«Κόκκινες» γραμμές από Ιερώνυμο για τα Θρησκευτικά
Του Απόστολου Λακασά
Τρεις όρους για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών έθεσε στο υπουργείο Παιδείας ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η υιοθέτηση των οποίων αφήνει μικρό περιθώριο αλλαγών στο μάθημα. Από την άλλη, ο κ. Ιερώνυμος καταδίκασε τους δουλεμπόρους που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη αγωνία και ζήτησε από τους Ευρωπαίους να επιδείξουν «αλληλεγγύη και να συλλογιστούν το μέλλον της Ευρώπης».

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή Εκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του έθεσε τρεις… «κόκκινες» γραμμές στη συζήτηση με το υπουργείο Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την υποχρεωτικότητα του μαθήματος, την τήρηση των ωρών διδασκαλίας στο τρέχον πρόγραμμα και τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του» τόνισε, προσθέτοντας ότι «όλα τα άλλα μπορούν και πρέπει να συζητηθούν, δεδομένων των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, τα τρία όμως παραπάνω σημεία πρέπει να είναι η αρχή και η βάση κάθε διαλόγου με το υπουργείο».

Η θέση του κ. Ιερώνυμου κινείται στο πλαίσιο που είχε ορίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στα μέσα Ιανουαρίου, προτείνοντας την προσθήκη στο τέλος κάθε σχολικού βιβλίου μερικών θρησκειολογικών κεφαλαίων, επιχειρώντας να συνθέσει την άποψη, το μάθημα να παραμείνει ως έχει με την πρόταση για μετατόπιση του χαρακτήρα του σε περισσότερο θρησκειολογικό. Το θέμα είναι «κρίσιμο και σημαντικό για το ήθος των παιδιών μας, την εσωτερική τους καλλιέργεια και τη γνώση του πλούτου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας» συμπλήρωσε ο κ. Ιερώνυμος. Από την πλευρά του υπουργείου, σε περίπου δύο μήνες το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πρώην Παιδαγωγικό) θα έχει καταθέσει την πρότασή του για τα Θρησκευτικά.

Για το μεταναστευτικό, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην εθελοντική προσφορά των Ελλήνων τονίζοντας: «Θα ήθελα να καταδικάσω τους δουλέμπορους, να καταδικάσω κάθε άνθρωπο που εκμεταλλεύεται τον πόνο και την αγωνία αυτών των ανθρώπων, κάθε ενέργεια απαξίωσης του ανθρωπίνου προσώπου και να απευθύνω έκκληση ενότητος, συνέσεως, διατηρήσεως της ειρήνης, κυρίως προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, προς όλους όσοι πιστεύουν στις αρχές και αξίες των ιδρυτών της ευρωπαϊκής πορείας και ενώσεως. Η πατρίδα μας πρόσφερε, πλήρωσε και μετανόησε. Καιρός είναι τώρα να προσφέρουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, να επιδείξουν αλληλεγγύη και να συλλογισθούν το μέλλον της Γηραιάς ηπείρου. Δεν φοβόμαστε το ισλάμ. Οσους παρερμηνεύουν το ισλάμ απορρίπτουμε. Εκείνους που έχοντας ως αφετηρία διαφορετικές ερμηνείες του ισλάμ, προκαλούν θρησκευτικούς φανατισμούς και εξυπηρετούν αλλότριες επιδιώξεις».

Πηγή