Δεν είμαστε στη φάση του relocation. Εισβολή λαθρομεταναστών (Ελλάδα – Γερμανία)*
του Δρ. Χρήστου Ταγαράκη

“Δεν είμαστε στη φάση του relocation.” [!]

[αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας (1)]

Μήπως κατάλαβε κανείς τι σημαίνει αυτό; Στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ:

Οι λαθρομετανάστες δεν θα μετακινούνται (relocation),

αλλά θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Μετά από όσα περνάει ο Ελληνικός λαός (οικονομική κρίση, πολιτική, κοινωνική και πνευματική εξαθλίωση), ήρθε ο καιρός να μάθει και English (Αγγλικά), for use in the everyday life (για χρήση στην καθημερινή ζωή). Και μάλιστα από έναν “αριστερό” και “προοδευτικό” Έλληνα (;) αναπληρωτή υπουργό !

Μετά τα “hot spots” (επί λέξει: καυτά σημεία – μεταφορικά: κεντρικά σημεία – στην πραγματικότητα όμως κέντρα συσσώρευσης λαθρομεταναστών), ήρθε ο καιρός να μάθουμε και το (no) “relocation” (μη μετακίνηση) των λαθρομεταναστών.

Αλήθεια, δεν είχε ο κ. αναπληρωτής υπουργός, το θάρρος, την εντιμότητα και την ειλικρίνεια, να πει στον Ελληνικό λαό, με μία απλή φράση, ότι οι λαθρομετανάστες

“δεν θα φεύγουν από την Ελλάδα” ;

Βλέποντας αυτή την κατάσταση, θα μπορούσε κάποιος να πει:

“Δεν είμαστε στη φάση του relocation.” “Είμαστε σε φάση (κατάσταση) αφασίας.“

 

Η κατάσταση στη Γερμανία

Πριν αρκετούς μήνες, οι λαθρομετανάστες, αφού πρώτα είχαν περάσει από την Ελλάδα, άρχισαν να εισβάλουν κατά δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες στη Γερμανία. Ζώντας εκεί για δυόμιση περίπου δεκαετίες και μάλιστα στην Κολωνία, λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα από τον Κεντρικό Σταθμό των τραίνων, όπου έγιναν τα θλιβερά επεισόδια της Πρωτοχρονιάς του έτους 2016 (2), μπορώ να καταθέσω και την προσωπική μου εμπειρία.

Αρκετό καιρό νωρίτερα, τον Οκτώμβριο του 2014, έγινε στην Κολωνία μία από τις ποιο βίαιες διαδηλώσεις ναζιστών κατά των Ισλαμιστών (Σαλαφιστών). Τα γερμανικά Μ.Μ.Ε., θέλοντας να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, μιλούσαν κατά κύριο λόγο για “χούλιγκανς” (3). Εκείνη την ημέρα, προσπαθόντας να αποφύγω το επίκεντρο των επεισοδίων, κινήθηκα κατά το δυνατόν μακρυά από τον Κεντρικό Σταθμό των τραίνων. Ωστόσο, σε μία στιγμή, πέρασε από μπροστά μου μία ομάδα 40-50 ναζιστών. Ένιωσα ότι η ζωή μου τελείωσε. Άλλο πράγμα είναι να βλέπει κανείς τους ναζιστές στις ειδήσεις ή ως Έλληνας να βλέπει στην Ελλάδα τα δίδυμα αδέλφια τους, τα … περίφημα ελληνικά ΑΥΓΑ και άλλο να βρίσκεται στη Γερμανία, ως αλλοδαπός, αντιμέτωπος με τους ναζιστές. Για καλή μου τύχη, εκείνη την ώρα, αυτοί δεν ενδιαφέρονταν να χτυπήσουν αλλοδαπούς, άλλα έτρεχαν προς τον τόπο όπου γίνονταν τα επεισόδια, οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ χιλιάδων ναζιστών και της αστυνομίας.

Κατά τις αρχές του 2015 άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των λαθρομεταναστών στη Γερμανία. Παράλληλα, αυξανόταν και τα περιστατικά βίας κατά των αλλοδαπών, με αποκορύφωμα τη δραματική αύξηση των πυρπολήσεων σε άσυλα λαθρομεταναστών. Μία άλλη συνέπεια ήταν η αύξηση των διαδηλώσεων, όσων ήταν κατά της εισβολής των λαθρομεταναστών, αλλά και η αύξηση των οπαδών της ακροδεξιάς και του ναζισμού.

Προς το τέλος του 2015, τον Οκτώβριο – Νοέμβριο, όλο και περισσότερες ομάδες λαθρομεταναστών κυκλοφορούσαν στην Κολωνία, κυρίως στην περιοχή του Κεντρικού Σταθμού των τραίνων. Κατά τις βραδινές ώρες και Ιδιαιτέρως τα Σαββατοκύριακα, έβλεπε κανείς ομάδες τους, να φέρονται στις περαστικές γυναίκες με όχι και τόσο ωραίο τρόπο. Οι πάσης φύσεως παρενοχλήσεις, οι οποίες όμως έμεναν σε … “αγνά φίλαθλα” πλαίσια, προς τις περαστικές ήταν κάτι το συνηθισμένο. Έτσι, ό,τι ακολούθησε λίγο αργότερα, την Πρωτοχρονιά του 2016, δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά η αποκορύφωση μίας κατάστασης, η οποία προετοιμαζόταν για αρκετό καιρό. Και σε αυτή την περίπτωση (όπως το 2014 με τους ναζιστές “χούλιγκανς” (3)), τα γερμανικά ΜΜΕ προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, αποφεύγοντας να αναφερθούν σε λαθρομετανάστες (2). Ως αντίδραση, οι ναζιστές δημιούργησαν ομάδες περιπολίας, στο κέντρο της Κολωνίας.

