του Δημήτρη Γκάτσιου, capital.gr
 
Σε τερέν Βρυξελλών μεταφέρεται τις επόμενες ώρες η ατζέντα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Καταμεσής μίας κρίσης, με χαρακτηριστικά αποδόμησης, που πλήττει το κυβερνητικό οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ελέω του λεκτικού ολισθήματος του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει το “παρών” στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τη λεωφόρο Συγγρού να στρέφει την προσοχή της στην τέλεια περιδίνηση του Μεγάρου Μαξίμου.

Εκεί βρίσκεται, πεντακάθαρα, άλλωστε, το κλειδί των όποιων εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων, με τη γαλάζια παράταξη να κάνει λόγο για έναν πρωθυπουργό εγκλωβισμένο σε ασφυκτικά διλήμματα, η απάντηση των οποίων μπορεί δυνητικά να προκαλέσει έκρηξη στα θεμέλια μίας συγκυβέρνησης, που βιώνει καταστάσεις που παραπέμπουν ευθέως στις… τελευταίες ημέρες της Πομπηίας.

Μένοντας σταθερή στην εκπεφρασμένη θέση δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη περί επιβεβλημένης παραίτησης Μουζάλα, η Νέα Δημοκρατία θέτει απανωτά και εύλογα ερωτήματα ως προς το μέλλον της συμπόρευσης των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου. Ερωτήματα που χαρακτήρισαν στο σύνολό τους την παρουσία του εκπροσώπου Τύπου, Γιώργου Κουμουτσάκου, στην αίθουσα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων και σκιαγραφούν τη γαλάζια του θέματος και του κυβερνητικού σεισμού οπτική.

“Ήμασταν εξαιρετικά προσεκτικοί, σοβαροί και υπεύθυνοι. Αναφέραμε ότι ο κ. Μουζάλας έπρεπε ο ίδιος να σκεφτεί την παραίτησή του. Δεν το έκανε. Τον στήριξε, μάλιστα – όπως διέρρεαν κυβερνητικές πηγές – ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Η παραίτηση Μουζάλα είναι επιβεβλημένη. Τόσο για το ατόπημά του, όσο και για την κατάσταση στην Ειδομένη και γενικότερα την παταγώδη αποτυχία στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Επιτέλους: Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Το ερώτημα είναι: Ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στη θέση που διέρρεε χθες ή θα υποκύψει στην αξίωση Καμμένου; Στην περίπτωση που δεν παραιτηθεί τελικά ο κ. Μουζάλας πρέπει να απαντηθεί ένα καίριο ερώτημα, που αφορά στην ίδια την αντιμετώπιση του προσφυγικού: Πως θα συνεργαστεί ο επικεφαλής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έχει συντονιστικό ρόλο στο μεταναστευτικό με τον κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής;”, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Κουμουτσάκου, με τη λεωφόρο Συγγρού να κάνει λόγο για αμείλικτο δίλημμα “ή Μουζάλας ή Καμμένος”, το οποίο ο πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει.

Με το πικρό ποτήρι των τελικών αποφάσεων του Μεγάρου Μαξίμου να παίρνει παράταση ολίγων ημερών και τον κ. Τσίπρα να έχει στη σύνθεση της κυβέρνησής του έναν υπουργό υπό προθεσμία, το ανοιχτό μέτωπο του προσφυγικού-μεταναστευτικού ορίζεται από εξελίξεις σε τόνους δραματικούς, την ώρα που στις Βρυξέλλες θα αναζητηθούν κοινή οπτική και κοινός βηματισμός ως προς την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, το οποίο μέχρι στιγμής ταλανίζεται ανάμεσα σε μάτια κλειστά και μονομερείς ενέργειες. Αυτή, ακριβώς, την πολλαπλά τραυματισμένη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναδείξει κατά την παρουσία του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η ατζέντα του οποίου θα είναι πολυεπίπεδη.

Ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια των εργασιών του ΕΛΚ:
– Θα μεταφέρει την απαράδεκτη, όπως χαρακτηρίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη. Μια κατάσταση, για την οποία η Νέα Δημοκρατία τονίζει πως είναι ντροπή για την Ευρώπη, για τον πολιτισμένο κόσμο και για την Ελλάδα και αποτελεί απόρροια της πολιτικής μίας “ακατάλληλης και ανίκανης κυβέρνησης”.

– Θα επιμείνει στην υποστήριξη της εθνικής στρατηγικής, το ελάχιστο της οποίας ορίστηκε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, όπου και συνδιαμορφώθηκε το πλαίσιο της εντολής που έχει ο πρωθυπουργός, οδεύοντας προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

– Θα τονίσει ότι πρέπει να υπάρξει απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνοντας πως χωρίς απτά αποτελέσματα διαιωνίζεται για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη η σημερινή τραγική κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

– Θα σημειώσει πως η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη και θα διαμηνύσει πως η συνεργασία της γείτονος με την Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να βασίζεται ούτε στη χρήση απειλών, ούτε στη χρήση τελεσιγράφων.

“Ο κ. Μητσοτάκης δίνει την πλήρη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μπορεί να μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ζητήματα άσχετα με το ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα εκφράσει το σοβαρό προβληματισμό του για την εικόνα και την πορεία που παρουσιάζει, αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη…Στο πλαίσιο των προβληματισμών του θα τονίσει, επίσης, την ανησυχία που προκαλεί σε όλους η άνοδος της επιρροής ακραίων και απροκάλυπτα αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, αναλύοντας το στίγμα των προθέσεων Μητσοτάκη, ο οποίος έδειξε εμφανώς τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί στο εσωτερικό του κόμματός του και με μία λιτή, αλλά χαρακτηριστική ανακοίνωση 20 λέξεων έθεσε εκτός Νέας Δημοκρατίας τον Φαήλο Κρανιδιώτη για την ακραία ανάρτησή του σε χώρο κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας ζητούσε την “εκτέλεση” του Γιάννη Μουζάλα για τη χρήση του όρου “Μακεδονία”.