Βαλκανική ευτέλεια

Toυ Παντελή Σαββίδη

Υπάρχει, γενικώς, μια αρνητική φαντασίωση στην Ευρώπη για τα βαλκάνια που τα θεωρεί ως κάτι το ευτελές. Όπως, ακριβώς το είπε ο Μπίσμαρκ: «Ολόκληρα τα Βαλκάνια δεν αξίζουν τα κόκκαλα ούτε ενός Πομερανού γρεναδιέρου». Βεβαίως, οι βαλκανικοί λαοί επιβεβαίωσαν το απόφθεγμα του Πρώσου.

Ακόμη και σήμερα βαλκανικοί λαοί, όπως οι κάτοικοι της πΓΔΜ και της Αλβανίας, για να περιοριστώ στη γειτονιά μας, ζουν από το συνάλλαγμα που στέλνουν συμπατριώτες τους που εργάζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης, ως οικονομικοί μετανάστες.

Ωστόσο, οι ίδιοι λαοί που γνώρισαν την προσφυγιά, γνώρισαν τι σημαίνει να μένεις χωρίς ψωμί το μεσημέρι στο σπίτι, στερούν τη δυνατότητα αυτή από άλλους κατατρεγμένους και πεινασμένους.

Είναι η ύψιστη ατιμία στην οποία μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος και ένας λαός.

Υπάρχει, όμως, θεία δίκη. Και την αδικία αυτή θα έρθει ημέρα που θα την ξαναπληρώσουν. Μάλιστα, ο σκοπιανός υπουργός άμυνας συνέδεσε ανερυθρίαστα τη δουλικότητα του κράτους του στα ευρωπαϊκά κελεύσματα με την επίδειξη καλής διαγωγής για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Αν συναινέσει ο κ. Τσίπρας στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς επίλυση της ονομασίας, οι ημέρες του στην κυβερνητική εξουσία θα είναι μετρημένες.

Και κάτι άλλο που μου έκανε, επίσης, τρομερή εντύπωση: υπήρχαν διάφορα κοινωνικά κινήματα που, εκ του ασφαλούς, από ότι αποδεικνύεται, διαμαρτύρονταν για διάφορους φράχτες που ανεγείρονταν στα ελληνικά σύνορα για να μην υπάρχει εύκολη πρόσβαση στη χώρα από τους μετανάστες. Τα κινήματα αυτά εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας. Η ηγεσία τους διορίστηκε, ή επανήλθε σε κρατικές υπηρεσίες και αυτό ήταν το δέλεαρ για να σιωπήσουν. Οι αντιεξουσιαστές στην εξουσία. Δυστυχώς, το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά, παρατηρείται σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Υπήρξε καμιά διαδήλωση από ανάλογα κινήματα στα Σκόπια ή στην Αλβανία; Όλα, δυστυχώς, εξαργυρώνονται έναντι πινακίου φακής. Και να σκεφτείτε ότι οι άνθρωποι αυτοί μιλούσαν για αγώνες, αξιοπρέπεια και άλλα συναφή. Η αξιοπρέπειά τους τελειώνει με έναν κρατικό διορισμό. Και η σημερινή κυβέρνηση το γνωρίζει καλά αυτό. Και το εκμεταλλεύεται.

Πηγή