Είχα την “τύχη” να φύγω οριστικά από τη Γερμανία και να επιστρέψω στην Ελλάδα, στις 10 Δεκεμβρίου του έτους 2015, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τα επεισόδια της Πρωτοχρονιάς. Οι φίλοι μου, Έλληνες και Γερμανοί με καλοτύχισαν, γιατί δεν θα ήμουν ποια εκτεθειμένος στον κίνδυνο των ναζί.

Βλέποντας από τη μία πλευρά την κτηνώδη στάση των ναζιστών, και ορισμένων λαθρομεταναστών (Κολωνία Πρωτοχρονιά 2016) κι έχοντας αυτό το background (υπόβαθρο εμπειριών και γνώσεων – για να μην ξεχνούμε τον … “φίλο” μας τον κ. αναπληρωτή υπουργό) αναρωτήθηκα αρκετές φορές:

– ποιό είναι το όριο της βοήθειας προς τον συνάνθρωπο;

– πως θα αντιδράσουμε στην εκμετάλευση αυτής της βοήθειας;

– πως θα αντιδράσουμε στην έλλειψη σεβασμού προς τον άνθρωπο, τόσο από τους ναζιστές, όσο και από τους “ανθρωπιστές” αλλά και από πολιτισμούς, στους οποίους

το φύλο και η θρησκεία αποτελούν βασικά κριτήρια αξίας και απαξίας του ανθρώπου;

– πως θα μας φαινόταν, εάν η Πρωτοχρονιά της Κολωνίας του 2016, γινόταν καθημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα;

Δεν θα απαντήσω εδώ σε αυτές τις ερωτήσεις. Αλλά θα θέσω μία τελευταία:

Μήπως χρειάζεται να κάνουμε “relocation” (να μετακινήσουμε), τους προβατόσχημους λύκους, οι οποίοι ρημάζουν την Πατρίδα μας και προφασιζόμενοι τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο, προωθούν την άλωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού;

Κατά τον μουζάλιο τρόπο έκφρασης:

We’ll see (θα δούμε).

_____________________________________________________

* Αφιερώνω αυτό το κείμενο στον πατέρα μου, ο οποίος μπαίνοντας προχθές το βράδυ στο σπίτι, με ρώτησε προβληματισμένος:

“τι θα κάνουμε με τους αλλοδαπούς;”

Παράρτημα

“Μουζάλας: Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα

Να προετοιμαστούν για ένα μεγάλο νούμερο προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα κάλεσε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Όπως είπε στην παρέμβασή του «η κατάσταση βρίσκεται σε άλλη φάση. Από εκεί που ήμασταν πέρασμα, δεκάδες χιλιάδες ανθρωποι θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας. Περάσαν 850.000 άνθρωποι και η κοινωνία με εξαίρεση την Ειδομένη, κάποια νησιά και δυο-τρεις περιοχές στην Αθήνα δεν πήραν είδηση. Σε αυτή την προσπάθεια ανταποκριθήκαμε χωρίς απώλειες. Είμαστε σε μια μεσαία φάση. Δεν είμαστε στη φάση του relocation. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα μεγάλο νούμερο».» (1)

 

Παραπομπές

1) Ετοιμάζουν 14 νέα hotspots μέχρι την Κυριακή. Πηγή: Πρώτο Θέμα 07/03/2016 00:01 upd 07/03/20160 7:13 – http://www.protothema.gr/greece/article/559120/pinakes-metanastes-hotspots/

2) Η Κολωνία σε κατάσταση σοκ. Τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς περίπου 1000 άνδρες επιδόθηκαν σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κλοπές γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Η τοπική αστυνομία κάνει λόγο για πρωτοφανείς στα χρονικά εγκληματικές πράξεις. Δήμητρα Κυρανούδη. Πηγή: (DW, dpa, FAZ). Ημερομηνία 05.01.2016.

http://www.dw.com/el/%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%BF%CE%BA/a-18958684

3) Hooligan-Randale: Rechtsextrem, betrunken und brandgefährlich. Aus Köln berichten Christoph Ruf und Rafael Buschmann. (Βιαιοπραγίες των χούλιγκανς: ακροδεξιοί, μεθυσμένοι κι επικίνδυνοι. Από τους Κρίστοφ Ρουφ και Ράφαελ Μπούσμαν). Πηγή: Spiegel Online 27.10.2014. http://www.spiegel.de/politik/deutschland/hooligans-gegen-salafisten-ausschreitungen-in-koeln-a-999382.html

Πηγή