Λ. Κατσέλη: Σε βάθος 2-3 ετών επέρχεται η “κανονικότητα” στην οικονομία

Σε βάθος δύο έως τριών ετών εκτιμά ότι θα επέλθει η “κανονικότητα” στην ελληνική οικονομία αλλά και οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, η οποία μίλησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με το “Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων” και το σχετικό Ταμείο.

Όπως μεταδίδει το skai.gr, η Λούκα Κατσέλη, αποκάλυψε ότι οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στα 114 δισεκατομμύρια ευρώ την τελευταία εξαετία. Συγκεκριμένα όπως είπε “από την 1η Ιανουαρίου του 2010 έως το τέλος του 2015 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 114 δισ. ευρώ”.

Σύμφωνα με την ίδια, τον Δεκέμβριο καταγράφηκε μία πολύ μικρή επάνοδος της τάξης των 1,15 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η επάνοδος αυτή δεν είναι αρκετή και γι’ αυτό εξέπεμψε κραυγή αγωνίας για την ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

“Είναι αρκετή αυτή η πολύ μικρή επάνοδος των καταθέσεων; Όχι βέβαια. Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση των καταθέσεων. Προσβλέπουμε στην σταδιακή επάνοδο τα επόμενα 2 – 3 χρόνια, μαζί με ενεργητικές πολιτικές και κίνητρα από μέρους μας. Είναι κομβικής σημασίας για τη διοχέτευση ρευστότητας η επάνοδος των καταθέσεων”, σημείωσε χαρακτηριστικά η Λούκα Κατσέλη.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πάντως προχώρησε στη διαβεβαίωση ότι μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως διασφαλισμένες.

Την ίδια διαβεβαίωση παρείχε προς τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και ο Αντιπρόεδρος της ΤτΕ και πρόεδρος του ΤΕΚΕ, Θεόδωρος Μητράκος, προσθέτοντας μάλιστα ότι το ΤΕΚΕ έχει ήδη υπερκαλύψει κατά 30% τις ανάγκες που ορίζει η τελευταία ευρωπαϊκή οδηγία για τις εγγυήσεις καταθέσεων έως το 2023.

Πηγή: capital.gr/skai