παρουσίας έλαβε το συγκρότημα Φώτιση της κοινότητος του Αγ. Γεωργίου, Fresno, Calif.