Συγκλονιστικό απόσπασμα από την ομιλία -εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχ. Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ενώπιον της Ιεραρχίας στην έκτακτη σύγκληση της για την προετοιμασία της Ελλαδικής Εκκλησίας εν όψει της Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου

«οι θάλασσές μας μετατράπηκαν σε υδάτινους τάφους. Τα νησιά μας και ο λαός μας επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν ηρωισμό και αυτοθυσία για να επουλώσουν τις χαίνουσες πληγές αυτών των απελπισμένων ανθρώπων. Έκαναν πράξη την εντολή του Χριστού ‘’αγαπάτε αλλήλους’’. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τον δοκιμαζόμενο άνθρωπο, να προσφέρουμε αμέριστη αγάπη και συμπαράσταση στον κόσμο. Έχουμε ωστόσο και υποχρέωση να κρατήσουμε ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την ταυτότητά μας, την παράδοσή μας, την εθνική και εδαφική μας ακεραιότητα, την Ορθοδοξία και τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό μας». Ευχαριστώντας τους Σεβασμιωτάτους για την συστράτευσή τους με τον κλήρο και τον λαό για το ότι δίνουν ισχυρή μαρτυρία αγάπης και αλληλεγγύης, ευχήθηκε ο Θεός να δίνει σε όλους δύναμη να συνεχίσουν τον καλό αγώνα.

   Συνεχίζοντας ο Μακαριώτατος τόνισε περί του θέματος: «Θα ήθελα από την θέση αυτή, νά  καταδικάσω τους δουλέμπορους, να καταδικάσω κάθε άνθρωπο που εκμεταλλεύεται τον πόνο και την αγωνία αυτών των ανθρώπων, κάθε ενέργεια απαξίωσης του ανθρωπίνου προσώπου, και να απευθύνω έκκληση ενότητος, έκκληση συνέσεως, έκκληση διατηρήσεως της ειρήνης, κυρίως προς τους ευρωπαίους ηγέτες,  πρός  όλους  όσοι πιστεύουν στις αρχές και αξίες των ιδρυτών της ευρωπαϊκής πορείας και ενώσεως. Η πατρίδα μας πρόσφερε, πλήρωσε και μετανόησε. Καιρός είναι τώρα να προσφέρουν και οι ευρωπαίοι εταίροι μας, να επιδείξουν αλληλεγγύη και να συλλογισθούν το μέλλον της γηραιάς ηπείρου».