Στο απώτερο μέλλον μετατίθεται η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ

Του Φάνη Ζώη

Για το απώτερο μέλλον και πάντως μετά τη δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας -που θα απορροφήσει το ΤΑΙΠΕΔ με όλο το χαρτοφυλάκιό του, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία- μετατίθενται οι αποφάσεις για τα ΕΛΤΑ, τα οποία προβλέπεται και το 2016 να κλείσουν με κέρδη.

Πρωταρχικός στόχος της νέας διοίκησης του Οργανισμού είναι η εξασφάλιση της κερδοφορίας των ΕΛΤΑ το 2016 σε συνδυασμό με τη διατήρηση της ηγετικής τους θέσης στον ταχυδρομικό κλάδο, τον διαρκή εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου προϊόντων/υπηρεσιών και την εντατική προσπάθεια εξοικονόμησης λειτουργικών δαπανών.

Οι προβλέψεις

Το οικονομικό αποτέλεσμα της χρήσης 2016, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση που βασικό θέμα είχε τη μελέτη του προϋπολογισμού για την τρέχουσα χρονιά σε συνάρτηση με την εκτίμηση κλεισίματος του 2015, προϋπολογίζεται σε κέρδη ύψους 3,7 εκατ. ευρώ. Το ΕΒΙΤDA διαμορφώνεται σε 14,8 εκατ. ευρώ και η σχέση αυτού με τον κύκλο εργασιών (περιθώριο ΕΒΙΤDA) 5%.

Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού εκμετάλλευσης 2016 ανέρχονται σε 324,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 17,1 εκατ. ευρώ (-5%) σε σχέση με την εκτίμηση κλεισίματος του 2015.

Επίσης, στον προϋπολογισμό του 2016 καταγράφεται επιπλέον έσοδο από αχρησιμοποίητες προβλέψεις 19 εκατ. ευρώ ως συνέπεια της μείωσης κατά 5.000 ευρώ ανά υπάλληλο της αποζημίωσης προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία. Στα έσοδα της επιχείρησης ενσωματώνεται, όπως προβλέπεται σχετικώς με τον ν. 4053/2012, αποζημίωση παροχής καθολικής υπηρεσίας ύψους 14,5 εκατ. ευρώ.
Τα ΕΛΤΑ προγραμματίζουν επιπλέον την είσοδό τους στην αγορά ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Θα καταστούν συγκεκριμένα εναλλακτικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που διαμορφώνεται στη χώρα, προβλέποντας έσοδα ύψους 0,5 εκατ. ευρώ.

Η επαναφορά και η παγκοσμιοποίηση κερδοφορίας στην προϋπολογιζόμενη χρήση, τονίσθηκε, επιβάλλει τη διαρκή προσαρμογή των λειτουργικών εξόδων στην αντίστοιχη μείωση του κύκλου εργασιών. Σε συνολικό επίπεδο οι δαπάνες προϋπολογίζονται σε 320,8 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά -4,7% έναντι της εκτίμησης κλεισίματος τους έτους 2015.

Κόστος προσωπικού

Το κόστος προσωπικού ανέρχεται σε 217,1 εκατ. ευρώ (μεταβολή -4% έναντι της εκτίμησης του 2015). Στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης εντός του 2016 συνέβαλε και η σημαντική μείωση κατά 19,7% των πρόσθετων αμοιβών το 2016 σε σχέση με την εκτίμηση κλεισίματος του 2015.

Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί ότι στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2016 έχει γίνει η παραδοχή ότι για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και για το επίδομα κανονικής άδειας θα ισχύσουν οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του 2015.

Τέλος, το λοιπό λειτουργικό κόστος προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 96,6 εκατ. ευρώ (-3,3%) σε σχέση με το 2015.

Κέρδη στις ταχυμεταφορές

Εν τω μεταξύ, κέρδη για δεύτερη διαδοχική χρονιά παρουσίασε το 2015 η θυγατρική «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ». Η εκτίμηση του οικονομικού αποτελέσματος αναφέρεται σε κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ, έναντι 1,77 εκατ. το 2014. Το 2013 η εταιρεία ήταν ζημιογόνος (-0,57 εκατ. ευρώ).

Ανοδος επήλθε και στον κύκλο εργασιών, ο οποίος το 2014 ανήλθε στο ποσό 27,3 εκατ. ευρώ έναντι 25,6 εκατ. ευρώ το 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 7%.

Το 2015 η εταιρεία είχε ως στόχο την επέκτασή της µέσω νέων πρακτορείων σε ολόκληρη την επικράτεια και ειδικότερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών.

Υπενθυμίζεται ότι η μητρική εταιρεία, τα ΕΛΤΑ, έχουν ζητήσει από το υπουργείο Μεταφορών την ενσωμάτωσή της, κάτι το οποίο δεν έχει συντελεστεί. Τα ΕΛΤΑ έχουν παραδώσει μελέτη της PwC, στην οποία αναφέρεται ότι τυχόν ενσωμάτωση θα επιφέρει οφέλη 6,6 – 9,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Μάλιστα, στο πρόγραμμα δράσεων 2016 των ΕΛΤΑ σημειώνεται ότι έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η ανάπτυξη συνεργειών με τη θυγατρική στο πεδίο παραγωγής (διαβιβάσεις, κέντρα διαλογής, διανομή).

Στόχος για το τρέχον έτος είναι η αντιμετώπιση θεμάτων διοίκησης και εποπτείας σε χώρους κέντρων διαλογής και διαμετακομιστικούς σταθμούς.

Πρακτορεία αστικού τύπου

Τέλος, τα ΕΛΤΑ θα προχωρήσουν στην ενίσχυση του υφιστάμενου θεσμού των πρακτορείων (παραχώρηση σε τρίτους του έργου) με τη λειτουργία 1.000 ταχυδρομικών πρακτορείων αστικού τύπου.

Επίσης, έως τον Ιούνιο η διοίκηση του Οργανισμού αναμένεται να προχωρήσει στην παραχώρηση συγκεκριμένου μέρους του έργου σε τρίτους στα κέντρα διαλογής, όπως οι βαριές χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. φόρτωση, εκφόρτωση αποστολών) και η προληπτική συντήρηση εξοπλισμού αυτοματοποίησης.

Προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα δεμάτων

Η αλληλογραφία, το κύριο προϊόν της επιχείρησης, όπως επισημάνθηκε, πλήττεται από την ηλεκτρονική υποκατάσταση, την επέκταση της ηλεκτρονικής διοίκησης και επικοινωνίας στον δημόσιο τομέα, την οικονομική ύφεση και την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς. Τα έσοδα της αλληλογραφίας (67,1% του κύκλου εργασιών) προϋπολογίστηκαν στο ποσό των 199,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 17,7% έναντι της εκτίμησης του 2015. Ωστόσο, ο τομέας των δεμάτων (5,8% του κύκλου εργασιών) αποτελεί μια κατηγορία του προϊοντικού χαρτοφυλακίου με ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης. Τα έσοδα των δεμάτων προϋπολογίζεται να ανέλθουν σε 17,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντικότατη αύξηση σε σχέση με το 2015 (+20,3%). Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΤΑ υπέγραψαν σύμβαση εμπορικής συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZHEJIANG LTD. Η σύμβαση έχει διετή χρονική διάρκεια και αφορά στην αποστολή μικροδεμάτων από την Κίνα προς όλες τις χώρες της Ευρώπης μέσω των ΕΛΤΑ. Για το 2016 προβλέπονται έσοδα ύψους 5,3 εκατ. ευρώ.

Πηγή